Telenor-datter inngår forlik – må betale 2,5 mrd.

Telenors datterselskap i Thailand, dtac, betaler rundt 2,5 milliarder kroner til CAT Telecom, etter «en mengde tvister» mellom selskapene.

TELENOR-SELSKAP: Norske Telenor eier 42,6 prosent av dtac i Thailand.

Foto: Athit Perawongmetha Reuters
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Telenor varsler torsdag morgen at selskapets thailandske datterselskap dtac har inngått et forlik med Cat Telecom knyttet til tvister mellom dem.

Forliket innebærer at dtac betaler Cat Telecom 9,51 milliarder thailandske baht, tilsvarende rundt 2,5 milliarder kroner.

«Gjennom en 27 år lang konsesjonsperiode har dtac og Cat hatt en mengde tvister, primært relatert til uenigheter rundt tolkningen av innholdet i konsesjonsavtalen,» skriver selskapet i meldingen.

Les også: (+) Disse fallskjermene ble utløst i 2018

To tvister gjenstår

Cat Telecom er et statseid selskap som driver den internasjonale infrastrukturen knyttet til telekom i Thailand.

Forliket lukker alle tvistene de to selskapene har hatt bortsett fra to. Det hindrer samtidig partene fra å fremme nye krav relatert til konsesjonsavtalen.

Sakene som ikke inngår i forliket omtales som to industritvister relatert til fordeling av inntektene mellom dtac og Cat i tillegg til omkostninger på samtrafikk, skriver Telenor.

Les også

Telenor klager på gigantgebyr

Telenor opplyser at de tidligere har avsatt 400 millioner kroner for noen av tvistene. Det overskytende beløpet på rundt 2,1 milliarder vil avsettes som «andre inntekter og kostnader» i fjerde kvartal.

Forliket krever godkjennelse av dtacs generalforsamling i inneværende år. Så fort generalforsamlingen godtar avtalen, vil det første avdraget på rundt 1,8 milliarder kroner bli betalt. De resterende 700 millioner kronene vil bli betalt ettersom de ulike rettssakene trekkes fra retten.

Den største tvisten mellom de to selskapene ble omtalt i Telenors årsrapport tilbake i 2014. Der skrev Telenor at de to hadde en rekke tvister, noe som også omfattet hvordan det den gang nye 3G-regimet skulle forstås i forhold til konsesjonsavtalene.

Sikret seg viktige dekningsfrekvenser

I oktober deltok dtac i en frekvensauksjon der selskapet sikret seg to blokker på fem megahertz i 900-båndet med gyldighet til 2033.

Prislappen endte på 38 milliarder bhat, tilsvarende 9,6 milliarder kroner. Dette er prisen som tidligere har vært indikert.

Telenor eier 42,6 prosent av dtac som de siste årene har gått fra å være den andre til å være den tredje største operatøren i Thailand, etter flere år med kundefall.

Telenor og dtac har stått overfor et stort dilemma i Thailand fordi frekvensprisene på den ene siden har vært svært høye, samtidig som dtac på den andre siden også har trengt tilgang til lave frekvenser. Disse er viktige for å kunne gi god dekning fra hver basestasjon.

Les også

«Kronprinsen» kan ta over etter Brekke

Les også

Sikret 900-frekvenser for 9,6 milliarder

Les også

Nå skal kundeflukten i Asia stoppes

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor

Flere artikler

  1. Telenor-selskap blar opp for nok en mobillisens i Thailand

  2. dtac håper å sikre mobilfrekvenser for 4,8 mrd.

  3. Telenor-datter vant rettssak i Thailand - aksjen steg

  4. Alexandra Reich og Kristin Muri Møller forlater Telenor

  5. Resultatet faller, men aksjonærene skal få mer