Tungvekterne som vil prege vårens mest hektiske uke

Vi står overfor en uke med sjeldent mange hendelser som kan komme til å påvirke markedene. Her er oversikten!

OPPDATERER MARKEDET: Statoil-sjef Eldar Sætre, Apple-sjef Tim Cook og Federal Reserve-sjef Janet Yellen skal oppdatere markedet om kvartalsresultater og rentenivået i USA.
Publisert: Publisert:

For en aktiv norsk investor blir det nok å henge fingrene i fremover.

På programmet for uke 17 står selskapsresultater fra de aller største selskapene både her hjemme og på den andre siden av Atlanterhavet.

I tillegg til dette kommer den en rekke viktige makrotall og -beslutninger.

På Oslo Børs vil svært mange følge med på hvordan børslokomotivet Statoil har klart seg gjennom årets tre første måneder.

Det er imidlertid allerede kjent at oljeprisen har vært lavere gjennom perioden, sammenlignet med samme periode i fjor. Dette gjør at øvelsen med å sammenligne første kvartal med første kvartal mest sannsynlig koker ned til et spørsmål om hvor svakt Statoil-regnskapet vil se ut.

Les også

– Dersom disse fire ikke leverer, må alle andre levere for å redde situasjonen

Frykter røde Statoil-tall

Analytikerkorpset ser for seg at Statoil vil melde om et tap på 65 millioner dollar, ifølge SME Direkt for TDN Finans. Estimatet for justert netto resultat i selskapets egne konsensustall er på minus 40 millioner dollar.

«Vi gjentar vår kjøpsanbefaling og vårt kursmål på 150 kroner før det vi venter vil bli en svak førstekvartalsrapport den 27. april, men dette er allerede historie ettersom vi venter at oljeprisen vil fortsette den stigende trenden», skriver Nordea Markets i en oppdatering.

Den samme dagen skal også blant andre Norsk Hydro, Storebrand og Telenor i ilden, mens DNB, Aker Solutions, Subsea 7 og Gjensidige står på programmet dagen etter.

Dersom man har Yaras resultatslipp fra forrige uke og den faste kvartalsoppdateringen fra Marine Harvest i mente, vil vi ved stengetid fredag ha fått fasit fra åtte av de ti største Oslo-noterte selskapene, hvorav de tre aller tyngste (Statoil, DNB og Telenor), kommer med to dagers mellomrom.

Spår salgsfall for iPhone

Også i den store verden er resultatsesongen godt i gang, og fra USA er det spesielt verdt å merke seg resultatene til blant andre Apple og Exxon Mobil.

Apple er interessante grunnet størrelsen alene, men det er også oppsiktsvekkende at selskapet er ventet å melde om nedgang i iPhone-salget for første gang:

Antallet solgte smarttelefoner av denne typen spås å ha falt til 50 millioner, ned fra 61 millioner i samme periode året før.

Les også

Analytiker spår komplett redesign av iPhone i 2017

Analytikerne ser ellers for seg et Apple-resultat på 2,0 dollar per aksje, ned fra 2,33 dollar i samme periode et år i forveien, ifølge Marketwatch.

Som Statoil er Exxon tungt påvirket av oljeprisfallet, og her er det ventet et resultat per aksje på 31 cents per aksje, mot tidligere 71 cents.

Apple-tallene kommer tirsdag, Exxon fredag. I løpet av uken presenterer også Halliburton, Ebay, Facebook, Boeing, Ford, Conoco Phillips og Chevron.

Yellen i ilden

Utover selskapsresultatene vil markedene også preges av en meget velfylt makrokalender.

Fra USA kommer det statistikk over salg av varige goder og forbrukertillit tirsdag, onsdag er det rentebeslutning, mens det kommer en oppdatering på utviklingen i brutto nasjonalprodukt torsdag.

I forbindelse med rentemøtet i Federal Reserve er det ventet at sentralbanksjef Janet Yellen vil holde renten uendret, men det er knyttet mer spenning til retorikken som følger rentebeslutningen.

Per nå er det kun priset inn én femtedels sjanse for en renteøkning i juni, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Jeg tror ikke de kan foreta en ny renteøkning i juni uten å utløse en ny runde med volatilitet, og det ønsker de ikke fordi det store nedsalget i januar og februar etterlot seg dype arr, sier sjeføkonom Aneta Markowska i Socielte Generale i New York.

I tillegg til dette er det blant annet rentemøte i Japan torsdag, tyske ledighetstall torsdag, konsumpriser og veksttall fra eurosonen fredag, før uken rundes av med en innkjøpssjefsindeks fra Kina neste helg.

Les også

Ukens fem beste tradingaksjer

Les også

Norske Skog-sjefen om kvartalsresultatet:
– Markedet ser lysere ut nå

Les også

– Dersom disse fire ikke leverer, må alle andre levere for å redde situasjonen

Publisert: