Dette kan gi rally i brennhete kinesiske aksjer

Endring i verdensindeks kan sende storaktører på shopping i Shanghai.

RALLY: Økt innenlandsk etterspørsel har allerede sendt børsen i Shanghai til himmels. Nyheter denne uken kan tilføre en strøm at utenlandske storaktører.
Publisert: Publisert:

Denne uken beslutter indeksleverandøren MSCI om kinesiske aksjer skal tas opp i deres globale indeks.

Dette kan igjen gi en betydelig økning på kjøpersiden i det allerede brennhete kinesiske aksjemarkedet.

– Alt annet likt kan dette bidra til ytterligere drag i disse aksjene, rett og slett fordi fond som følger indeksen må kjøpe, sier investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet til E24.

Konkret er det snakk om at A-aksjer i Shanghai vurderes inkludert i MSCIs indeks for fremvoksende markeder. Dette er ventet å trekke 400 milliarder dollar til kinesiske aksjer over tid.

– Bygger posisjoner

Karl Oscar Strøm advarer imidlertid mot at det er vanskelig å spille på slike effekter, fordi det er vanskelig å si hvordan enkeltaktører – både spekulanter og fond – har posisjonert seg i forkant.

Man ser allerede effekter av dette:

Shanghai-børsen steg mandag til det høyeste nivået på syv år, idet investorene sikret seg eierandeler i de største noterte selskapene.

– Investorene ser ut til å bygge posisjoner før annonseringen, sier direktør Gerry Alfonso hos Shenwan Hongyuan Securities til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Marketwatch har flere aktører, deriblant den amerikanske indeksfondgiganten Vanguard Group, begynt kjøp av kinesiske aksjer i forkant av at avgjørelsen ligger på bordet.

Saken fortsetter under grafen.

OPP, OPP, OPP: Grafen viser børsutviklingen i Shanghai de siste seks månedene.

Dyre aksjer

Slik E24 tidligere har skrevet, og som grafen over viser, har prisen på kinesiske aksjer skutt i været allerede før den mulige inkluderingen i MSCI-indeksen ble kjent.

Inkudert den siste tidens oppgang, er Shanghai-børsen nå priset til 43,82 ganger selskapenes forventede inntjening de neste 12 månedene. Til sammenligning er tilsvarende tall for amerikanske Dow Jones – som er nær «all-time high» – 16,36.

Dette har igjen ført til spekulasjoner om det er en «boble» i det kinesiske aksjemarkedet.

DNB-økonom Ole André Kjennerud er blant dem som har uttalt at han er svært skeptisk.

– Dersom man ser på sektorer som industri, bolig og transport er ikke bare vekstutsiktene svakere – det er utsikt til nedgang selskapenes inntjening og overskudd. Med de prisene man har, ser det veldig stygt ut, sa Kjennerud til E24 på tampen av forrige måned.

Publisert: