Etter jojo-uke nærmer Børsen seg korreksjon

Oslo Børs avsluttet uken med fall, Hovedindeksen har falt nærmere 9 prosent fra toppen i september.

NYTT FALL: Fredag ble en ny dag med skuffende utvikling på Oslo Børs
Publisert:

To dager opp, tre dager ned.

Hadde det vært seks dager i uken ville Åge Aleksandersens klassiker «To skritt frem» trolig vært treffende etter denne handelsuken.

Fredag falt Hovedindeksen 1,22 prosent til 862,80 poeng, noe som gir et totalt fall denne uken på 4,19 prosent.

Oslo Børs begynner nå å falle farlig nærme korreksjon, definert med et fall på over ti prosent fra siste topp, med et fall på 8,84 prosent fra toppen 25. september.

Les også

Schibsted slår forventningene: – Planlegger ny børsnotering i april

Norwegian steg videre

Blant de store selskapene som la frem kvartalstall fredag endte Schibsteds A-aksje ned 1,78 prosent, og B-aksjen ned 2,08 prosent.

Kongsberg Gruppen fikk på sin side en opptur, og aksjen stengte med en oppgang på 3,40 prosent.

12 av Hovedindeksen rundt 70 komponenter endte dagen med fall, men Frontline (+8,26 prosent), Norwegian (+4,63 prosent) og Petroleum Geo-Services (+4,94 prosent) dro i positiv retning.

For Norwegian sin del har det vært en svært god uke og med solid oppgang onsdag og fredag, og et 16,5 prosenthopp torsdag. Aksjen har siden forrige fredag klatret fra 187,15 kroner per aksje, til 221,60 kroner per aksje – en oppgang på 18,41 prosent.

Globalt fall

Børser over hele verden har falt de siste ukene, og ifølge CNBC er europeiske aksjer på vei mot verste måned siden august 2015 og Dow Jones er i korreksjon fredag ettermiddag.

Les også

Kongsberg Gruppen: Høyeste ordreinngang på over to år i Kongsberg Maritime

Det pekes på flere faktorer for fallet den siste tiden, blant annet rekordsvak kinesisk yuan, handelskrigen, budsjetturo i Italia, og med høyere amerikanske statsrenter i bunn. I tillegg har resultatsesongen på kontinentet skuffet, ifølge Christian Lie i Danske Bank Wealth Management, som til E24 forteller at Stoxx 600-selskapene leverer den svakeste resultatsesongen på fem år.

I Norge har også oljeprisen gjort sitt for å bidra til utviklingen og den siste uken har prisen på Nordsjøolje (Brent spot) falt med 4,36 prosent, til 76,50 dollar per fat fredag ettermiddag.

Resultatrush

Etter en rolig start, har resultatene stått i kø mot slutten av uken. Blant selskapene som har gitt sin fasit fra tredje kvartal finner vi både kjemper og mindre selskaper.

For eksempel kunne Equinor levere sine beste tall på fire år, da de presenterte sin kvartalsrapport torsdag. På tross av det, var det noe svakere enn analytikerne hadde forventet på forhånd.

Oljegiganten leverte et justert resultat på 4,8 milliarder dollar, opp fra 2,35 milliarder i fjor. Samtidig valgte selskapet å justere ned årets investeringer til 10 milliarder dollar, fra tidligere 11 milliarder dollar.

Det var duket for superonsdag på Oslo Børs, da flere av de største kanonene la frem sine resultater. Fort ble det klart at XXL stjal showet, da administrerende direktør Fredrik Steenbuch valgte å trekke seg etter 11 år i selskapet.

– Det er faktisk en lettelse å få slippe å være toppsjef.

– Når sluttet du å være motivert?

– For lenge siden, svarte Steenbuch til E24s reporter på sin siste kvartalspresentasjon.

Publisert:

Her kan du lese mer om