Trumps Twitter-angrep tynger flygigant

Donald Trump åpner for at USA kan droppe prestisjeordre fra Boeing.

NEI TAKK: Donald Trump vil kansellere det nye presidentflyet.

Foto: Brendan Mcdermid Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

En av nyhetene som får mest oppmerksomhet i markedet i USA tirsdag, er påtroppende president Donald Trumps angrep på flyprodusenten Boeing.

I en melding på mikrobloggertjenesten Twitter åpner Trump noe overraskende for å kansellere ordren på et nytt presidentfly, grunnet angivelige kostnadsoverskridelser.

Marketwatch gjør et poeng ut av at aksjekursen til Boeing var uendret før Trump tok til tastaturet, men at den kort tid etterpå falt tilbake. Boeing aksjen er nå ned 0,54 prosent i dagens handel i New York.

Trump skal senere ha utdypet sine tanker om flybestillingen i et intervju i lobbyen til Trump Tower.

– Vel, flyet er helt ute av kontroll, jeg tror det kommer til å ende på over fire milliarder dollar for Air Force One-programmet, sier han til CNBC.

Det var i januar at Boeing startet med utviklingen av et nytt presidentfly, på amerikansk omtalt som Air Force One. Ifølge Trump blir altså dette arbeidet mye dyrere enn planlagt.

– Jeg synes det er latterlig, jeg synes Boeing drar strikken langt. Vi vil at Boeing skal tjene mye penger, men ikke så mye penger.

Er under kontrakt

Boeing er blant de største flyprodusentene i verden, blant de aller største leverandørene til USAs forsvarssektor og USAs største eksportør.

Selskapet har røtter i Seattle og hovedkontor i Chicago.

Flyprodusenten har etter Trump-utspillet sett seg nødt til å komme med en uttalelse, der det minnes om avtalen som er inngått.

«Vi er for tiden under en kontrakt på 170 millioner dollar for å bidra til å avgjøre kapasiteten til disse komplekse militære flyene som betjener de unike kravene til presidenten i USA. Vi ser frem til å jobbe med det amerikanske flyvåpenet på senere faser av programmet, hvilket lar oss legge til rette for å levere de beste flyene for presidenten, til den beste verdien for de amerikanske skattebetalerne», skriver selskapet.

Les også

– Midt i blinken for Trump

Les også

Varsler straffetoll mot bedrifter som flagger ut

Les også

Dette er de tre største farene for aksjemarkedet

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. Boeing
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Bestiller nye Air Force One for 31 mrd.

  2. Boeing lover presidentfly til under 35 milliarder

  3. Trump vil skifte farge på Air Force One

  4. Annonsørinnhold

  5. – Vi skal ikke bli økonomisk skadelidende

  6. Japansk investor med milliardløfte etter Trump-møte