GOD UKE PÅ BØRSEN: Oslo Børs løftet av jobbtall

Gode tall fra arbeidsmarkedet i USA sørget for en solid opptur på Oslo Børs. Kjell Inge Røkkes krillsatsing ble en av vinnerne.

Publisert:

Hovedindeksen ved Oslo Børs endte fredagen opp 1,5 prosent til 368,7 poeng. Oppturen kom etter at de månedlige tallene for sysselsettingen i USA ble lagt frem fredag ettermiddag.

Rapporten fra Regjeringskontoret for arbeidsstatistikk viste at det i august forsvant 54.000 jobber fra det amerikanske arbeidsmarkedet. Det var langt færre enn analytikerne på forhånd fryktet. Ifølge Reuters, ventet analytikerne at sysselsettingen skulle falle med 100.000 personer.

Nedgangen i sysselsettingen skyldes i første omgang at et stort antall midlertidige offentlige ansatte har mistet jobben i kjølvannet av folketellingen i USA. Hvert tiende år gjennomfører de føderale myndighetene en folketelling. Arbeidet er svært omfattende og myndighetene har ansatt mange tusen ansatte for å telle. På det meste jobbet nær 600.000 personer med tellingen.

Nå nærmer jobben seg slutten, og de som har jobbet med tellingen må finne seg noe annet å gjøre. Nedgangen i offentlige sysselsatte er derfor ventet.

Flere i privat sektor

På den andre siden er det ventet vekst i antall ansatte i privat sektor, men tallene for august slo forventingene. Sysselsettingen i det private steg med 67.000 arbeidsplasser. Det var langt bedre enn snittestimatet på 41.000 arbeidsplasser.

Og ikke nok med det, Regjeringskontoret for arbeidsstatistikk har revidert sine tall for juni og juli. Konklusjonen er at tapet av arbeidsplasser var mindre enn tidligere antatt både i juni og juli. For sommermånedene sett under medfører revideringen at 123.000 færre jobber har forduftet.

De gode jobbtallene løftet momentant stemningen på børsene i Europa. Samtidig steg oljeprisen og andre råvarer. Såkalte trygge havner som gull og obligasjoner ble på sin side mindre verdt.

Penger i kassa

Kjell Inge Røkkes krillsatsing, Aker Biomarine, ble en av vinnerne på børsen etter at selskapet meldte at det har inngått en avtale som omfatter salg av halvparten av to datterselskaper til et amerikansk investeringsselskap. Ifølge en børsmelding gir salget en nettogevinst på 360 millioner kroner. Ved børsslutt var aksjekursen til Aker Biomarine opp 10 prosent til 1,65 kroner.

Spillselskapet Funcom tok også en plass høyt på vinnerlisten. Da børsdagen var over var aksjen opp 11 prosent til 3,89 kroner. Det kom ingen nyheter fra selskapet fredag, men i løpet av uken har både selskapets finansdirektør og et styremedlem investert egne penger i selskapet.

Uken sett under ett, steg Hovedindeksen med 5,2 prosent. Nedturen fra i sommer er nå innhentet, og indeksen er kun 3 snaue poeng fra nivået ved årsskiftet.

Sjekk dine fond eller aksjer på E24 Børs

Publisert:

Her kan du lese mer om