Disse valutaene trues av Trump

– Vi er nødt til å følge Twitter nå, det har vi ikke gjort før.

SVEKKET PESO: En rekke valutaer er sårbare for utspill fra USAs president Donald Trump, inkludert pesoen som har svekket seg mye etter valget i USA. Dette bildet er tatt utenfor en Banorte-bank i Mexico City, der pesoens kurs mot dollar vises på en plakat.

Foto: Carlos Jasso Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

USAs president Donald Trump har uvanlig effekt på markedene.

Han sender stadig ut meldinger via sosiale medier som kan heve og senke valutaer og aksjer på sekunder, enten det gjelder muren han skal bygge mot Mexico eller klager over prisene på medisiner og kampfly.

Dermed må markedsaktørene følge med, og finstille algoritmene slik at aksjerobotene handler uten forsinkelse når Trump har noe å melde.

– Vi er nødt til å følge Twitter nå, det har vi ikke gjort før. Det er et nytt element, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24.

De 325.000 profesjonelle brukerne som har råd til egne Bloomberg-terminaler til 200.000 kroner stykket, kan nå velge å motta varsler hver gang Trump publiserer noe markedsdrivende på Twitter, ifølge CNBC.

I New York har finansinstitusjoner måttet lempe på sine Twitter-forbud, ifølge Wall Street Journal.

– Med en gang han sier noe som går i retning av mer proteksjonisme, så ser du at det får effekt i markedet. Det han sier påvirker markedene mye mer enn andre presidenter, i alle fall den siste tiden, sier Wilhelmsen.

Han mener signalene fra Trump-administrasjonen er en av de største risikofaktorene for markedene i 2017, i tillegg til usikkerheten i eurosonen med valg i Frankrike, Nederland og muligens også Italia.

– Det som er det mest usikkerhet knyttet til, er om handelspolitikken vil gi økt proteksjonisme, som kan være negativt for verdensøkonomien. Det kan føre til mer volatile markeder, sier han.

Les også

Pesoen var nede for telling: Men siden Trump vant har den blitt enda mindre verdt

– En ny form

Bare siden valget har Trump sendt ut mange hundre meldinger på Twitter. Nå har han i tillegg overtatt presidentens offisielle konto på nettstedet, @Potus, som han bruker i tillegg til sin gamle konto, @realDonaldTrump.

– Det er liten tvil om at nyhetsstrømmen har fått en ny form, sier DNB Markets-analytiker Magne Østnor til E24.

– Foreløpig er man et sted mellom å fordøye det som kommer og vurdere sannsynligheten for at det blir til faktisk politikk, og vurdere de faktiske konsekvensene. Dette med Trump er jo så annerledes fra det vi har sett ved alle tidligere presidentvalg, sier han.

Dette er noen av valutaene som er mest utsatt for Trump:

Svekket meksikansk peso

Mexicos valuta, pesoen, har svekket seg mye etter valget, blant annet på bakgrunn av Trumps trusler om tariffer på varer produsert i Mexico, løftet om å bygge en mur på grensen og kravet om reforhandling av handelsavtaler.

– Pesoen er veldig utsatt for Trump. Det er jo fordi han har det mange mener er en mer fiendtlig politikk overfor Mexico, og han skal bygge mur, sier Wilhelmsen.

– Den har svekket seg voldsomt mot dollar, så den er helt klart utsatt. Men i peso-prisen ligger det nå allerede inne ganske store forventninger om negative effekter for pesoen. Så det er ikke sikkert den skal videre nedover herfra, sier han.

The U.S. has a 60 billion dollar trade deficit with Mexico. It has been a one-sided deal from the beginning of NAFTA with massive numbers...

Ifølge DNB Markets er det ikke sikkert at svekkelsen er over for pesoen, blant annet fordi Trumps politikk kan svekke utenlandske investeringer i Mexico.

– Jeg syns det er vanskelig å si at svekkelsen er over, for dette politiske spillet er ikke over, sier Østnor.

– USA er så viktig for Mexico at jeg vil si det er nedside på veksten i det store bildet, sier han.

SVINGER MYE: Slik har den meksikanske pesoen utviklet seg mot dollaren siden i høst. Etter valget av Trump svekket den seg mye, men den siste tiden har den hentet seg noe inn.

Foto: Infront

Styrket dollar

Den amerikanske dollaren har styrket seg det siste året.

Mens en euro kunne kjøpe 1,09 dollar for ett år siden, kunne den på det laveste kjøpe 1,03 dollar. Siden har dollaren svekket seg noe igjen, men flere analytikere spår at dollaren og euroen kan bli like mye verdt.

– Isolert sett innebærer Trumps politikk en sterkere dollar, sier Wilhelmsen.

– Først og fremst via den kanalen at du får mer ekspansiv finanspolitikk i USA som fører til høyere vekst, høyere inflasjon og raskere renteoppgang fra Federal Reserve. I en situasjon der andre sentralbanker holder renten uendret, vil dollaren styrke seg, sier han.

