Analytiker om Seadrill: – Økt sannsynlighet for at de må gå via rettssystemet

Lyspunktene i forrige kvartal overskygges av den store restruktureringen i Seadrill. Analytiker mener selskapet går obligasjonseierne i møte.

GJELDSTYNGET: Seadrill har lagt frem tall for fjerde kvartal, men den finansielle utviklingen overskygges av nytt om restruktureringsprosessen i selskapet.
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Tallene er mer eller mindre som forventet. Driften har vært veldig god i kvartalet, men alt fokus er selvfølgelig rettet mot restruktureringen, sier analytiker Sondre Stormyr i Danske Bank Markets til E24.

Tirsdag morgen la riggselskapet Seadrill frem sin kvartalsrapport, og her fremgikk det at selskapet gjorde det omtrent som markedet hadde sett for seg gjennom fjorårets tre siste måneder.

Tallene overskygges imidlertid av den pågående gjeldsprosessen i selskapet, som nå har vedvart i ganske nøyaktig et år.

Seadrill hadde ved utgangen av fjoråret en netto rentebærende gjeld på snaut 8,5 milliarder dollar. Denne ligger til grunn for harde diskusjoner mellom selskapet selv, eksisterende og potensielle nye investorer – inkludert John Fredriksens Hemen Holding – sikrede långivere og en gruppe obligasjonseiere.

– Det er negativt at de enda ikke har klart å lande en felles plan før tiden løper ut, sier Stormyr.

– Samtidig er det noen positive elementer i dagens rapport, knyttet til driften og markedsutsiktene, og de har sikret seg et par kontrakter blant annet i Mexico. Men det er klart at dette overskygges av restruktureringen i disse dager.

Kommer obligasjonseierne i møte

Det kom noe informasjon fra disse forhandlingene i januar, deriblant et utkast til forslag fra selskapet og et «motforslag» fra obligasjonseierne. Flere reagerte da på at Seadrills forslag, i tillegg til endringer på forfallsprofilen, var basert på ny likviditet i form av mer gjeld.

Les også

Seadrill: Venter ingen rateøkning i 2017

Obligasjonseiernes forslag innebar også konvertering av gjeld til egenkapital, og det kan nå se ut som om Seadrill kommer dem i møte.

– Der er det ikke noe spesifikt nytt, men selskapet kommenterer i rapporten at de tror det er nødvendig å gå et skritt nærmere obligasjonseiernes forslag for å finne en løsning. Det vil si at de må endre litt på forslaget som kom fra bankene i forhold til amortiseringsprofilen, og konvertere mer obligasjonsgjeld til egenkapital umiddelbart. Dette innebærer betydelig utvanning for dagens aksjonærer, sier Sondre Stormyr.

Analytiker Magnus Olsvik i Swedbank sier seg enig i at Seadrill nå ser ut til å ha justert sitt standpunkt. Han mener at dette ikke bør komme som noen overraskelse på markedet.

– De beveger seg i hvert fall mot det forslaget obligasjonseierne har lagt frem, fra det som kom frem i januar. Selskapets forslag innebar da ingen konvertering av obligasjonsgjelden. Men det er ingen konkrete tall som ble lagt frem rundt dette i dag, så vi vet ikke i hvilken grad eller om det er større eller mindre enighet, sier han.

Han mener også at dette er den mest sannsynlige og fornuftige løsningen.

– En løsning uten konvertering av gjeld til egenkapital ser vi på som usannsynlig. Det er nok helt klart i den retningen det går.

Les også

DHT om Fredriksen-bud: – Klart uakseptabelt

Neppe forfordeling

Den 30. april har Seadrill forfall på en kredittfasilitet knyttet til riggen West Eminence og på banklån.

– De sier at det kan bli tøft å nå en avtale innen slutten av april, som har vært en deadline. Det kan bety at de må skyve både bankforfallet i utgangen av april og i mai til juni, da det store banklånet i NADL forfaller. Hvis ikke dette lar seg gjøre må gå for alternative løsninger, såkalt «Schemes of Arrangement» eller «Chapter 11» i amerikansk stil, sier Stormyr.

Han forteller at størrelsen på det første bankforfallet i seg selv ikke er kritisk.

– De har 1,4 milliarder dollar i kontanter, og har mulighet til å nedbetale den første fasiliteten. Men så kommer det et nytt forfall i mai og i juni på en mye større fasilitet knyttet til North Atlantic Drilling, og totalt sett blir det for mye. Så det er lite sannsynlig at de vil nedbetale den første fasiliteten og dermed forfordele bankene, sier Stormyr.

Det er imidlertid til høsten de virkelige deadlinen befinner seg. Da har Seadrill forfall på et større obligasjonslån (i utgangspunktet på én milliard dollar) og Stormyr mener det er «mer eller mindre umulig» å flytte på dette uten at en større restrukturering er på plass.

Han får støtte fra Olsvik i Swedbank:

– Fra vår side har vi snakket om at 30. april nok ikke er noen ultimat deadline. De har et låneforfall den 30. april som de allerede har utsatt, og de kan antagelig utsette det litt til. Det er verre med obligasjonsforfallet på 850 millioner dollar i september, sier han.

Kan søke konkursbeskyttelse

I dagens kvartalsrapport fremgår det at selskapet jobber med en nødplan, som vil tre i kraft dersom de ikke oppnår utsettelse på forfallet i april til akseptable vilkår. Her trekkes det frem å søke konkursbeskyttelse under det såkalte «Chapter 11» eller tilsvarende løsninger.

Begge analytikerne er enige i at dette ser stadig mer sannsynlig ut ettersom tiden går.

– Det som har endret seg er at tiden har gått, og at de nærmer seg deadline men fortsatt ikke har fått en plan på plass. Det øker sannsynligheten for at de må gå via rettssystemet for å få dette til, sier Stormyr.

– Chapter 11 nevnes fremdeles som et sannsynlig utfall, og vi kan ikke avskrive det. Jo lengre tid som går, jo større vil sannsynligheten være, mener Olsvik.

Les også

John Fredriksen og Seadrill-sjefen: Har måttet rydde opp etter Trøim og «den gjengen»

Les også

Seadrill tror inntektene når bunnen i 2017

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Seadrill

Flere artikler

  1. – Dette er den riktige avtalen for alle

  2. Tror Seadrill kan bryte flere gjeldsbånd

  3. Fredriksens riggimperium: 77 milliarder «borte» på tre år

  4. Betalt innhold

    Skjebnedager for Seadrill og North Atlantic Drilling

  5. Usikkert om Seadrills redningsplan er god nok