Tror tiden med ultralave renter går mot slutten: Ser 31 rentehevinger

Etter et tiår med fallende og svært lave styringsrenter, venter ekspertene nå at sentralbankene strammer inn. – Det er et skifte i rentemarkedet, sier analytiker.

VENTET Å TA GREP: Mario Draghi, Jerome Powell og Øystein Olsen, nåværende eller påtroppende sentralbanksjefer i henholdsvis eurosonen, USA og Norge, kan alle komme til å heve rentene de kommende årene.
Rentemøter i ESB
 • Anders Park Framstad
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

I september 2008 gikk den amerikanske storbanken Lehman Brothers over ende, og den samme høsten startet en alvorlig lavkonjunktur i de fleste industrialiserte land.

Som en respons på dette innførte myndigheter verden over ulike krisetiltak for å få fart på økonomien. Ikke minst reduserte en rekke sentralbanker sine styringsrenter kraftig.

Dette skulle vise seg på bli starten på en nesten ti år lang periode med fallende og dels ekstremt lave renter, både i utlandet og her hjemme.

Norges Bank fant på tampen av 2008 frem grovskytset og økset renten med hele 1,75 prosentpoeng til tre prosent i én jafs. Den skulle siden falle til en halv prosent. Den amerikanske styringsrenten nådde null i starten av januar 2009.

Nå kan vi imidlertid være vitne til et betydelig skifte i rentemarkedet.

Tror på vendepunkt

Både DNB Markets og Nordea Markets la nylig frem ferske prognoser for både norsk og internasjonal økonomi, og her fremgår det at begge storbankene tror at et vendepunkt på vei i rentepolitikken.

Saken fortsetter under grafen ...

DNB Markets ser til sammen 31 rentehevinger de kommende årene fra sentralbankene i USA, Europa, Norge, Sverige, Storbritannia, Sveits og Japan.

POSITIV: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets presenterte onsdag meglerhusets ferske prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Utsiktene de kommende årene ser positive ut.

– Når har veksten blitt sterk nok, og det har vart lenge nok, til at økonomiene går tilbake mot en mer normal situasjon. Man er ikke lenger like preget av høy arbeidsledighet, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Hun viser til at lav økonomisk aktivitet i mange viktige land, ikke minst i eurosonen, la en demper på rentenivået i årene etter finanskrisen.

Les også

Frykter neste finanskrise kan bli verre: Oljefondet kan falle 40 prosent

– Ikke før ved utgangen av 2018 er det ventet en normalsituasjon i økonomien i det felleseuropeiske valutaområdet, ti år etter noen av de mørkeste dagene i krisen, sier Haugland.

Tryggere på lønnsveksten

Gjennom fjoråret kviknet imidlertid verdensøkonomien til igjen, også eurosonen, og farten er ventet å holde seg oppe i år.

DNB har justert opp sitt anslag for vekst i brutto nasjonalprodukt i USA i år til 2,5 prosent. Tilsvarende anslag for eurosonen er 2,4 prosent.

– Når vi nå har nok opphenting bak oss etter finanskrisen blir sentralbankene stadig mer overbevist om at nå kommer lønnsveksten opp, sier Kjersti Haugland.

Sjeføkonomen tror også det er en bekymring for den negative konsekvensene av veldig lave renter.

– Sentralbankene er nok bekymret for at lave renter over en så lang periode kan ha uønskede konsekvenser på sikt, i form av gjeldsoppbygging og kanskje at man holder ulønnsomme bedrifter i gang, sier Haugland.

Saken fortsetter under illustrasjonen ...

OPP, OPP, OPP: Slik ser DNB Markets for seg at sentralbankene i noen av verdens mest betydningsfulle økonomier vil agere de kommende årene.

Markedet kommer etter

– Vi ser allerede nå at det globale rentemiljøet er i endring. Bare de siste månedene, spesielt de siste ukene, har amerikanske lange renter steget mye, sier rente- og valutastrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Verdens dominerende sentralbank, den amerikanske, har gått i bresjen med fem rentehevinger siden slutten av 2015.

