Håper ny våpenstasjon skal løfte Kongsberg til gamle høyder

I ett års tid har Kongsberg Gruppen reist jorden rundt med en splitter ny fjernstyrt våpenstasjon. Selskapet håper en suksess i dette «multimilliardersmarkedet» skal løfte resultatene til gamle høyder.

  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

KONGSBERG (E24): Espen Henriksen, konserndirektør i Kongsberg Gruppen, leder datterselskapet Kongsberg Protech Systems. De lager fjernstyrte våpenstasjoner (se faktaboks), og etter lang tid med fallende inntekter har selskapet nå et nytt produkt klart.

Det produktet håper Kongsberg-ledelsen skal løfte datterselskapet tilbake til gamle høyder.

Kongsberg har solgt våpenstasjoner til flere land, men spesielt mye i Norden og USA. De siste årene har salget derimot dalt. I toppåret 2010 omsatte datterselskapet for hele 5,68 milliarder kroner. I fjor var omsetningen 2,42 milliarder. I samme periode falt driftsresultatet fra 995 til 419 millioner.

I tredje kvartal i år gikk Protech Systems med et driftsunderskudd på seks millioner. Omsetningen økte på grunn av økt ettersalg og service, mens leveransene av nye systemer falt.

Skuer mot gamle høyder

Nå har imidlertid selskapet en stor nyhet, i ordets rette forstand. En ny våpenstasjon i det som kalles medium kaliber (30 millimeter) markedsføres nå verden over.

– Det er dette vi ser som kan gi den samme «boosten» som vi hadde i sin tid fra en standard våpenstasjon, forteller Kongsberg Protech-sjefen.

Henriksen peker på at det nye systemet hans har lavere vekt, bedre ytelser og pålitelighet enn tidligere versjoner og konkurrerende systemer.

I forhold til tidligere systemer er det lavere og tar mindre plass inne i kabinen i kjøretøyet det monteres på.

– Det at det har lavere vekt gjør at man også kan pansre kjøretøyet bedre, og at systemet beveger seg raskere fordi det er mindre masse å bevege, sier Henriksen og legger til:

– Dette frister mange.

Flere analytikere E24 har snakket med har sagt at de er svært spent på hvordan salget vil gå fremover, og at salget av den nye stasjonen er viktig for hele konsernets resultater.

Kongsberg Gruppens nye fjernstyrte våpenstasjon for medium kaliber våpen, kalt Protector MCT-30

Espen Henriksen snakker med E24 mens han står ved siden av en av Kongsbergs eksisterende modeller. Den har kaliber 12,7 (millimeter), altså halvparten av det nye systemet.

Rekkevidden fra det ene systemet til det andre øker fra rundt 1,5 til 3,0 kilometer, ifølge Henriksen. De større medium kaliber-enhetene kan også integreres med rakettskytere som kan skyte javelin-raketter for eksempel.

Sammenlignet med tidligere versjoner av medium kaliber, er det nye MCT-30-systemet lettere, tar mindre plass og er mer

Må selges inn

Henriksen poengterer at situasjonen i forsvarsmarkedet nå ikke er den samme som tidligere, da Protech Systems opplevde en kraftig vekst.

– Denne bransjen handler om å ha riktig produkt til riktig tid. Markedet for forsvarssystemer generelt ser ikke likt ut som det gjorde den gangen, og i tillegg er det klart at det tar tid å få et nytt system inn.

– Dette systemet må ha sin egen introduksjon i markedet, på samme måte som våre eksisterende remote weapons system (fjernstyrte våpenstasjoner, journ.anm.). Det er mange av «den gamle skolen» som synes det er utfordrende å ta inn slike våpenstasjoner i segmentet 30 millimeter, men det er veldig mange som mener det er det riktige.

Dyr markedsføring

Det har ikke vært gratis å markedsføre den nye våpenstasjonen for Kongsberg.

Under kvartalspresentasjonen til Kongsberg Gruppen forrige uke, la ikke konsernsjef Walter Qvam skjul på at man ikke er fornøyd resultatene i Protech Systems og at de har brukt store ressurser på utvikling og markedsføring.

– Vi har nå ganske store kostnader på å videreutvikle teknologien og utvikle medium kaliber-produktet, men vi vet akkurat hva vi gjør, slo Qvam fast.

– Vi posisjonerer denne virksomheten for neste generasjons våpenstasjoner. Dette er et multimilliardmarked, fortsatte han.

Bare størrelsen av våpenstasjonen i seg selv utgjør en stor del av kostnadene med å stille på forskjellige utstillinger og forsvarsmesser verden over:

– Systemet veier en del mer enn de mindre, så det koster mer å transportere det rundt. Vi har brukt litt mer penger og hatt en del flere presentasjoner enn tidligere, sier Henriksen.

Kongsberg Protech Systems-sjefen forteller at selskapet har «bearbeidet markedet ganske lenge», og enheten har vært på demonstrasjoner i både Frankrike, India, Midtøsten og to ganger i USA det siste året.

– Det jeg kan si er at vi er i en konkurranse nå. Vi har tøffe konkurrenter, men vi konkurrer en del mot den gamle «tårnverdenen» med tradisjonelle løsninger. Vi har troen, men man har ikke vunnet før man har vunnet.

– Det er en utvikling i markedet nå, sånn at vi er nærmere steget hvor kundene kan bestemme seg.

– Så vi får kanskje noen nyheter om kontrakter på nyåret?

– Vi får se, sier Henriksen og smiler bredt.

Les flere saker om Kongsberg Gruppen:

Kongsberg Gruppen gleder seg over svak kroneKongsberg Gruppen kutter nye oljejobberKongsberg-sjefen om spekulasjonene: - For gammel til å bli Statoil-sjefNorsk næringsliv vil tjene minst 50 milliarder på kampflyet F-35Norges nye kampfly har sikret Kongsberg Gruppen 460 ordremillioner i år

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. Amerikanerne vil ha denne nye våpenstasjonen

  2. Kongsberg inngått avtale med Canadas forsvar til en halv mrd.

  3. Slår sammen og nedbemanner forsvarsvirksomheten

  4. Annonsørinnhold

  5. – Det blir noen spennende kvartaler fremover

  6. – Opplever økning i kanselleringer