Raser mot Northland-ledelsens milliongodtgjørelser

Fem gruvetopper tjente 45 millioner svenske kroner.

IKKE LØNNSOM: Northland trenger penger for å få Kaunisvaara-prosjektet på bena. Foreløpig har driften gått i minus.
Publisert: Publisert:

Gruveselskapet Northland Resources er i store økonomiske problemer, og har søkt om konkursbeskyttelse. Men det at gruven i Pajala aldri har vært lønnsom, har ikke lagt noen demper på toppledelsens godtgjørelser.

Les også: Northland vil konkursbeskytte enda flere selskaper

Ifølge svenske Aftonbladet har en ledergruppe på fem personer mottatt 45 millioner svenske kroner i perioden fra februar 2009 til 2011, i form av lønn, pensjon og opsjoner.

Mest har det dryppet på konsernsjef Karl-Axel Waplan, som i det aktuelle tidsrommet har tjent 14 millioner kroner. Like bak følger styreformann Anders Hvide med 13 millioner.

Northland-kursen har rast etter at selskapet i begynnelsen av forrige uke mislyktes med å hente rundt 2,5 milliarder kroner gjennom en emisjon. En rekke småsparere har tapt store penger, ettersom aksjen var spesielt populær blant privatinvestorer.

- Det er ufattelig at noen kan tjene så mye i et selskap som ikke produserer noe. Man burde skaffe seg inntekter før man tar ut lønn. Det er mulig for misfornøyde aksjeeier å saksøke selskapet, sier spareøkonom Claes Hemberg i Avanza bank.

Les også: Her er Northlands største kreditorer

IR-sjef Anders Antonsson i Northland mener ikke at ledelsens lønninger har vært for høye.

- Det er generalforsamlingen som avgjør hvor mye ledelsen skal få, ikke de selv. Men vi har bygget en gruve med en velfungerende logistikkjede på meget kort tid, så jeg mener at ledelsen har fullført det de lovet aksjeeierne, sier Antonsson.

Northlands aksjekurs nådde den foreløpig siste toppnoteringen på 19,2 kroner i januar 2010. Aksjen omsettes i dag, etter en rekyl på 22,22 prosent, til 0,55 kroner.

Les også: Narvik frykter ikke Northland-konkurs

Les også: Northland-långiver: - Vil ha pengene tilbake

Les også: - Det handler om dager

Publisert:
Gå til e24.no