Regjeringen vil utvide overgangsordningen i aksjesparekonto

Finansminister Siv Jensen vil i forbindelse med statsbudsjettet i høst foreslå at den såkalte overgangsordningen i aksjesparekontoen skal gjelde ut neste år.

VIL UTVIDE: Finansminister Siv Jensen vi foreslå en lengre overgangsperiode for aksjesparekonto.
Publisert: Publisert:

Jensen vil dermed gi sparerne mer tid til å flytte aksjer og fond over til aksjesparekonto uten å utløse skatt.

Hun vil foreslå en utvidelse som gjelder ut 2018, mens det i dag er lagt opp til en overgangsordning ut 2017.

Les mer om aksjesparekonto på Dine Penger (bak betalingsmur).

– For å lette overgangen til aksjesparekonto kan aksjer og fondsandelen overføres uten gevinstbeskatning. Denne overgangsordningen var opprinnelig ment å gjelde ut 2017, men flere har påpekt at tre måneder er et for kort vindu, sier Jensen i en kommentar til E24.

– I statsbudsjettet som legges frem 12. oktober vil jeg derfor foreslå for Stortinget at overgangsvinduet utvides til ut 2018. Det vil legge enda bedre til rette for at privatpersoner kan omfordele sparemidler som er plassert i aksjer og verdipapirfond, fortsetter Jensen.

Slipper skattlegging underveis

Den mye omtalte aksjesparekontoen som skal gjøre det enklere å spare i aksjer lanseres fredag.

Les også

Forbrukere sultne på ny ordning med aksjesparekonto

Fra 1. september kan banker, verdipapirforetak og forvaltningsselskaper for verdipapirfond tilby den nye ordningen til sine kunder.

Med en aksjesparekonto kan privatpersoner kan investere i børsnoterte aksjer, børsnoterte egenkapitalbevis og andeler i aksjefond. Den store fordelen består i at gevinster ikke skal skattlegges ved realisasjon, men først når pengene tas ut av kontoen.

I praksis vil man altså kunne bytte mellom ulike aksjefond og aksjer uten å skatte underveis. Det er først når man tar ut penger utover det opprinnelige innskuddet at man må betale skatt.

I ordningen har det vært lagt opp til en overgangsordning, der man i en periode kan flytte aksjer og fond inn på aksjesparekontoen, uten at dette regnes som en realisasjon der eventuelle gevinster skattlegges.

Men fra blant annet Aksjonærforeningen har det vært etterlyst en lengre overgangsperiode.

Les også

Snart kan du handle aksjer som en proff

– Vi vil mene at den overgangsregelen bør være lenger enn de få månedene som loven legger opp til. Folk bør få god til å sette seg inn i hva denne ordningen faktisk betyr, sa styreleder Bernt Bangstad i Aksjonærforeningen tidligere i sommer.

Håper på økt aksjeinteresse

Jensen sier hun er glad for at ordningen nå er oppe og går.

– Aksjesparekonto gjør det både enklere og mer gunstig for privatpersoner å spare i aksjer og aksjefond. Aksjesparing blir mer tilgjengelig for småsparere, og dermed også et mer reelt sparealternativ for mange. En viktig faktor er at gevinster ikke blir skattlagt før pengene tas ut av kontoen.

– Jeg tror og håper at ordningen vil føre til økt privat aksjesparing og at småsparere øker sitt eierskap i norske bedrifter, sier finansministeren.

Les også

Nordmenn setter rekordsummer inn i fond

Les også

Her kan pengene til «boligspekulantene» havne

Les også

Regjeringen vedtok regler for aksjesparekonto

Publisert:

Her kan du lese mer om