EU-kommisjonen undersøker Telenor i Sverige

EU-kommisjonen undersøker Telenor Sveriges lokaler i Stockholm, knyttet til mulig misbruk av dominerende stilling i mobilmarkedet. Også Tele2 og Telia undersøkes.

EU UNDERSØKER: EU-kommisjonen har innledet en undersøkelse i Telenors lokaler i Stockholm, skriver selskapet i en melding. Bildet viser Telenors konsernsjef Sigve Brekke.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Caroline Grundekjøn
 • Eirik Amb Nysveen
Publisert:,

EU-kommisjonen har tirsdag innledet en undersøkelse i Telenor Sveriges lokaler i Stockholm.

Det skriver Telenor i en børsmelding.

Undersøkelsen gjelder mulig misbruk av kollektiv dominerende stilling og/eller mulig konkurransebegrensende samarbeid mellom nettverksoperatørene i mobilmarkedet, skriver selskapet.

Ifølge informasjonssjef Atle Lessum i Telenor startet undersøkelsen sent tirsdag morgen. Den pågår fortsatt, opplyser han til E24 like før klokken 13.

– Per nå kan vi ikke si mer enn at vi samarbeider med EU-kommisjonen om å gjøre dette til en så bra og rask prosess som mulig. Vi har strenge interne regler og er opptatt av å følge alle interne prosedyrer for overholdelse av lover og regelverk, sier han til E24.

– Det vi gjør er at vi samarbeider og hjelper til med å få gjennomført kontrollen. Utover det har vi ikke ytterligere kommentarer, sier han.

– Ble dere varslet om undersøkelsen på forhånd?

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Visste dere om mistanken?

– Jeg har ingen kommentarer til prosessen akkurat nå, sier Lessum.

Telenor-aksjen falt fra 142 kroner til 140,50 kroner umiddelbart etter nyheten.

AKSJEN FALT: Telenor-aksjen falt fra 142 kroner til 140 kroner etter nyheten om at selskapets lokaler i Stockholm blir undersøkt av EU-kommisjonen.

Foto: Infront

Flere mobilselskaper

EU-kommisjonen skriver i en pressemelding at de har gjennomført uanmeldte inspeksjoner hos flere selskaper som er aktive innenfor mobil telekommunikasjon i Sverige.

– Kommisjonen er bekymret for at operatørene av svenske mobilnettverk kan ha engasjert seg i konkurransehemmende atferd som hindrer adgang til forbrukersegmentet på det svenske mobilkommunikasjonsmarkedet, i strid med EUs konkurranseregler, skriver Kommisjonen, som har fått bistand fra svenske konkurransemyndigheter.

– Uanmeldte inspeksjoner er et foreløpig skritt i å undersøke konkurransehemmende atferd. Det faktum at Kommisjonen gjennomfører denne typen inspeksjoner, betyr ikke at selskapene har gjort seg skyldige i dette, understreker Kommisjonen.

Tele2 og Telia undersøkes

Også Tele2 og Telia bekrefter tirsdag at de undersøkes av EU-kommisjonen.

Tele2 vil samarbeide med granskerne, skriver selskapet i en pressemelding. Utover dette ønsker ikke selskapet å gi ytterligere kommentarer.

Telia sier EU-kommisjonen besøkte Telia Sveriges kontor i Solna sammen med det svenske Konkurrensverket.

Også Telia bekrefter at det er snakk om mulig misbruk av kollektivt dominerende stilling, og mulig konkurransehindrende samarbeid mellom nettoperatørene i mobilmarkedet.

Ble undersøkt i 2012

Telenor har også tidligere blitt utsatt for undersøkelser av konkurransemyndighetene.

I 2012 var det europeiske kontrollorganet ESA og det norske Konkurransetilsynet på razzia hos Telenor i Norge, etter mistanker om misbruk av dominerende stilling i det norske markedet.

Les mer: Telenor avviser brudd på konkurransereglene

Fire år senere, i november 2016, var den foreløpige konklusjonen klar.

Da varslet Konkurransetilsynet at det ville gi Telenor en historisk høy bot på 906 millioner kroner for det tilsynet kaller «misbruk av dominerende stilling» i markedet.

Tilsynet hevdet da at Telenor hadde misbrukt sin dominerende stilling ved å legge hindringer i veien for etableringen av et konkurrerende tredje mobilnett, ifølge konkurransedirektør Lars Sørgard.

Telenor var uenig i tilsynets konklusjon.

Les mer: Konkurransetilsynet vil gi Telenor 906 mill. i bot

Fikk bot i 2013

Boten som ble varslet i november er heller ikke den første.

I oktober 2013 ble Telenor varslet om en bot på fem millioner kroner for brudd på ekomloven fordi selskapet strupet hastigheten Tele2-selskaper for sine kunder i Telenor-nettet.

Telenor slaktet konklusjonen og mente det hele bar preg av hastverksarbeid.

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Stockholm
 3. Sverige
 4. EU
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. ESA gir Telenor 1,2 milliarder i bot for misbruk av markedsmakt

 2. Konkurranseklagenemnda opprettholder vedtak om å ilegge Telenor et gebyr på 788 millioner

 3. Oslo Børs trosset Statoil-fall – surfer på global oppgangsbølge

 4. Annonsørinnhold

 5. – Vi kunne inngått samme avtale i dag

 6. Telenor klager på gigantgebyr