Aksjeanalytiker om Aker Solutions-kutt: – Overraskende at de ikke har klart å se dette før

Aker Solutions melder om kraftig bemanningskutt. Analytiker syns det er rart at selskapet ikke har forutsett markedet bedre.

NEDBEMANNER: Aker Solutions har sett seg nødt til å kutte rundt 500 faste ansatte.
Publisert:

Tirsdag ble det kjent at Aker Solutions kutter rundt 500 faste stillinger i selskapet, etter at VG og E24 meldte nyheten.

Aksjeanalytiker Morten Nystrøm i Nordea er ikke sjokkert over nedbemanningen.

– Fra et markedsperspektiv er dette i tråd med det man forventer. Aker Solutions må redusere kostnadsnivået i takt med at inntektene faller, sier Nystrøm til E24.

– Det må kuttes mer

KUTTER NED: Per Harald Kongelf bekrefter nedbemanningen i Aker Solutions.

Nystrøm tror heller ikke at dette blir siste gang Aker Solutions må trappe ned bemanningen.

– Frem til nå har Aker Solutions kuttet cirka 1.500 mennesker. Og det må kuttes mer for å tilpasse antall ansatte med aktivitetsnivået de har.

Tidligere i dag uttalte Aker Solutions norgessjef Per Harald Kongelf at det var det synkende aktivitetsnivået på oljemarkedet som gjør at selskapet nå må kvitte seg med flere hundre ansatte.

Les også

Aker Solutions-sjefen lover mer arbeid til «nøkkelverftet» i Egersund

– Oljeselskapene reduserer sine investeringer og utsetter enkeltprosjekter, og det har ført til en markant nedgang i aktiviteten i det norske oljeservicemarkedet det siste året.

– Har ikke forutsett markedet

Tord Aasen Augestad, aksjeanalytiker i Arctic Securities, sier til E24 at kuttene kan tyde på at Aker Solutions ikke har klart å forutse hvor markedet er på vei.

– Dette indikerer at markedet har blitt verre enn Aker Solutions har trodd på begynnelsen av året. Det er helt klart negativt at man ikke har klart å se dette før nå. Det er overraskende, sier Augestad.

(Saken fortsetter under videoen fra VGTV)

Aker Solutions har tidligere varslet flere kutt av ansatte, blant annet ved subseabasen i Ågotnes. Rundt 300 stillinger innen vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner har også vært truet av kutt.

– Vil ikke påvirke selskapet

Truls Olsen i Fearnley Fonds tror ikke nedbemanningen vil ha en effekt på selskapet i sin helhet, og heller ikke på aksjen.

– Dette er selvfølgelig dramatisk for de enkelte det gjelder, men jeg tror ikke dette kommer til å ha noe dramatisk effekt på aksjen. Dette har man sett komme en stund, sier Olsen.

- Mange å ta av

Aker Solutions har kontorer i Norge, Brasil, Malaysia, Storbritannia, USA og Angola, og har totalt rundt 16.000 ansatte.

Aksjeanalytiker Olsen hevder nedbemanningen er en naturlig konsekvens av aktiviteten på oljemarkedet. Han tror også at Aker Solutions vil ha flere kutt i vente.

- Aker Solutions har mange mennesker å ta av. Dette er ikke første runde, og det blir sannsynligvis ikke siste heller, sier Olsen.

Les også

Flere hundre ansatte må gå i Aker Solutions

Les også

Aker Solutions blir langt mindre norsk

Les også

- Det vil være en sterk fight om oppdragene fremover

Publisert:

Her kan du lese mer om