Telenors kinkige problem i India

Jon Fredrik Baksaas utelukker å delta i neste lisensauksjon i India før selskapet har fått pengene de har blitt lovet.

VENTER PÅ PENGER: Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor utelukker å delta i nye lisensauksjoner i India før refunderingen av det innbetalte beløpet fra 2008 er på plass.
Publisert: Publisert:

Telenor la onsdag fram resultatet for det fjerde kvartalet i 2012, og oppdaterte samtidig om siste nytt fra driften i India.

Ved utgangen av året hadde Telenor aktivitet i syv telekomsirkler i landet. Dette inkluderer seks sirkler der nye lisenser ble sikret i november. I tillegg har Telenors Uninor kunder i Mumbai, som er ventet å være en del av en kommende auksjonsrunde i mars.

Les også: Telenor skal ha 55 mill. India-kunder i 2016

En forutsetning for at Telenor skal by på ytterligere lisenser, inkludert Mumbai, er imidlertid at de får refundert rundt 1,7 milliarder norske kroner som ble betalt for de inndratte lisensene fra 2008.

Dette gjør at teleselskapet havner i en kinkig situasjon - Baksaas kaller det en «høna og egget-prosess»:

  • For Telenors del er det uaktuelt å delta i auksjonen før tilbakebetalingen er på plass.
  • Indiske myndigheter har sagt at de ikke vil utstede nye lisenser før auksjonen i mars er unnagjort.
  • Telenor vil ikke kunne få tilbake pengene før lisensene er utstedt.

Telenor-sjefens plan er nå å se an situasjonen.

- Det er ikke lenge til mars nå, og gitt de periodene vi allerede har ventet må vi nok ta den tiden det tar før regjeringen fatter en endelig beslutning. Det kommer en dato da vi må melde vår interesse og så må vi eventuelt melde vår deltagelse senere. Det er en timeplan bak som vi forholder oss til, sier Baksaas til E24.

Les også: - Norske selskaper må være forsiktige i India

Den andre forutsetningen som må på plass før Telenor eventuelt hiver seg på en ny budrunde, er lavere inngangspris. Selskapet har satt et investeringstak i landet.

- Vi må få på plass en forretningsmodell som kan fly, sier Baksaas.

Fornøyde med driften

Foreløpig har Telenors indiske eventyr kostet mer enn det har smakt, men tallene for det fjerde kvartalet viser at det er lys i ende av tunnelen. Driftsresultatet økte til minus 444 millioner kroner, mot minus 4,98 milliarder i 2011.

- Vi er veldig fornøyde. Nå ser vi brukbar oppbygging av inntektene, etter at tredje kvartal var litt rufsete på grunn av uro rundt den forrige auksjonen. Vi har kommet ordentlig i gang igjen og gleder oss til å skyve sirklene og totaloperasjonen mot «break-even», sier Baksaas.

Telenors uttalte målsetning i India er at kontantstrømmen fra driften skal være i balanse innen utgangen av 2013. Onsdag meldte selskapet at én av sirklene nådde dette målet i november, mens ytterligere én var i havn i januar.

Antall abonnenter sank med 2,2 millioner i kvartalet. Dette skyldes nedskalering av driften, samt nytt regelverk rundt salg av sim-kort.

- Dette gir redusert brutto salg, men reduserer også tap av kunder og øker kvaliteten i abonnementsbasen, opplyser selskapet.

Les også: Her vil Telenor satse

Les også: Svakere tall fra Telenor-datter i Bangladesh

Les også: Huawei skal modernisere for Telenor

Publisert:
Gå til e24.no