Men selv om fjoråret alene brakte med seg tre hevinger fra Federal Reserve – populært kalt «Fed» – lå markedsprisingen av de lange rentene mer eller mindre flatt.

Nå er de imidlertid på vei etter.

– Det virker som om virkeligheten har tatt igjen markedene. Man har liksom levd i en virkelighet der man ikke helt har trodd at Fed skal gjøre så mye som de sier, og man har ikke helt trodd på at de lange rentene skal komme opp. Nå ser man at det er i endring, sier Bernhardsen.

Usikkerhet rundt skattereform

Nordea ser i utgangspunktet for seg tre rentehevinger i USA i år, og ytterligere tre neste år.

Fra 2018 trer også den mye omtalte skattereformen i kraft, og dersom effektene blir så omfattende som president Donald Trump har skissert, kan det gi en ytterligere «boost» til landets økonomi.

– Jeg synes dette bare endrer risikobildet enda mer på oppsiden. Tre hevinger var det vi kunne vente, dette øker sannsynligheten for at vi får fire, sier Bernhardsen.

Han understreker imidlertid at det er vanskelig å spå effekten skattereformen vil få på den samlede økonomiske veksten.

– Man kan tenke seg at dette gir en brukbar vekstimpuls i 2018. Men uansett om impulsen blir veldig liten eller litt større, så er risikoen på oppsiden i rentekurven, sier han.

Skritt på veien

Ingen av de to norske bankene tror på noen renteheving i eurosonen før neste år. Men sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ESB) har allerede varslet reduksjon av støttekjøpene – de såkalte kvantitative lettelsene (QE).

– Vi tror ikke at ESB kommer med noen heving før i 2019. Men de har allerede justert ned QE-kjøpene, og det er ventet at de skal avslutte disse helt rundt september. Så ja, du får kanskje ikke noen renteøkning, men de tar noen skritt på veien ved at de trekker tilbake andre stimuli, sier Bernhardsen.

VENTER ØKTE RENTER: Rente- og valutastrateg Joakim Bernhardsen i Nordea Markets ser hevinger i både USA og Norge i år.

Han viser til at det kontinuerlig har vært én eller flere sentralbanker som har gjort støttekjøp i markedet siden 2008.

– Summen av alle disse snur i 2018, så jeg tror at det er et skifte i rentemarkedet. Og det er hovedsakelig drevet av noe langt mer håndfast enn man har hatt på lang tid, ved at sentralbankene strammer til, sier han.

Les også

Olsen spår myk boliglanding

– Går bra i norsk økonomi

De to storbankene er delt i synet på mulighetene for renteheving i Norge allerede i år. Nordea tror sentralbanksjef Øystein Olsen gjør én heving i år og én neste år, begge på en kvart prosent.

– Det går bra i norsk økonomi. Vi har fått en god inflasjonsimplus fra fjorårets svekkelse av kronen, og drar med oss denne inn i 2019. Så inflasjonen kommer ikke til å være så fryktelig langt unna Norges Banks prognoser gjennom året, spår Joachim Bernhardsen.

Du kan lese mer om utsiktene for norsk økonomi her.

Bernhardsen trekker ellers frem at Norges Bank selv signaliserer at de ønsker seg en renteheving mot slutten av året.

– Det sier noe om hvilket modus de er i. Det er en del av et synkront oppsving internasjonalt, og så ser vi at det fyrer på flere sylindere i norsk økonomi. Det er rett og slett en konsekvens av at det begynner å gå bra.

Les også

Tror boligtrøbbel vil stikke kjepper i Olsens rentehjul

Les også

Riksbanksjefen stanser seddelpressen

Les også

Folk flest tror ikke på renteoppgang neste år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøter i ESB
 2. Rente
 3. Rentemøte Norges Bank
 4. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)
 5. Euro
 6. USA

Flere artikler

 1. Norges Bank senker rentebanen: – Helt utrolig!

 2. Usikkerhet før dagens rentemøte i Europa: – Klart vi er i tvil

 3. Økonomer om Norges Bank: Renten heves på torsdag, men prognosen kuttes

 4. – Onsdag kveld kutter Fed renten

 5. Gir influensasesongen skylden for svake eurotall