Fredriksens laksekjempe bekrefter rekordår
Høye laksepriser, sterk etterspørsel og redusert tilbud gjorde 2016 til en stor opptur for Marine Harvest.
Marine Harvest er ute med sin rapport for fjerde kvartal, og bekrefter her et rekordhøyt driftsresultat for 2016.
Driftsresultatet (ebit) i kvartalet ble 259 millioner euro, opp fra 90 millioner i samme periode året før. Dette er også to millioner euro høyere enn det selskapet meldte om i sin oppdatering fra januar.
Fjerdekvartalsresultatet bidro til en ebit på 700 millioner euro for hele året, hvilket er ny «all-time high». Dette er en økning fra 347 millioner euro i 2015.
– Drevet av høye laksepriser, sterk etterspørsel og redusert tilbud har vi oppnådd rekordhøye driftsresultater i fjerde kvartal. Det er veldig oppløftende å se sterk driftsmessig ytelse i alle våre enheter, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i en kommentar.
Det var på forhånd knyttet en viss spenning til utbyttet, som ble 2,80 kroner per aksje. Her var snittforventningen 2,72 kroner.
– 2016 ble et flott år for Marine Harvest, både når det kommer til rekordinntjening og kontantstrømsgenerering. Jeg er veldig stolt av arbeidet alle våre kolleger har lagt ned for å oppnå disse resultatene, sier Aarskog.
Satser i Amerika
I dagens rapport fremgår det at Marine Harvests laks fra Norge oppnådde ebit per kilo på 2,70 euro i fjerde kvartal. Tilsvarende for Skottland, Canada og Chile var henholdsvis 1,83 euro, 3,33 euro og 2,61 euro.
Dette er i det store og hele som tidligere meldt – Skottland ligger marginalt under estimatene, mens Canada og Chile ligger noe over.
Selskapet slaktet 99.634 tonn i kvartalet, hvilket er lavere enn fjorårets 110.551.
For 2017 varsles det produksjon på 403.000 tonn, hvilket er i tråd med tidligere «guiding».
– Vi fortsetter å styrke vår innsats i Nord-Amerika, der den nye Dallas-fabrikken åpner ved utgangen av fjerde kvartal og en ny, verdiskapende fabrikk åpner i British Columbia i utgangen av andre kvartal 2017. Marine Harvest er også nominert til kjøpet av oppdrettseiendeler på østkysten av Canada, hvilket i fremtiden kan styrke våre leveranser til det nord-amerikanske markedet, sier Aarskog.
New York-exit
I en separat melding fremgår det at Marine Harvest ønsker å stryke sin notering i New York, og dermed kun være listet på Oslo Børs.
Styret argumenterer for at kun tre prosent av den globale andelen i Marine Harvest-aksjen har funnet sted i USA de siste 12 månedene, samtidig som det er knyttet store kostnader til dobbeltnoteringen. De mener dermed at dette er til det beste for aksjonærene.
– Delistingen og deregisteringen vil la oss forenkle den finansielle rapporteringsprosessen, og samtidig opprettholde den samme, høykvalitets rapporteringen i henhold til IFRS-standarden. Selskapsstyringen vil ikke bli påvirket, sier finansdirektør Ivan Vindheim i en kommentar.