Militærkupp senker aksjene til BW Offshore og Panoro Energy
BW Offshore og Panoro faller på Oslo Børs etter kuppforsøk i det afrikanske landet Gabon, der de to selskapene driver et oljefelt. – Vi følger situasjonen nøye, sier finansdirektør Knut Sæthre i BW Offshore.
Mandag ble det kjent at militæret i vestafrikanske Gabon forsøker å kuppe makten i det oljerike landet.
Det sendte aksjene til offshoreselskapet BW Offshore og oljeselskapet Panoro Energy rett ned fra start på Oslo Børs. Senere har aksjene hentet seg noe inn etter at de nyeste meldingene peker på at kuppforsøket er avverget.
Rundt klokken 13.00 ser det slik ut:
- BW Offshore-aksjen er ned seks prosent til kurs 34 kroner.
- Panoro Energy-aksjen er ned fire prosent til kurs 14,5 kroner.
De to selskapene samarbeider om oljefeltet Tortue i Dussafu-lisensen utenfor Gabon, og høsten 2017 ble det besluttet å bygge ut andre fase av prosjektet.
– Planene har ikke endret seg foreløpig. Forhåpentligvis er kuppforsøket avblåst, men vi følger situasjonen og hvordan den utvikler seg nøye, sier finansdirektør Knut Sæthre i BW Offshore.
– Ingen langsiktige konsekvenser
Han ser ikke på et eventuelt statskupp som problematisk for selskapet som driver med flytende produksjonsskip.
– Langsiktig vil ikke et eventuelt maktskifte ha noen konsekvenser for oss. Det blir en ny politisk ledelse å forholde seg til, men de er også opptatt av at inntektene skal fortsette å komme inn, sier han.
I september i fjor meldte BW Offshore og Panoro om at hadde funnet olje i oljeavgrensningsbrønnen ved Ruche North East, i Dussafu-lisensen utenfor Gabon.
– Ved å kombinere vår kunnskap om området, våre ressurser og velegnede flytende produksjonsenhet (FPSO), er vi på vei til å transformere Dussafu-lisensen til et betydelig produserende felt, med betydelig oppside, uttalte BW Offshore-sjef Carl. K. Arnet i forbindelse med funnet.
Analytiker Steffen Evjen i Danske Bank sier til E24 at verdsettelsen av oljefeltet i Dussafu-lisensen kan falle om det blir et maktskifte.
– Hvis det ender med en nasjonalisering eller endring av skatteregimet i landet så er det en risiko for at staten vil ha en større andel av inntektene fra feltet. Men det er fortsatt veldig tidlig, så vi må nok bare vente å se hva som skjer, sier Evjen.
Finansdirektør Sæthre sier at BW Offshore forholder seg til avtalen det har inngått med myndighetene.
– Vi ønsker ikke spekulere i noe slikt, påpeker han.
Vil gjenopprette demokrati
Gabon, som har litt over 2 millioner innbyggere, har vært styrt av samme familie i 50 år. Ali Bongo har vært president siden 2009, da han tok over makten etter sin far Omar Bongo. Han var president fra 1967 til sin død i 2009.
Bongo ble gjenvalgt som president i 2016, et valg preget av uro, vold og anklager om valgfusk. Både opposisjonen og EU-observatører stilte spørsmål ved gjennomføringen av valget, skriver NTB.
Den 59 år gamle presidenten har imidlertid ikke vært i hjemlandet siden oktober, da han angivelig fikk slag mens han var på besøk i Saudi-Arabia. I nyttårstalen, som var innspilt på forhånd, sa Bongo at han var på bedringens vei.
Men militæret har ikke latt seg imponere av det og sier de vil gjenopprette demokratiet i landet, ifølge NTB.
– Rutinene fungerte etter planen
Det ble mandag meldt om skyting i Gabons hovedstad Libreville og stridsvogner som kjørte i gatene. En video på sosiale medier, viste tre soldater iført den grønne bereten til den gabonske hæren. Den ene av dem leste opp en erklæring mens de to andre sto bak med automatvåpen i hendene, ifølge NTB.
Finansdirektør Knut Sæthre i BW Offshore påpeker at det ikke er første gang selskapet opplever uro i vestafrikanske land.
– Alle våre rutiner fungerte etter planen. Alt personell på land har det sikkert og har fått beskjed om å holde seg hjemme i dag, forteller han.
Les også:
Fersk rapport: Venter kraftig oljevekst i 2019
Kraftig Norwegian-vekst i desember: Men selskapet slet med å fylle alle setene
Tesla starter bygging av første fabrikk utenfor USA