Minoritetseier Sissener langer ut mot DHT: – Vi er sjokkert

Meglernestor og minoritetsaksjonær i DHT, Jan Petter Sissener, refser ledelsen for håndteringen av Frontlines oppkjøpsfrieri.

OPPKJØPSKAMP: Frontline har hittil møtt veggen i sine forsøk på å kjøpe konkurrenten DHT. Her skipet DHT Ann.

Foto: DHT Holdings
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Frontline varslet sent tirsdag kveld enda et fremstøt for å kjøpe konkurrenten DHT i det som har blitt av føljetong av bud og avslåtte bud, toppet med et søksmål som ble avvist av høyesterett i New York.

Mens Frontline har hevdet at DHT-ledelsen har tatt grep for å hindre oppkjøpstilbudene, slik at aksjonærene ikke har fått mulighet til å vurdere dem, har DHT stått fast på at dette ikke er tilfellet og at Frontline står helt fritt til å by på selskapet.

– Sjokkert over håndteringen

DHT-ledelsens håndtering av Frontline-budene får meglernestor Jan Petter Sissener til å reise bust. Gjennom fondet Sissener Canopus, er Sissener minoritetsaksjonær i DHT med en eierandel på rundt en prosent.

– Jeg skal ikke ha noe syn på om vi hadde akseptert budet eller ikke, men det jeg kan si er at vi er sjokkert over ledelsens og styrets håndtering av saken. Det virker som de har vært mer opptatt av å ivareta sine egne posisjoner enn å ivareta aksjonærfellesskapets verdier, sier han til E24.

Sisseners kritikk rettes mot det han mener er manglende mulighet for aksjonærene til å bestemme om oppkjøpstilbudet skal godtas eller ei.

Les også

Frontline-sjefen overrasket over kald skulder

Bakgrunnen er at Frontlines forsøk på å sluke konkurrenten har møtt veggen hos DHT-ledelsen.

I et brev til aksjonærene sendt ut i februar sa de at budet undervurderte selskapet.

– Frontline foreslo å betale for oss med sterkt oppblåste Frontline-aksjer som handles betydelig over de underliggende skipsverdiene, skrev blant annet DHT-ledelsen.

Isteden snudde DHT seg rundt og inngikk avtalen med BW Group, som gikk inn som storeier i DHT i en handel der blant annet aksjer ble byttet mot en flåte av skip, noe som blokkerte Frontlines frieri.

Jan Petter Sissener forvalter fondet Sissener Canopus.

Foto: Therese Alice Sanne

Fredriksen-rederiet ga likevel ikke opp og gikk til søksmål for å stanse avtalen med BW Group, men dette ble blankt avvist av retten i New York.

– Hører hjemme på 70-tallet

– Det er faktisk aksjonærene som eier selskapet, og når det kommer et bud på selskapet så skal aksjonærene presenteres det budet, uavhengig av hva ledelsen måtte mene, sier Sissener.

Han mener styret er forpliktet til å prøve å få frem et bedre bud.

– De må gjerne i sin anbefaling si at dette budet er latterlig, men det er tross alt aksjonærfellesskapet som bestemmer.

– Nå har de isteden gitt fra seg kontrollen til BW-gruppen og det uten noen premium. Det er en corporate governance (selskapsstyring) som hører hjemme på 70- eller 80-tallet, sier han.

Les også

DHT om Fredriksen-bud: – Klart uakseptabelt

Sissener mener det er viktig med en konstruktiv dialog med styret i en budprosess.

– Ikke styret som bestemmer

– Man kan gjerne være uenig i prisen som betales, det er helt fair, men til syvende og siste er det faktisk ikke noe styret bestemmer. Det er aksjonærene som bestemmer. Etter min mening er de forpliktet til å legge frem budet for aksjonærene.

Ifølge Sissener hadde den riktige fremgangsmåten heller vært at DHT la til rette for konkurrerende budgivning.

– Den riktige fremgangsmåten hadde vært at de hadde skaffet seg en rådgiver som hadde prøvd å finne en hvit ridder, type BW-gruppen eller andre, som kunne komme inn og by mot Frontline. Og så, når de hadde forhandlet med potensielle budgivere måtte det beste de kom frem til fremlegges for aksjonærfellesskapet, som enten hadde sagt ja takk eller nei takk, sier han.

– Har dere flagget synspunktene overfor DHT?

– Dessverre kommer dette litt tidlig, men jeg treffer DHT i neste uke. Og jeg kommer til å være ganske klar på hvor vi står og hva vi mener.

Ledelsen i DHT er fremlagt kritikken fra Sissener, men ønsker ikke å kommentere.

Les også

Fredriksen vil sluke tankrederi

– Vi sendte ut en melding tidligere i dag før åpning, som var et svar på Frontline sin pressemelding og utover det har vi ingen ytterligere kommentarer, sier Svein Moxnes Harfjeld, som er en av to konsernsjefer i DHT.

Nytt fremstøt

Han sikter til at DHT onsdag morgen sendte ut en pressemelding hvor de bekrefter budet fra Fredriksens tankkjempe.

De skriver også at de har blitt gitt en frist på 24 timer til å svare på budet. Styreleder Erik Lind mottok budet fra Frontline kort etter klokken 16.30 amerikansk tid.

I den siste omdreiningen i kampen om rederiet varslet nemlig Frontline sent tirsdag kveld norsk tid at det gjør enda en tilnærming overfor DHT.

I det nye forslaget bes styret i DHT om å vurdere en sammenslåing som inkluderer de 11 skipene som rederiet tar over som del av transaksjonen med BW Group.

Les også

Fredriksen-rigger får milliardkontrakt

Les også

Røkke håper på flerdobling av supply-investering

Les også

Veddet på kursfall før aksjeras i Seadrill

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Frontline
  2. Shipping

Flere artikler

  1. Anklager Frontline-sjefen for utpsyking

  2. Avis: Fredriksen åpner for å droppe DHT – har nytt mål i sikte

  3. – Tar DHT-brevet med stoisk ro

  4. Annonsørinnhold

  5. Frontline langer ut mot DHT: – Gjennomsyret av egeninteresse

  6. DHT: Frontlines søksmål er avvist av retten