Dette er den eventyrlige historien om Alibaba

Jack Ma har grunn til å trekke på smilebåndet: Halvannet tiår etter oppstarten kan selskapet som «krokodillen i Yangtze» grunnla, sette verdensrekord.

GRUNNLEGGEREN: Alibabas styreleder, den tidligere engelsklæreren Jack Ma, har vært med selskapet siden starten. Det har gjort ham til Kinas rikeste mann.
Publisert:

For 15 år siden stiftet en gruppe investorer Aliaba i ettromsleiligheten til den tidligere engelsklæreren Jack Ma i den kinesiske byen Hangzhou.

Denne uken er det ventet at selskapet verdsettes til snaut 170 milliarder dollar når det børsnoteres nesten 1.200 mil unna leiligheten, nemlig på New York Stock Exchange i USA.

OPPRINNELSEN: Hangzhou, byen der Aliaba-eventyret startet.

Børsnoteringen kan bli verdens største noensinne.

Historien om Alibaba er en solid personlig seier for Ma - «krokodillen i Yangtze» - og en bemerkelsesverdig historie om et selskap som har vokst til å bli Kinas - og kanskje verdens - største aktør innen netthandel.

Rakettsuksess

Alibabas opprinnelige virksomhet begrenset seg til en nettside som hjalp mindre kinesiske eksportører, produsenter og entreprenører med å selge sine varer og tjenester i det internasjonale markedet.

Den vokste seg raskt større.

Ifølge selskapets nettside oversteg Alibaba én millioner registrerte brukere i 2001, og de nådde positiv kontantstrøm året etter.

I 2003 ble siden Taobao stiftet, og virksomheten skjøt ytterligere fart i 2004 da selskapet hentet 82 millioner dollar i private equity-kapital.

Året etter kom et samarbeid med Yahoo på plass, og i oktober 2005 overtok Alibaba Group amerikanernes kinesiske virksomhet.

I april 2008 ble Taobao Mall - nå kjent som Tmall - stiftet. Senere har selskapet slukt flere konkurrenter og støtteselskaper, både i Kina og utenlands.

I dag står selskapet igjen med tre massive virtuelle markedsplasser: Taobao, Tmall og Alibaba.com. Disse har en samlet markedsandel på rundt 60 prosent av det kinesiske netthandelsmarkedet.

Gruset «storebror»

Den eventyrlige reisen og det lunefulle farvannet Alibaba opererer i, kan illustreres gjennom forholdet mellom det kinesiske selskapet og partneren Yahoo.

Da Yahoo investerte én milliard dollar i Aibaba for ni år siden, var det det fortsatt Yahoos søke- og eposttjenester og nettsider med nyheter om finans og sport som stjal søkelyset.

TOK SJANSEN: Tidligere Yahoo-konsernsjef Terry Semel investerte i Alibaba i 2005. Det er et av de smarteste grepene han noensinne har tatt.

Yahoo knivet med Google om annonsekronene på nett, og sopte ifølge CNBC inn 46 prosent av de to selskapenes totale inntekter på 11,4 milliarder dollar. Og Yahoo var den mest lønnsomme av de to rivalene.

Når Alibaba nå børsnoteres, er Yahoos eierandel verdsatt til over 35 milliarder dollar - mer enn fire femtedeler av det amerikanske selskapets markedsverdi - til tross for at Yahoo tok en gevinst på 7,1 milliarder dollar gjennom salg av Alibaba-aksjer i 2012.

Samtidig er Yahoos inntekter omtrent 10 prosent av Googles.

- Vi selger ikke ting

Alibaba beskrives i dag gjerne som en mellomting mellom Amazon og Ebay. Alibaba selger imidlertid ikke varer - de kobler kjøper og selger.

- Amzon og Ebay er e-handelsselskaper, Alibaba er ikke et e-handelsselskap. Alibaba hjelper andre med å drive e-handel. Vi selger ikke ting, forklarer Jack Ma, ifølge CNN Money.

Det er når konkurrentene kommer på banen at krokodillen viser sitt ansikt.

- Dersom vi slåss i sjøen, taper vi. Men dersom vi slåss i elven, vinner vi, sier Ma, ifølge The Telegraph.

Les også

Kommentar: Alipay - den største seieren er den som ikke krever kamp

Alibabas største digitale markedsplass, Taobao, fungerer som en virtuell agent mellom forbrukere og mindre selskaper. Tmall kobler større detaljhandelsselskaper med forbrukere.

Saken fortsetter under bildet ...

HANDELSPLASS: Nettsiden Taobao kobler kjøpere og selgere av varer, ikke helt ulikt finn.no i Norge.

Alibaba tjener penger gjennom å selge reklameplass og betalingsannonser. Gjennom Tmall tar de også kommisjon fra de større selskapene.

Dette reflekteres i selskapets regnskaper. Alibaba tjener relativt lite penger, men har betydelig høyere marginer enn for eksempel Amazon. Og med på kjøpet får potensielle investorer en årsvekst på rundt 60 prosent.

Les også

- Ikke absurd dyrt, men heller ikke åpenbart billig

En av Kinas rikeste

Jack Ma er fremdeles en betydelig skikkelse i Alibaba, og vil også være det etter børsnoteringen. Han har gitt seg som konsernsjef, men har rollen som styreformann.

Ma, sønn av to musikalske historiefortellere, kontroller ifølge Wall Street Journal alene rundt 8,9 prosent av selskapet.

Les også

Alibaba-eier er Kinas rikeste mann

Og dersom selskapet trenger nye ideer, reiser Ma angivelig tilbake til ettromsleiligheten i Hangzhou for å tenke, utøve tai chi og vri hjernen for å klekke ut det neste store, kinesiske forretningseventyret.

Prisingen av Alibaba er ventet sluttført etter stengetid på Wall Street torsdag. Aksjen kan handles fra start fredag.

Les også:


Alibaba-gründeren før børsnoteringen: - Kundene først, ansatte deretter, så aksjonærene
«Kinas eBay» tredoblet inntektene
Slik skal kinesiske Alibaba bli størst på børsen i USA
Regnskapsrusk hos Alibaba-enhet
Dette kan bli den største børsnoteringen noensinne

Publisert:

Her kan du lese mer om