Brasil-bråk, USA-sanksjoner og Australia-streik: Derfor har prisen på råvaren alumina skutt i været

Prisen på alumina, en sentral ingrediens i aluminium, har skutt i været. Blant årsakene er USAs Rusal-sanksjoner, Hydros Brasil-konflikt og Alcoas Australia-streik.

DYR RÅVARE: Råvaren alumina brukes til å produsere aluminium, og nå prisene har steget etter at et brasiliansk Hydro-anlegg går for halv maskin, russiske Rusal er truet med USA-sanksjoner, og det er streik hos Alcoa i Australia. Norsk Hydros finansdirektør Eivind Kallevik håper på snarlige avklaringer slik at usikkerheten i markedet forsvinner.
Publisert: Publisert:

KARMØY (E24): Den siste tiden har prisene på råvaren alumina steget betydelig, uten at prisen på ferdigprodusert aluminium har fulgt etter.

Det skaper naturlig nok utfordringer for mange aktører i aluminiumsbransjen, siden det kreves rundt to tonn alumina for å lage ett tonn aluminium.

– Aluminaprisen reflekterer jo at det er et ekstremt stramt marked, til dels preget av stor usikkerhet på tilbudssiden fremover, sier finansdirektør Eivind Kallevik i Norsk Hydro.

Han påpeker at aluminaprisen nå har steget til rundt 30 prosent av aluminiumsprisen, noe som er betydelig høyere enn vanlig.

– Det gir et veldig press på kostnadskurven, og mange produsenter driver med negativ kontantstrøm, sier han.

Kallevik snakker med E24 i forbindelse med en omvisning på Hydros nye pilotanlegg på Karmøy til 4,3 milliarder kroner, et prestisjeanlegg med teknologi som skal bidra til å redusere selskapets energiforbruk både her og ved andre anlegg.

Bransjen satser stort på teknologi som skal bidra til utslippskutt på lang sikt, men på kort sikt er det ubalanse og usikkerhet i markedet.

Les også

Hydros Brasil-regning har passert milliarden

Brasil er blant årsakene

Hydro har i år brukt mye tid på konflikten i Brasil, hvor verdens største aluminaraffineri Alunorte fortsatt går for halv maskin etter en konflikt med myndigheter om utslipp av regnvann fra fabrikkområdet.

Ifølge Kallevik er dette en av årsakene til de høye aluminaprisene.

– Det skyldes flere faktorer og et sammensatt bilde. Blant annet produserer Alunorte fortsatt på 50 prosent, det er usikkerhet rundt USAs sanksjoner av den russiske produsenten Rusal, som skal tre i kraft 23. oktober, og det er en streik på Alcoas verk i Australia som skaper usikkerhet, sier Kallevik.

Streiken i Australia har rammet tre australske aluminiumsraffinerier, og har så langt bare tatt ut rundt 15.000 tonn. Men det kan bli mer, ifølge CNBC. I tillegg sliter kinesiske produsenter med å oppfylle strengere miljøkrav.

Les mer: Hydro undertegnet avtale med brasilianske myndigheter

Aluminiumsprisen følger normalt etter

Råvaren alumina handles nå til over 600 dollar tonnet, sammenlignet med rundt 350 dollar i mer normale tider. Samtidig er prisen lite endret på ferdigprodusert aluminium.

Etter en topp på over 2.500 dollar per tonn i april da USA først kunngjorde sanksjoner mot Rusal, har prisen på ferdigprodusert aluminium falt, og den siste tiden har den ligget på mellom 2.000 og 2.100 dollar tonnet.

Dermed har forholdet mellom prisen på råvaren alumina og ferdig aluminium endret seg.

Les også

Apple støtter Hydro-konkurrenter: Skal lage «grønt» aluminium

Mens prisen på alumina vanligvis har ligget på under 20 prosent av kostnaden for ferdig aluminium, ligger den nå på rundt 30 prosent, ifølge CNBC.

– Vil aluminiumsprisen følge etter aluminaprisen oppover?

– Normalt sett ville den gjort det. Normalt sett handles aluminium på rundt 90 prosent av kostnadene. Men så er det perioder med avvik, og det ser vi nå hvor aluminiumsprisen er langt under 90-prosentilen på kostnadskurven, sier Kallevik.

Ønsker snarlig avklaring

Analytikerne i Goldman Sachs tror at aluminiumsprisen kan stige til 2.300 dollar de neste tre månedene, ifølge CNBC.

Men det bildet kan fort endres hvis motvinden i bransjen snur til medvind.

– Det er stor sannsynlighet for at vi får en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel hvis det er trygghet i markedet på at Alunorte kommer tilbake, streiken blir avblåst og sanksjonene mot Rusal avsluttes, sier Kallevik.

– Tror du Rusal-sanksjonene vil bli avsluttet?

– Det er veldig vanskelig å spå. Det som er helt klart er at dette gir en stor usikkerhet i markedet, og en snarlig løsning eller avklaring på om det blir sanksjoner, eller en utsettelse, eller om man avblåser disse sanksjonene, hadde vært bra for markedet, sier Kallevik.

Publisert:

Her kan du lese mer om