RenoNorden får terminert nok en avfallskontrakt

«Søppelaksjen» RenoNorden skyter til værs etter at selskapet har kommet seg ut av nok en tapsgivende kontrakt.

HALVVEIS OPP AV DUNKEN: «Søppelaksjen» RenoNorden stiger nesten 20 prosent torsdag etter at det ble kjent at selskapet har klart å kvitte seg med nok en tapsgivende kontrakt. Aksjen er imidlertid fortsatt ned 97 prosent de siste tre årene. Illustrasjonsbilde.
Publisert:

Det kriserammede avfallsselskapet RenoNorden melder at de har fått terminert avtalen med Romsdalshalvøya Interkommunale Renovasjonsselskap (RIR).

Dermed har selskapet fått terminert nok en kontrakt, etter at de nylig meldte om at Kragerø kommune også har gått med på å terminere avtalen.

RenoNorden har vært i en kontinuerlig krisen siden i fjor, da det ble avdekket at selskapet hadde inngått kontrakter i anbudsrunder til priser som var så lave at de ville påføre selskapet tap. Selskapet har gjort flere nedskrivninger og har også satt av penger i regnskapet i flere runder i forbindelse med krisen.

RenoNorden har også vært i forhandlinger med Bærum kommune, og ifølge Asker og Bærum Budstikke har kommunen nå en beredskapsavtale på plass hvis RenoNorden går konkurs, slik at søppelhentingen fortsetter. Det har imidlertid ikke kommet en endelig avklaring om kontrakten med Bærum eller andre store kommuner.

RIR overtar en del utstyr og forpliktelser som et ledd i den nye avtalen mellom de to. Transkasjonen skal offisielt gjennomføres 30. august.

– RenoNorden er i forhandlinger med andre kunder om de tapsgivende kontraktene, men ingen garantier kan gis for hvilke vilkår eller effekt eventuelle løsninger vil kunne gi, skriver selskapet.

AKSJEBYKS: RenoNorden-aksjen var opp 5,5 prosent da nyheten kom, men skjøt deretter opp til 6,30 kroner, tilsvarende en økning på 20 prosent samlet sett. Rett over klokken 13.00 er aksjen opp 16,95 prosent til 6,14 kroner per aksje.

Termineringen gir «moderat» effekt

Ifølge RenoNorden er tapsavsetningene som er gjort for kontrakten med RIR «moderate» sammenlignet med andre tapsgivende kontrakter. Det samme skrev de om kontrakten som er terminert med Kragerø kommune.

– Termineringen av denne kontrakten (med RIR, journ.anm.) vil derfor kun resultere i en moderat reversering av tapsavsetninger (...) og investeringer, skriver selskapet.

Etter at regnefeilene ble avdekket i fjor fortsatte skandalen. I vinter hentet selskapet 350 millioner i en emisjon som ble solgt inn som at den skulle sikre det finansielle grunnlaget. Men den 7. juni kom selskapet med en ny melding, der det kom frem at det kunne bli snakk om mislighold av gjeld og nye nedskrivninger.

Samtidig varslet selskapet at de ville kontakte kunder for å gå i forhandlinger om mulige kontraktsendringer.

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet har beskrevet det hele som en skandale.

Selskapet opplyste i børsmeldingen 7. juni at de er i forhandlinger med banker og at selskapet vil bryte lånevilkårene (som omfatter hvor mye gjeld selskapet kan ha, blant annet) i andre kvartal hvis de ikke kom frem til en løsning innen 30. juni.

Selskapet har foreløpig ikke blitt enige med bankene og har ikke gitt ytterligere informasjon om prosessen:

– Prosessen med bankene pågår. Vi vil informere Oslo Børs og andre når det foreligger avklaringer, sa kommunikasjons- og markedssjef Erik Riste til E24 tirsdag denne uken.

Les også

RenoNorden er politianmeldt

Les også

Rally i kriseaksje etter kjøp fra storaksjonær

Les også

Bærum kommune avviser at de erstatter RenoNorden

Publisert:

Her kan du lese mer om