Dette mener Statoil om ny oljeskatt

- Reiser spørsmål ved forutsigbarheten til rammevilkårene, sier Statoils finansdirektør.

KRITISK: - Den foreslåtte endringen i petroleumsskatten reduserer attraktiviteten til fremtidige prosjekter, særlig for marginale felt, og reiser spørsmål ved forutsigbarheten og stabiliteten til rammevilkårene for langsiktige investeringer på sokkelen, sier Torgrim Reitan, konserndirektør for økonomi og finans i Statoil.
Publisert:

Statoils ledelse er kritisk til Regjeringens nye «oljeskatt», som er en del av en ny tiltaksplan for å stanse todelingen av norsk økonomi.

- Den foreslåtte endringen i petroleumsskatten reduserer attraktiviteten til fremtidige prosjekter, særlig for marginale felt, og reiser spørsmål ved forutsigbarheten og stabiliteten til rammevilkårene for langsiktige investeringer på sokkelen, sier finansdirektør Torgrim Reitan i Statoil i en melding fra selskapet mandag morgen.

Uttalelsen kommer etter at statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen på en hasteinnkalt pressekonferanse søndag annonserte den største endringen i skattesystemet på over 20 år.

For første gang siden 1992, endrer regjeringen skattesatsen for norske bedrifter. Blant annet lanserte de et forslag om å sette ned satsen i friinntekten fra 7,5 prosent til 5,5 prosent.

Mandag morgen varsler Statoil at den foreløpige virkningen på selskapets kontantstrøm fra drift til under 0,5 milliarder i inneværende år, gradvis økende til full effekt etter 4-5 år.

Les også: Noreng: - Oljebransjen har ingenting å hisse seg opp over

Den foreslåtte endringen vil redusere skattefradraget på norsk sokkel med 38 millioner kroner for hver milliard kroner som investeres, opplyser oljeselskapet.

Statoils finansdirektør Torgrim Reitan mener at forutsigbare og stabile rammevilkår er viktige for å sikre attraktiviteten til fortsatte investeringer på norsk sokkel for Statoil, og de andre olje- og gasselskapene.

Les også: Oljebransjen: - Vil svekke norsk sokkel

Overgangsregel
Statoils finansdirektør påpeker at Regjeringen har foreslått en overgangsregel for investeringer hvor plan for utbygging og drift (PUD) eller plan for anlegg og drift (PAD) er mottatt i Olje- og energidepartementet før 5. mai 2013.

For investeringer omfattet av overgangsordningen skal dagens friinntektssats på 7,5 prosent benyttes. Overgangsregelen gjelder kostnader som er pådratt senest i året for produksjonsstart for petroleumsforekomsten eller driftsstart for innretningen/tilleggsinvesteringen.

- Mer usikkerhet
NHO-president Kristin Skogen Lund er usikker på hva effekten blir av at oljebransjen nå mister en del av skattefradraget de har hatt.

- Jeg skjønner at regjeringen tenker som de gjør. Men det er viktig å huske på at oljebransjen har veldig lange investeringshorisonter. Det er en risiko at dette tiltaket skaper mer usikkerhet, sa Skogen Lund til E24 søndag.

Den foreslåtte endringen i petroleumsskatten fremmes i Revidert nasjonalbudsjett for 2013 som legges frem på tirsdag.

Les også: Gir milliardlette til norske bedrifter

Publisert: