Buffett nekter å betale utbytte

Tviholder på pengesekken i Berkshire Hathaway.

POPULÆR: Selv om Warren Buffett ikke vil betale ut utbytte blir han som regel hyldet som en popstjerne når han møter småaksjonærene i Berkshire Hathaway.

Nati Harnik
Publisert:

Superinvestoren Warren Buffetts Berkshire Hathaway sitter på 48,2 milliarder dollar (290 milliarder kroner) i kontanter men har ingen planer om å dele de med aksjonærene.

Det er det ikke alle aksjonærene i investeringsselskapet som er like fornøyd med.

David Witt, som eier Berkshire-aksjer for 8.600 dollar, har sendt inn forslag til generalforsamlingen som avholdes 3. mai om at selskapet skal dele ut utbytte.

- Når selskapet har mer penger enn det trenger og ettersom eierne i motsetning til Warren ikke er multimilliardærer skal styret vurdere å betale ut meningsfulle årlige utbytter, heter det i forslaget fra Witt.

Styret vil ikke

Styret, med Buffett i spissen, har imidlertid blankt avvist forslaget med henvisning til at de allerede har vurdert saken og anbefaler aksjonærene å stemme mot Witts forslag.

Buffet, som med en formue som tidsskriftet Forbes anslår til 58,2 milliarder dollar, liker nemlig ikke å betale ut utbytte. Slik sett fører han en aksjonærpolitikk som strider med aksjemarkedets vedtatte sannhet om at utbytter er bra for aksjonærene.

- Mer velstående

Det er ikke Buffett enig.

- Våre aksjonærer er langt mere velstående i dag enn de ville vært om midlene vi har brukt på oppkjøp i stedet hadde blitt brukt på tilbakekjøp av aksjer eller utbytter, skrev Buffett i sitt brev til aksjonærene i mars i fjor.

Også i fjor og i 2011 kom det forslag til investeringsselskapets generalforsamling om at de bør deles ut utbytte til aksjonærene.

- Utbytte negativ for kursen

Buffett har tidligere sagt at han mener aksjekursutviklingen vil være negativ om selskapet begynner å betale ut utbytte. Han har også sagt at han ønsker at Berkshire Hathaway skal ha en likviditetsreserve på 20 milliarder dollar.

Buffett kontrollerer en tredjedel av stemmene på Berkshire Hathaway og tradisjonelt stemmer et overveldende flertall av de andre aksjonærene i tråd med Buffett.

Det norske oljefondet eide ved inngangen til 2014 aksjer i Berkshire Hathaway for 9,1 milliarder kroner. Aksjene utgjorde 0,39 prosent av selskapets egenkapital og 0,59 prosent av stemmene.

Les også:

Buffett advarer mot panikksalgWarren Buffett bremser høyhastighetstradereTjente 227 millioner kroner om dagenDerfor gir milliardærene vekk formuen