Fredriksens laksekjempe bekrefter rekordår

Høye laksepriser, sterk etterspørsel og redusert tilbud gjorde 2016 til en stor opptur for Marine Harvest.

REKORD: Marine Harvest har lagt frem rekordsterke tall onsdag. Her fra noteringen i New York, som nå kan bli fjernet.
Publisert:

Marine Harvest er ute med sin rapport for fjerde kvartal, og bekrefter her et rekordhøyt driftsresultat for 2016.

Driftsresultatet (ebit) i kvartalet ble 259 millioner euro, opp fra 90 millioner i samme periode året før. Dette er også to millioner euro høyere enn det selskapet meldte om i sin oppdatering fra januar.

Fjerdekvartalsresultatet bidro til en ebit på 700 millioner euro for hele året, hvilket er ny «all-time high». Dette er en økning fra 347 millioner euro i 2015.

– Drevet av høye laksepriser, sterk etterspørsel og redusert tilbud har vi oppnådd rekordhøye driftsresultater i fjerde kvartal. Det er veldig oppløftende å se sterk driftsmessig ytelse i alle våre enheter, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i en kommentar.

Det var på forhånd knyttet en viss spenning til utbyttet, som ble 2,80 kroner per aksje. Her var snittforventningen 2,72 kroner.

– 2016 ble et flott år for Marine Harvest, både når det kommer til rekordinntjening og kontantstrømsgenerering. Jeg er veldig stolt av arbeidet alle våre kolleger har lagt ned for å oppnå disse resultatene, sier Aarskog.

Satser i Amerika

I dagens rapport fremgår det at Marine Harvests laks fra Norge oppnådde ebit per kilo på 2,70 euro i fjerde kvartal. Tilsvarende for Skottland, Canada og Chile var henholdsvis 1,83 euro, 3,33 euro og 2,61 euro.

Dette er i det store og hele som tidligere meldt – Skottland ligger marginalt under estimatene, mens Canada og Chile ligger noe over.

Selskapet slaktet 99.634 tonn i kvartalet, hvilket er lavere enn fjorårets 110.551.

For 2017 varsles det produksjon på 403.000 tonn, hvilket er i tråd med tidligere «guiding».

– Vi fortsetter å styrke vår innsats i Nord-Amerika, der den nye Dallas-fabrikken åpner ved utgangen av fjerde kvartal og en ny, verdiskapende fabrikk åpner i British Columbia i utgangen av andre kvartal 2017. Marine Harvest er også nominert til kjøpet av oppdrettseiendeler på østkysten av Canada, hvilket i fremtiden kan styrke våre leveranser til det nord-amerikanske markedet, sier Aarskog.

New York-exit

I en separat melding fremgår det at Marine Harvest ønsker å stryke sin notering i New York, og dermed kun være listet på Oslo Børs.

Styret argumenterer for at kun tre prosent av den globale andelen i Marine Harvest-aksjen har funnet sted i USA de siste 12 månedene, samtidig som det er knyttet store kostnader til dobbeltnoteringen. De mener dermed at dette er til det beste for aksjonærene.

– Delistingen og deregisteringen vil la oss forenkle den finansielle rapporteringsprosessen, og samtidig opprettholde den samme, høykvalitets rapporteringen i henhold til IFRS-standarden. Selskapsstyringen vil ikke bli påvirket, sier finansdirektør Ivan Vindheim i en kommentar.

Les også

Genmodifisert laks kan hjelpe oppdrettsnæringen

Les også

Derfor sendes det mindre norsk laks til Europa

Les også

Lakseprodusent permitterer 100 ansatte

Publisert:

Her kan du lese mer om