Han tror at dollaren vil styrke seg de neste månedene, selv om Trump ønsker en svakere dollar som vil gagne amerikanske eksportbedrifter.

– Hvis han gjør det motsatte av det han sier han vil gjøre, så vil dollaren styrke seg. Han kan ikke vedta noen intervensjon i dollaren, sier Wilhelmsen.

Les også

Dette skjer hvis kronen styrkes

Den norske kronen

Den norske kronen har vært sterkt preget av oljeprisen de siste årene, og har svekket seg kraftig siden 2014.

Sammen med en oljeprisoppgang den siste tiden har kronen styrket seg. Ved nyttår var en dollar verdt 8,63 kroner, men nå er kursen på 8,35 kroner.

– Kronen handler litt frikoblet fra det som skjer i USA. Men samtidig har vi sett at kronen har styrket seg mer mot dollar enn mot euro de siste ukene, sier Østnor.

Hvis Trumps politikk fører til sterkere vekst i verdensøkonomien og positive ringvirkninger, inkludert store leveranser av betong og stål til en mur, så vil det øke behovet for råvarer globalt, tror Wilhelmsen.

– Det kommer til å føre til økt etterspørsel etter råvarer globalt og prisoppgang på råvarer. Et sånt klima er veldig positivt for den norske kronen, og det er positivt for kanadiske dollar og australsk dollar, sier Wilhelmsen.

SVEKKET VALUTA: En kineser teller sine yuan, som offisielt kalles renminbi, på et marked i Beijing.

Foto: Jason Lee Reuters

Kinesiske yuan

Kinesiske yuan har svekket seg mye mot dollaren, etter hvert som veksten i landet har avtatt, men Trumps kommentarer kan også ha bidratt. Hva som skjer videre er usikkert, sier Wilhelmsen.

– Den ekspansive finanspolitikken Trump kommer med, som bidrar til økt vekst og høyere inflasjon i USA, bidrar til renteøkninger i USA. Alt annet like vil det føre til sterkere dollar mot yuan, sier han.

Men handelsbarrierene som Trump har truet med mot Kina er usikre, og så langt har ikke Trump kommet med noen klare utspill mot Kina etter valget. Blant annet har han ennå ikke stemplet Kina som valutamanipulator, slik han har lovet.

– Det er rett og slett litt mer usikkert, sier Wilhelmsen.

– Går han hardt ut mot Kinas «Ett Kina»-politikk, er det et utrolig dårlig utgangspunkt for handelsforhandlingene, sier Østnor.

Les også

Goldman-sjeføkonom tror dollar-rallyet vil fortsette

Den russiske rubelen

Russland er i økonomiske problemer, etter flere år med lav oljepris og med sanksjoner på grunn av landets annektering av Krim-halvøya i Ukraina.

Rubelen steg mot dollaren i fjor, og tok igjen noe av den kraftige svekkelsen de siste årene. Trumps mer forsonende tone kan kanskje ha en viss effekt, ifølge Østnor.

– Det skyldes kanskje i noen grad dette, men det skyldes vel så mye oljeprisen, sier han.

– Den russiske økonomien har ristet av seg det verste. Det kan bidra til at rubelen kan fortsette å styrke seg, sier han.

Dersom Trump tar flere steg mot forsoning, kan det bidra til at rubelen fortsetter å styrkes. Trump har gitt hint som kanskje kan tolkes i den retning.

– Verden må vite at vi ikke drar utenlands for å lete etter fiender, at vi er alltid glade når gamle fiender blir venner, og når gamle venner blir allierte, skriver Trumps mannskap på Det hvite hus’ nettsider.

Les også

Ber Trump stemple Kina som valutamanipulator

Kanadisk dollar

Også den kanadiske dollaren står laglig til for hugg.

Årsaken er særlig at Trump vil reforhandle den nordamerikanske frihandelsavtalen Nafta, som inkluderer Canada i tillegg til Mexico.

Men Trump har støttet rørledningen Keystone XL, som skal frakte olje fra den kanadiske delstaten Alberta til USA, noe som er positivt for selskaper i Canada.

Den kanadiske «loonien» (oppkalt etter fuglen på 1-dollarmynten) har svekket seg en del etter valget av Trump, og kan fort reagere på nye politiske utspill.

– Canada er også avhengig av vekstbildet i USA. Skulle de finanspolitiske stimulansene Trump legger opp til slå ut i høyere amerikansk vekst, ser det også bedre ut for kanadisk økonomi, sier Østnor.

Les også

Trumps TPP-nei er bra for norsk sjømateksport

Les også

Pesoens historiske fall

Les også

– Vil være viktig for Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Valuta
 2. Donald Trump
 3. Dollar
 4. Kronekurs
 5. Mexico
 6. USA
 7. Kina

Flere artikler

 1. Meksikansk peso svekkes etter jordskjelv og tsunami

 2. Trumps dollarhodepine

 3. Pesoens historiske fall

 4. Annonsørinnhold

 5. Dyrere olje og politisk uklarhet kan gi billigere sommerferie

 6. Goldman-sjeføkonom tror dollar-rallyet vil fortsette