Disse sakene kan påvirke din aksjeportefølje denne uken

Sentalbanksjef i USA, Janet Yellen, utsikter til enda mer minusrente i Sverige og norsk prisvekst er blant sakene som kan påvirke dine aksjer denne uken.

UKENS STORE HØYDEPUNKT? Sjefen for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, Janet Yellen, skal holde sin halvårlige redegjørelse for Kongressen onsdag og torsdag. Det store spørsmålet er om hun vil guide markedet i retning av renteheving i mars.

Jonathan Ernst Reuters
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

På onsdag og torsdag denne uken holder den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen sin halvårlige redegjørelse for Kongressen.

På onsdag kommer dessuten de norske inflasjonstallene for januar, og på torsdag er det rentemøte i den svenske Riksbanken.

Alle disse tingene kan påvirke markedet, og dermed også aksjeporteføljen din i Aksje-NM.

Ennå ikke meldt deg på Aksje-NM 2016? Det er fortsatt ikke for sent å teste aksjekunnskapene! MELD DEG PÅ HER!

Marsøkning mindre sannsynlig

Ett av ukens høydepunkt på makrofronten er altså, ifølge DNB Markets, Yellens redegjørelse for Kongressen.

Avgjørelser fra Federal Reserve kan påvirke dollarkursen, som igjen kan påvirke oljeprisene og videre det norske aksjemarkedet.

DNB Markets mener at dersom Feds markedskomité (FOMC) fortsatt ser for seg en heving på rentemøtet i mars, vil det være underlig om ikke Yellen nå guider markedet i den retningen.

– Hvis Fed nå er overbevist om at det vil bli renteheving i mars, så bør Yellen signalisere det på redegjørelsen, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til E24.

– Men hun vil nok mest sannsynlig trå vannet, legger han til.

– Det er forsatt en drøy måned frem til rentemøtet, og hun vil mest sannsynlig si at vi mener vi må se an utviklingen frem mot da. Hun vil neppe ønske å binde seg opp til det ene eller det andre, sier han.

Les også

Derfor bør du følge med på kvartalsrapporteringen under Aksje-NM

– Bildet er blitt mindre lyst

Dørum mener at fra kanskje å tro at mars var et åpenbart tidspunkt for neste renteheving, er en marsøkning klart mindre sannsynlig nå.

Siden «the lift-off» i desember har det store spørsmålet vært hvor raskt Fed vil fortsette å heve renten.

– I desember så ting samlet sett bedre ut enn de gjør nå. Siden da har flere av nøkkeltallene for amerikansk økonomi kommet ut på den svake siden og usikkerheten om det internasjonale bildet kan sies å ha økt, sier han.

– Markedene har startet året på en forferdelig dårlig måte, og det er to ting å si om det: Det er markedsuro kanskje fordi man forventer svakere økonomiske tider, men det andre er at når markedsuroen øker og aksjekurser faller, betyr det at kapital blir dyrere, og da kan dét i seg selv dempe aktiviteten. Bildet er blitt mindre lyst.

Følg utviklingen i markedene i E24s Aksjelive!

Norske inflasjonstall og svensk rentemøte

Onsdag legges de norske inflasjonstallene for januar frem.

Nordea Markets venter at inflasjonen vil holde seg høy på 2,9 prosent, ned fra 3,0 prosent i desember.

SJEFØKONOM: Øystein Dørum i DNB Markets.

Terje Bendiksby NTB scanpix

– Norges Bank virker til å ha et relativt avslappet forhold til løpende inflasjon. Inflasjonen er høy som følge av svak NOK og ikke en bekymring for Norges Bank for øyeblikket. Deres hovedfokus er på hvordan nedturen i oljesektoren vil ramme veksten i norsk økonomi, skriver makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i morgenrapporten mandag.

Når det gjelder Riksbankens rentemøte torsdag, venter både DNB Markets og Nordea Markets at den svenske sentralbanken vil senke renten med -0,45 prosent.

– Vårt anslag er i tråd med det flertallet venter. Det er en videreføring av en ganske absurd politikk; svensk økonomi går så det suser, men inflasjonen fortsetter å være for lav, sier Dørum i DNB Markets.

– Alt handler om å holde svenske kronen svak for Riksbanken i håp om at det skal bidra til høyere inflasjon. Riksbanken har også truet med valutaintervensjoner. Selv om SEK er sterkere enn deres anslag nå, tror vi ikke det er aktuelt foreløpig, skriver Bernhardsen i Nordea Markets' morgenrapport.

Les også

Disse aksjene kan gjøre det bra i februar

Børsfall og oljepris

Både det europeiske og det amerikanske markedet avsluttet forrige handelsuke i negativt terreng.

Oslo Børs endte imidlertid fredag opp 1,54 prosent til 560,74 poeng, drevet av blant annet Statoil, som fortsatte oppturen fredag etter at aksjen spratt opp hele 9,07 prosent torsdag.

Nedturen på Wall Street kom etter at den månedlige sysselsettingsrapporten viste en jobbvekst på kun 151.000 i januar, mot venter 185.000.

Les også

Verdens største olje-trader tror på lave priser i ti år

Mandag faller både Oslo Børs og de andre europeiske børsene. I 11.30-tiden er Hovedindeksen på Oslo Børs ned 2,42 prosent til 547,16 poeng.

Samtidig har oljeprisen falt 1,56 prosent til 33,50 dollar per fat.

I løpet av forrige uke falt prisen på nordsjøolje (Brent spot) 5,43 prosent, mens prisen på den amerikanske lettoljen (WTI) ble redusert med 8,36 prosent.

De kinesiske markedene holder stengt denne uken på grunn av nyttårsfeiring.

Les også

– Jeg satt rolig i båten

Les også

Derfor bør du følge med på kvartalsrapporteringen

Les også

Slik påvirker oljeprisen prisen på laks

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Aksje-NM

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken

  2. Inflasjon viktigste tema i Feds vakuummøte:
    – Markedet tror Fed tar feil

  3. Riksbanken kan varsle første renteheving på syv år

  4. Dette skjer denne uken

  5. Dette bør du følge med på denne uken