Mener Norwegians USA-ansettelser er en «gimmick»

Bjørn Kjos og co. forsøker å legge press på de amerikanske myndighetene, hevder pilotforening.

PÅ KRIGSSTIEN: Kaptein Lee Moak og hele 25 andre fagforeningstopper raste mot Norwegians ekspansjonsplaner under en pressekonferanse i Oslo onsdag.
  • Anders Park Framstad
Publisert:

- Innen luftfart planlegger man som regel hvordan man skal fly, hvordan man skal legge opp driften og hvem man skal ansette. Hos Norwegian Air International endres dette hver uke, sier kaptein Lee Moak til E24.

Han er president i det amerikanske flygerforbundet ALPA (Air Line Pilots Association) og har denne uken besøkt Norge sammen med fagforeningskolleger fra en rekke land for å stikke kjepper i hjulene for Norwegians internasjonale ekspansjon.

Les også

Amerikanske pilotledere ut mot Norwegian-sikkerhet

Bakgrunnen for de utenlandske flygernes besøk er Norwegians søknad om driftlisens i Irland og trafikkrettigheter i USA.

I slutten av januar varslet Norwegian at de har hyret rundt 170 kabinansatte til basene i Fort Lauderdale og New York - et tall som skal økes til minst 300 relativt hurtig.

Moak mener at dette er spill for galleriet.

- Tidligere hadde de ingen amerikanske ansatte, bare ansatte på Singapore-kontrakter basert i Bangkok. Få uker senere annonserte de at de skulle ansatte noe kabinpersonell i USA. Jeg vet ikke hva de vil si i morgen, sier han, og resonnerer:

- Dersom disse kabinansatte noen gang skal fly, avhenger det av at Norwegian får disse lisensene. Derfor er dette en gimmick for å legge press på de amerikanske myndighetene, slik vi ser det.

- Truer jobber

Hovedformålet under Moak og co. sitt besøk i Norge, var å gjenta budskapet om at Norwegian forsøker å lure seg unna norsk lovverk ved å opprette baser i utlandet med lokalt ansatte.

- Vi mener at Norwegian sin modell truer den amerikanske luftfartindustrien og jobbene til flere hundre tusen mennesker på begge sider av Atlanterhavet, sier Moak.

Han forteller at de jobber opp mot det amerikanske transportdepartementet og de føderale luftfartsmyndighetene (FAA).

- Vi leverte en klage på Norwegians søknad om trafikkrettigheter, og har møtt FAA og lagt fram våre synspunkter om hvilket ansvar som følger med. Vi jobber bra med alle parter, og er overbevist om at vi vil vinne frem, sier Moak.

Les også

Klager Norwegian inn til USAs regjering

Den utenlandske delegasjonen har i løpet av norgesbesøket møtt en rekke myndighetspersoner, men Moak legger ikke skjul på at det viktigste har vært å skape blest rundt budskapet.

- Jeg vil si at mest produktive vi har gjort, var møtet med media i dag, sier han.

- Skaper jobber

Norwegian avviser kritikken fra ALPA. De forteller at de amerikanske ansatte allerede er i luften.

- Der oppe og flyr allerede, sier kommunikasjonsjef Anne-Sissel Skånvik.

Les også

Kjos om pilotklage: - Er ikke fornuftig

Hun understreker at Norwegian alt i begynnelsen av september varslet ansettelsene, hvilket kan dokumenteres i intervjuer med blant annet Bloomberg.

Kommunikasjonssjefen er også oppgitt over påstandene om at arbeidsplasser vil gå tapt dersom Norwegian får viljen sin.

- Vi skaper arbeidsplasser i USA, både gjennom våre flyordre og fordi vi har ansatt personale og skal ansette mange flere i fremtiden.

Les også:

Kjos har ikke tid til utenlandske fagforeningstopperAmerikansk lavprisselskap kjemper mot NorwegianSolvik-Olsen frykter ikke for flysikkerhetenAmerikanske pilotledere ut mot Norwegian-sikkerhetNy Dreamliner-forsinkelse for Norwegian

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian

Flere artikler

  1. Amerikanske pilotledere ut mot Norwegian-sikkerhet

  2. Kjos purret på Norwegians USA-søknad: SAS går til motangrep

  3. Norse Atlantic klappes inn i USA-søknad: – Tar vi vare på våre ansatte, vil våre ansatte ta vare på selskapet

  4. Klager Norwegian inn til USAs regjering

  5. Ber Trump stoppe Kjos