Statoil-innkjøper dømt for grov korrupsjon

To menn er i Hammerfest tingrett dømt for grov korrupsjon i forbindelse med Statoils gassvirksomhet på Melkøya i Finnmark.

FORTSATT IKKE OPPSTART: Oversiktsbilde av Statoils anlegg på Melkøya for mottak av gass fra Snøhvit-feltet.
Publisert:

En av de to domfelte, en 31 år gammel mann fra Sandefjord, var ansatt i Statoil som innkjøper for temporære fasiliteter. Korrupsjonssaken omfatter også andre ansatte i Statoil og personer tilknyttet selskapets virksomhet på Melkøya i Hammerfest i Finnmark, ifølge dommen. Disse var ikke tiltalt i straffesaken.

31-åringen og en medtiltalt 34-åring var henholdsvis kjøper og selger av utstyr til Melkøya-virksomheten.

Halvt års fengsel

31-åringen er nå dømt til seks måneders fengsel og til inndragning av 100.000 kroner etter å ha blitt funnet skyldig i flere grove brudd på straffelovens korrupsjonsbestemmelser.

Mannen skal blant annet ha fått flybilletter, fotballbilletter, hotellopphold, byggevarer og en steambadstue av en medtiltalt 34-åring. Statoil var en av de viktigste kundene til 34-åringens arbeidsgiver og 34-åringens egne selskaper

De sju korrupsjonspunktene i tiltalen omfatter til sammen over 270.000 kroner.

Bedrageri

34-åringen er dømt til tilsvarende straff for de samme forholdene, samt for grovt bedrageriforsøk mot Statoil. Han skal ha fakturert olje- og gasselskapet for nesten 170.000 kroner for arbeid som ikke ble utført. Fakturaen ble aldri betalt.

I likhet med 31-åringen må han også tåle inndragning av 100.000 kroner. Han er også fradømt retten til å drive næringsvirksomhet i tre år.

Begge de tiltalte nektet straffskyld etter tiltalen.

Flere nyheter fra E24

Publisert:

Her kan du lese mer om