I natt ble Bitcoin splittet

Bitcoins blokkjede er delt i to og Bitcoin Cash har sett dagens lys. Mottakelsen var ruskete.

SPLITTET: I natt ble Bitcoin splittet i to.

Foto: Karen Bleier AFP
 • Martin Hall Larsen
Publisert:,

Eksperter på Bitcoin har lenge ventet at nettvalutaene skulle splittes etter uenigheter i bitcoin-miljøet om hvordan plattformen skal få en lenge etterlengtet oppgradering.

Splitten, hvor Bitcoin Cash så dagens lys, var ledet av en liten gruppe såkalte «miners» i Kina som var uenige i de planlagte oppgraderingen til bitcoin-plattformen som var ment til å øke transaksjons kapasiteten.

Bitcoin Cash gikk for en medianpris på 146,37 dollar, mens bitcoin gikk for 2,729 dollar, ned 4,6 prosent siden mandag.

Bare en liten del av miljøet, hvor alle individer bidrar med å holde systemet oppe, har vært villig til å gi nykommeren den nødvendige dataene for å bygge plattformen. Dette gjorde at det tok nesten seks timer å «mine» etter splitten, ifølge Blockdozer Explorer, skriver Reuters.

– Det har vært en fryktelig treg start for Bitcoin Cash. Forsinkelsene kan være et resultat av manglende støtte innad i miljøet for den nye nettvalutaen, sier Iqbal Gandham, administrerende direktør i handelsplattformen eToro, til nyhetsbyrået.

Les også: Enighet om oppgradering ga prishopp: – Veldig positivt for bitcoin

Ryan Taylor, sjef for Dash Core, firmaet bak nettvalutaen Dash, mener Bitcoin Cash kan ha kort levetid.

– Bitcoin Cash har ikke løst skalering-problemene bitcoin har slitt med. De har bare sparket boksen nedover veien med litt større blokker, men de mangler fortsatt teknologien til å håndtere en massiv økning i brukermassen, sier Taylor, til nyhetsbyrået.

Får automatisk Bitcoin Cash

Med splittelsen av blokkjeden vil innehaverne av kryptovalutaen nå automatisk eie like mange av begge bitcoin-variantene.

– Har du en bitcoin i dag, vil du ha en Bitcoin Segwit og en Bitcoin Cash i morgen, fortalte leder i Norges Bitcoin- og Blockchainforening, Stephan Nilsson til E24 tidligere denne uken.

Det er uvisst hvilken av disse to som kan sies å være den «originale Bitcoin», ettersom det originale også blir endret som følge av oppgraderingen.

Is i magen

Det har blitt spekulert i om mange som ikke har troen på Bitcoin Cash vil selge disse unna umiddelbart. Nilsson råder derimot til å ha is i magen.

– Det tryggeste man gjør er å holde på begge varianter og se hvordan markedet reagerer. Kanskje blir det win-win for begge varianter, sa han.

Nilsson peker også på at man den siste tiden har sett at bitcoin har hentet inn tapt verdi raskt etter negative nyheter. Han tror at dette vil være tilfellet denne gangen også.

– Vi kan komme til å se et dukk i prisen i morgen, men den vil antagelig gå raskt opp igjen. Uansett hva som skjer er dette positivt for bitcoin i det lange løp, og verdien kan gå betydelig opp den nærmeste måneden, sa Nilsson.

Les også

Den ukjente digitale valutaen har steget 3.977 prosent i år

Les også

Kryptovaluta halvert siden pristoppen: – Ligner på dotcom-boblen

Les også

Kinas sentralbank anerkjenner ikke bitcoin som valuta

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Teknologi
 3. Digital valuta
 4. Digitalisering
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Bitcoins blokkjede kan splittes i to

 2. Bitcoin med ny prisrekord

 3. Markedsverdien har nådd 100 milliarder dollar

 4. Annonsørinnhold

 5. Bitcoin mer verdt enn Oslo Børs' seks mest verdifulle selskaper

 6. Spår fortsatt kniving mellom bitcoin og «lillebror»