Professorer: Enten Brekke eller Wærsted er ferdig i Telenor

Professorer mener det er umulig at begge kan overleve konflikten - og at en avgjørelse av hvem av Sigve Brekke og Gunn Wærsted som får fortsette i Telenor må skje raskt.

EN MÅ UT: Både Sigve Brekke og Gunn Wærsted vil ikke overleve en konflikt i Telenor.
Publisert:

Onsdag kveld sprakk nyheten om at forholdet mellom styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke er svært vanskelig.

Wærsted skal ifølge kilder Dagens Næringsliv har snakket med gitt uttrykk for at Sigve Brekke burde gå av, men at Brekke ikke fulgte oppfordringen fra styrelederen.

Professor Øyvind Bøhren leder Senter for eierforskning ved Institutt for finans, Handelshøyskolen BI sier til E24 at Telenor ikke kan leve lenge med en situasjon som dette.

– Styreleder og daglig leder kan ikke fortsette sammen hvis det er sant at tilliten er tynn. Så enten må daglig leder gå, eller så må styreleder gå. Og avklaringen bør komme lynraskt fordi Telenor har hatt så mye uro i eierstyringen sin de siste årene, sier han til E24.

Dette er mannen Wærsted vil kvitte seg med - les historien om Sigve Brekke

Torger Reve

Hans kollega Torger Reve, også BI-professor, sier Telenor er havnet i en veldig vanskelig situasjon.

- Er det sannsynlige utfallet at en av de må gå?

- Ja, det er sannsynlig, fordi man over tid vanskelig kan leve med en slik manglende tillit mellom en styreleder og konsernsjef, sier Reve.

- Hvis det er slik at styrelederen i Telenor ønsker at Telenor-sjefen skal gå av og styret ikke blir med på det, har man havnet i en helt håpløs situasjon.

VG-kommentator Astrid Mæland: - Noen må gå

Staten har sparket før

– Telenor har virkelig lite å gå på, sier kollega Bøhren.

– Majoritetseier Staten har sparket styreleder to ganger, to toppledere var permittert i lengre tid på grunn av Vimpelcom, selskapet var i en periode uten styreleder, og daglig leder er blitt sterkt kritisert for opplysninger på sin CV.

Les også

Styreleder Gunn Wærsted: - Diskusjoner i styret er for styrets ører, og ikke for andre

Etter Brekke ble oppfordret til å gå av styrelederen skal resten av styret ha blitt koblet inn. Her skal konsernsjefen ha fått støtte fra de øvrige styremedlemmene, som mener han er rett mann for selskapet i tiden fremover.

Det overrasker Bøhren at ikke Wærsted hadde avklart dette med resten av styret på forhånd.

– Det høres forunderlig ut at ikke styreleder har avklart dette med resten av styret. Kanskje var det et flertall der som plutselig forsvant, spør han.

Etter det VG/E24 forstår har det ikke vært foretatt en votering i styret om Brekkes fremtid.

Øyvind Bøhren

– Nei, votering er unntak i slike situasjoner, sier Torger Reve.

– Det vanlige er at man snakker sammen og finner en løsning.

– Det vi foreløpig ikke vet noe om, er hva som er årsaken til at Wærsted har sagt at Brekke bør gå av. Det er som regel noe konkret; en eller annen sak eller strategi de er uenige om, hvor de har ulikt syn.

Han sier at det er Staten som største eier som avgjør.

– Det nok blir samtaler med eierne og Næringsdepartementet før noe mer vil skje i denne saken.

Carnegie: Problemene lå der fra før

Telenor står overfor store strukturelle utfordringer, de må øke inntektene og redusere kostnader i tiden fremover. Siden Sigve Brekke tok over som konsernsjef har Telenors aksjekurs falt nærmere 30 prosent.

Analytiker i Carnegie, Håvard Nilsson, ønsker ikke å kommentere ledelsen i Telenor, men trekker frem at problemene lå der allerede da Brekke tok over.

– Brekke tredde inn i et Telenor som hadde strukturelle utfordringer sett fra et markedsperspektiv, og det er ikke sikkert det var så mange andre måter å løse slike problemer på i det korte bilde. Brekkes valg av retning kan være riktig i det lange bildet.

Saken forstetter under grafen

AKSJEN STUPER: Telenor-aksjen har falt nesten 30 prosent siden Sigve Brekke tok over som konsernsjef. Her sammenliknet med hovedindeksen på Oslo Børs

Ferdige i India

Les også

Monica Mæland: – Jeg kan ikke kommentere saken

Utfordringene har stått i kø for Telenor det siste året Etterforskningen av korrupsjon i deleide Vimpelcom, anklager om CV-juks hos toppsjefen selv, kritikk for manglende kvinneandel på ledernivå, en styreleder som er kastet, mistanke om brudd på konkurransereglene i Norge og ansettelse av en tidligere terrorist i Sverige er blant sakene som har preget Telenor-reisen til Brekke siden han tok over i august i fjor.

I tillegg ser satsingen i India ut til å nærme seg slutten, etter at Telenor valgte å ikke delta i frekvensauksjonen i oktober, og dermed ikke har en frekvensløsning som kan levere datatrafikk. Nilsson tror Telenor nå er ferdige i India.

– India et marked de åpenbart må ut av. Det blir for tøft å vokse og bli store i India, og jeg tror ikke at Telenor ønsker å være noen liten aktør. Da er det «all in or nothing», og jeg tror de er ute så fort de får på plass en løsning. Jeg tror det jobbes med en løsning for å trekke seg ut, sier han.

Strategi uavhengig av daglig leder

Han trekker frem at Telenor i nå står ved et veiskille, der utfallet kommer til å avgjøre fremtiden til selskapet.

– I et lengre bilde må selskapet må ta grep for å forsvare sin markedsandel og sannsynligvis må dette gjøre gjennom fokus på kunden - bedre nettverk, bedre tilrettelegging for kundeinteraksjoner, bedre markedsføring og gjennom kostnadsbesparelser, sier Nilsson.

Les også

DN: Telenors styreleder ville kvitte seg med Sigve Brekke

– Spørsmålet er hva de kan tjene penger på, og hvor stort det blir og er det nok til å veie opp for fallende lønnsomhet på datatrafikk – det kan slå begge veier, og vi får ikke svaret på det før om noen år. Hvordan de får dette til er nøkkelen om de klarer å vokse i fremtiden, sier han.

Til tross for de store utfordringene selskapet nå står overfor vil han ikke kommentere hvem som er best egnet til å lede selskapet fremover, men han tror ikke at det blir avgjørende for hvor vi ser Telenor om fem år.

– Jeg tror Telenor har såpass stor systemverdi at det i det store bildet så har Telenor blitt satt i en retning, og den retningen vil ikke endre seg tror jeg uavhengig av hvem som styrer. Allikevel kan innsatsen i den ene eller andre retningen ha betydning.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om