Andresen om oljeinvesteringene: – Det er ikke bare dystert

Selv om den store oljeoppturen lar vente på seg, opplever Ferd-eier Johan H. Andresen at det ikke er bekmørkt for oljeserviceselskapene i porteføljen. 

PÅ KONFERANSE: Ferd-eier Johan H. Andresen var på plass da DNB arrangerte sin industrikonferanse i Operaen i Bjørvika onsdag.

Foto: Steinar Rostad Breivik E24
  • Caroline Grundekjøn
Publisert: Publisert:

– Fra Ferds ståsted, og kanskje spesielt de to bedriftene vi er tungt inne i, nemlig Aibel og PGS, er det ikke bare dystert, sier Andresen til E24.

– I Aibel drysser det inn bra med ordrer. Vi vinner de vi må vinne. Og der vi kanskje ikke hadde håpet å vinne, vinner vi ofte likevel, sier han.

Tobakksarvingen som onsdag snakket om kravene til ledere i Ferd-konsernet på DNBs industrikonferanse, sier han håper at det såkalte modifikasjon- og vedlikeholdsmarkedet (MMO) snart kommer seg.

Dette er en servicesektor som tradisjonelt har skaper mange arbeidsplasser og mye aktivitet på norsk sokkel.

– Det har latt vente på seg, kanskje fordi en del oljeselskaper anser det som noe de ikke må bruke penger på nå, og derfor kan utsette. Men det er klart at det var dette markedet vi hadde i tankene når vi investerte i Aibel, sier han.

Skal vinne uansett scenario

Selv om oljeprisen har steget fra et bunnivå på under 30 til over 50 dollar fatet, vil Ferd-eieren være forsiktig med å si at oljenedturen er over.

– Vi har tatt så feil tidligere, så å si at nå vet vi plutselig hvordan det går, det tør jeg ikke, sier han.

– Vi forsøker å rigge våre selskaper til å vinne uansett scenario. Men det er klart det er mer forutsigbarhet slik prisen er nå enn på 30 til 40 dollar fatet, så nå ser det ut til at det begynner å skje ting.

Les også

Millionkontrakt på Troll C tildelt Aibel

Han sier det har vært helt nødvendig å presse ned kostnadene i årene som har gått.

– Nå tror jeg vi har bevist at vi har det, og derfor får vi ordrer også. Hadde vi ikke gjort det, så hadde vi ikke vunnet ordrene, sier han.

Ferd har to ganger de siste årene vært delaktig i refinansieringer av seismikkselskapet PGS, senest i desember etter at selskapet la frem en omfattende restruktureringsplan måneden før.

I forrige uke uttalte Andresen til Finansavisen at konsernet har 10 milliarder kroner i krigskassen, og at de har relativt langt perspektiv på sine investeringer.

– Ingen er helt sikre

Ferd-eieren opplever at mange er avventende til å gjøre investeringer i oljesektoren nå.

– Med mindre det er ny teknologi eller nye løsninger som er med på å redusere kostnadene, er det få som ønsker å investere, sier han.

– Det er litt avventende. Bedriftene som har kommet noenlunde dit de er i dag uten å bli torpedert, ser ut som de håper de ikke behøver å si opp flere, men ingen er helt sikre, sier han.

Les også

Analysesjef om PGS: – Får ikke krutt til å gjøre noe offensivt

I foredraget på konferansen onsdag sa Andresen at skiutstyrsprodusenten Swix er det eneste selskapet som Ferd garantert kommer til å utvikle videre. Alle andre selskaper vil de vurdere salgsmulighetene til.

– Hvis man som norsk eier ikke klarer å drive Swix, er det ikke Swix som er problemet, sa han til latter fra salen.

Andresen gikk fra stillingen som konsernsjef til å bli styreleder i familiekonsernet Ferd i 2012.

Arven hans er i stor grad ført videre til døtrene Katharina Andresen (21) og Alexandra Andresen (20), som på skattelistene i 2016 begge sto oppført med hver sin formue på 7 milliarder kroner.

Les også

De 30 rikeste under 30 år: Andresen-søstrene må vike plass for laksearving

Les også

Vil bli størst i byggevarebransjen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Johan H. Andresen
  2. Ferd
  3. Oljebransjen

Flere artikler

  1. – Tiden der man som arving går inn som konsernsjef, tror jeg er forbi

  2. Ferd-verdiene økte med 1,6 milliarder

  3. Milliardær Johan H. Andresen: Vil ansette flere med CV-hull

  4. Annonsørinnhold

  5. Den nye Ferd-sjefens vei til toppen

  6. Morten Borge (35) blir ny konsernsjef i Ferd