Statoil har avdekket korrupsjon

Statoils spesialister og granskere har avdekket korrupsjon blant egne ansatte.

FIKTIV FAKTURERING: I november 2011 ble en innleid Statoil-konsulent dømt til 3,5 års fengsel for omfattende korrupsjon i Stavanger Tingrett. Nå opplyser Statoil at det har vært flere korrupsjonssaker blant egne ansatte.
Publisert:

Korrupsjonssakene, som ikke alle har vært kjent for offentligheten, er politianmeldt, og ansatte har fått sparken, melder NRK.

I et sjeldent intervju med statskanalen sier Advokat Carine Smith Ihenacho, leder for Statoils antikorrupsjonsgruppe, at det de siste årene har vært avdekket korrupsjonssaker hvor Statoil-ansatte har vært involvert.

– Dette har vært saker hvor det har vært enkeltansatte som har vært involvert i bedrageri i forbindelse med korrupsjon til egen vinning og ikke til selskapets vinning, sier Ihenacho.

– Ligger i hovedsak tilbake i tid

Statoil opplyser til NRK at de har politianmeldt alle sakene.

– Vi ønsker ikke å gå inn i detaljer på dette. Det er snakk om veldig få saker, og som i hovedsak ligger tilbake i tid, sier pressetalsmann Knut Rostad i Statoil til E24.

Ifølge Rostad er det snakk om tre saker i løpet av de siste ti årene. To av sakene har skjedd i Norge. Den ene er relatert til arbeidet Statoil gjorde på Mongstad. Den andre saken er også omtalt i norske medier, og dreier seg om to menn som i 2008 ble dømt for grov korrupsjon i Hammerfest tingrett. En av de to domfelte, en 31 år gammel mann fra Sandefjord, var ansatt i Statoil som innkjøper for temporære fasiliteter. VG skrev om saken i 2008.

– Det er i hovedsak snakk om bedragerisaker hvor det har dreid seg om egen vinning. Selv om alle bedragerisaker er alvorlige, er det snakk om relativt små beløp, sier Rostad.

Mer ønsker ikke Rostad å si om sakene.

Til NRK opplyser Rostad at de har håndtert sakene internt med de konsekvensene de har fått der, og anmeldt sakene lokalt.

Les også

Fredriksen om Lunder: – Han kommer ikke tilbake her

Mongstad-saken

I november 2011 ble en innleid Statoil-konsulent dømt til 3,5 års fengsel for omfattende korrupsjon i Stavanger Tingrett.

Konsulenten var innleid av Norsk Hydro som senere ble en del av Statoil i perioden 2003 til 2010. Der hadde han ansvar for fullmakter, attesteringer og fakturaer. I denne posisjonen er han dømt for å ha mottatt 6,7 millioner av North Sea Oiltech AS.

Etter fusjonen av olje- og gassvirksomheten til Norsk Hydro og Statoil skal han ha fortsatt å hjelpe selskapet med å fakturere Statoil millionbeløp for ingenting.

Den fiktive faktureringen skjedde i forbindelse med arbeidet Statoil gjorde på Mongstad. Ifølge tiltalen skal Statoil ha betalt minst 19 falske fakturaer for totalt 6,1 millioner kroner fra leverandørselskapet.

Statoil fattet mistanke mot mannen høsten 2010 og anmeldte saken. Før jul i fjor gjennomførte politiet en razzia mot tolv adresser i Stavanger og Bergen.

Den dømte erkjente da forholdene, og skal ifølge forsvarer Geir Jøsendal ha gitt utrykk for anger og sagt han var svært lei seg.

Publisert:

Her kan du lese mer om