Fredriksens tørrlastrederi styrer mot lysere tider

Markedet er for alvor i ferd med å lysne for Golden Ocean, som venter full effekt av høyere rater i fjerde kvartal.

OPPTUR: John Fredriksen er største aksjonær i Golden Ocean, som nå opplever bedre markedsforhold.

Foto: Thomas Nilsson VG
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Tørrbulkrederiet Golden Ocean har lagt frem tall for tredje kvartal tirsdag, og kan melde om en økning i inntektene som følge av bedring i markedet. Etter meget utfordrende forhold tidligere i år, ser fremtiden lysere ut.

Golden Oceans driftsinntekter steg til 71,0 millioner dollar i perioden juli til september, opp fra 65,7 millioner i samme periode året før.

Bunnlinjen viser et tap på 26,7 millioner dollar. Dette er imidlertid en forbedring fra 40,7 millioner i tredje kvartal 2015, og fra 39,2 millioner i andre kvartal i år.

Konsernsjef Birgitte Ringstad Vartdal i Golden Ocean Management viser til de finansielle grepene selskapet har gjennomført og den siste tidens bedring i tørrbulkmarkedet.

– Inntektene i tredje kvartal steg som følge av bedre markedsforhold og utnyttelse av våre isklasse-skip i spesialisert handel gjennom kvartalet. Vi venter at økte rater for våre capesize-skip vil påvirke resultatet i fjerde kvartal positivt, sier hun i en kommentar.

Vartdal advarer mot at tørrbulkmarkedet fortsatt ikke har stabilisert seg, og at det kan oppstå svakhet den kommende tiden, men overordnet er tonen positiv.

– Vi mener at vi er vel posisjonert for en kommende markedsforbedring grunnet vår store flåte med moderne skip, med en gjennomsnittsalder på rundt fire år, vårt veldig attraktive lønnsomhetsnivå og vår sterke kontantposisjon, sier Vartdal.

Markedsopptur

Oppturen i tørrbulkmarkedet er etterlengtet, og følger en heller elendig inngang på året. Tørrlastindeksen Baltic Dry traff en bunn på magre 290 poeng i februar, men har senere steget tilbake til 1.084 poeng.

Les også

Tørrbulkratene har nådd det høyeste nivået siden august 2015

Spesielt den siste tiden har ratene skutt fart, med større fokus på tørrbulksektoren som resultat. Flere profilerte aktører, deriblant tidligere Golden Ocean-sjef Herman Billung, Arne Blystad og Golden Ocean-hovedaksjonær John Fredriksen har tatt grep på lave priser og bedre utsikter.

«Markedet viser tegn på å snu i eiernes favør, med rater økende på sterkere etterspørsel, drevet av høyere råvarepriser og større volumer som skyves ut i markedet», skriver Golden Ocean i kvartalsrapporten tirsdag.

Selskapet mener imidlertid at den underliggende flåteutnyttelsen må opp, og viser til at skraping av tonnasje fortsatt må til for å redusere nettoveksten i flåten.

Les også

Tørrbulkratene har nådd det høyeste nivået siden august 2015

Les også

– Kjøpere har kommet på banen

Les også

Billung og Blystad vil lage nytt tørrlastrederi

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Golden Ocean Group
 2. John Fredriksen

Flere artikler

 1. Fredriksen-rederi snur til lite overskudd

 2. Betalt innhold

  Bedring av røde tall

 3. Fredriksen-rederi laster opp med skip for milliarder

 4. Betalt innhold

  Tror på bedre økonomi med 16 nye skip

 5. Tørrbulkratene har nådd det høyeste nivået siden august 2015