Fredriksen-selskaper blør på Børsen

Både Seadrill og Frontline åpner markant ned på Oslo Børs tirsdag.

NED: John Fredriksens selskaper Seadrill og Frontline er blant taperne ved Oslo Børs' tirsdag. Her ser du, i tillegg til Fredriksen, døtrene Kathrine Astrup Fredriksen (t.v.) og Cecilie Astrup Fredriksen.
Publisert:

Seadrill er ned 4,43 prosent 13 minutter etter Børsens åpning tirsdag, mens Frontline er ned 2,30 prosent.

Oppdatering 10.28: Seadrill er nå ned 5,33 prosent, og er forsatt mest omsatt på Oslo Børs, med 205 millioner mot Statoils 119.

John Fredriksen-selskapene er dermed blant taperne på Oslo Børs, som før øvrig er ned 0,30 prosent få minutter etter åpning tirsdag.

Nedgangen i Seadrill kommer etter at selskapet tidligere i dag offentliggjorde at de vil ta opp et obligasjonslån på én milliard dollar, rundt 6,2 milliarder kroner, med fem års løpetid.

Lånet er konvertibelt, det vil si at långiverne vil få muligheten til veksle inn lånet i aksjer. Kursen långiverne vil kunne veksle lånet inn i vil være tilsvarende dagens aksjekurs, pluss mellom 30 og 35 prosent.

- Lånet er et signal om at selskapet mener aksjekursen er fair priset, til og med høyt priset. Dette har en sterk signaleffekt, sier Fredrik Lunde, analytiker ved Carnegie.

Han forteller at slike obligasjonslån gjerne er en billig kapitalkilde for selskapet hvis de tror det er en begrenset oppside i aksjekursen, altså at aksjen ikke vil gå mye opp.

- Selger aksjen, kjøper lånet

ABG Sundal Collier er en av tilretteleggerne for Seadrills obligasjonslån.

- Investorene selger aksjen og kjøper obligasjonslånet, sier Lukas Daul, analytiker i ABG Sunndal Collier.

Seadrill er det klart mest omsatte selskapet, med 107 millioner (klokken 09.23) er det omsatt for dobbelt så mye som nummer to, Statoil, ved åpningen tirsdag.

Telenor er også ned kort tid etter åpning, med 0,9 prosent.

Oljeprisen fortsetter å synke tirsdag. Et fat nordsjøolje (brent spot) selges nå til 109,7 dollar fatet, mens den mandag holdt seg over 110 dollar.

Følger verdensmarkedene

Nedgangen på Børsen følger dermed mandagens utvikling i resten av verden.

Da sank børsene i store deler av verden. Både i USA, Asia og store deler av Europa gikk børsene i minus.

DNB Markets skriver i et kort notat at de tolker nedgangen som en korreksjon i påvente av resultatsesongen som starter denne uken.

Korreksjonen kommer etter en uke hvor verdens børser steg, blant annet etter uventede gode jobbtall fra USA. Disse tallene gjorde at Dow Jones steg til over 17.000 poeng for første gang.

Oslo Børs stengte på sin side flatt mandag. SAS og Norwegian var blant vinnerne på Børsen, samtidig som Telenor steg på nyheten om at konkurrenten Tele 2 blir kjøpt opp av svenske Telia Sonera. Telia Sonera eier Netcom, og dermed blir det kun to store teleaktører på det norske markedet.

Resultatrushet begynner

Markedet venter nå på de nært forestående kvartalsresultatene. På Wall Street sparker aluminiumsprodusenten Alcoa i gang sesong etter de amerikanske børsenes stengetid i kveld, mens vi i Norge må vente til torsdag før selskaper notert på Oslo Børs for alvor starter å offentliggjøre kvartalstall.

Da kommer blant annet Ocean Yield, Kongsberg Automotive Holding og DNB med tall for andre kvartal. På fredag kommer det i tillegg tall fra Norwegian Property, Protector Forsikring og Nordic Semiconductor.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om