Kina blir stående utenfor aksjevarmen

Innlemmelsen av kinesiske fastlandsaksjer i den lukrative MSCI-indeksen for fremvoksende markeder er utsatt igjen. 

FÅR IKKE KOMME INN: Kinesiske myndigheters evne til å gripe inn i aksjemarkedene når de føler markedsreaksjoner er for sterke er av grunnene til at landet ikke får komme inn i MSCI-indeksen for fremvoksende markeder.

Foto: Str Afp
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

Tirsdag kveld kunne kinesiske fastlandsaksjer bli tatt opp MSCIs innflytelsesrike indeks for fremvoksende økonomier, noe som kunne betydd en kraftig vekst i kapitalstrømmer mot Kina. Men tross landets fremskritt i år gjøre markedene mer tilgjengelige er kinesiske aksjer fortsatt ikke helt klare for å bli tatt inn i varmen, skriver MCSI i en pressemelding tirsdag kveld.

– Det har skjedd betydelige fremskritt mot at kinesiske A-aksjer (fastlandsaksjer Journ.am) kan tas inn i MSCIs indeks for fremvoksende markeder. Dette viser kinesiske myndigheters villighet til å gjennomføre de nødvendige reformene. Vi ser frem til at denne politiske drivkraften fortsetter arbeidet med de å ta for seg de fortsatte problemene med tilgang i markedet, sier MSCI-direktør Remy Briand.

Den New York-baserte indeksleverandøren MSCI, tidligere en del av Morgan Stanley, har stor betydning for hvor spesielt en del fond plasserer pengene sine. Ifølge CNBC er det omtrent 1.500 milliarder dollar i forvaltningskapital som følger deres indeks for fremvoksende markeder.

Kan være positivt

Særlig tre områder krever fortsatt forbedring, ifølge MSCI. For det første må Kina løse problemene rundt fordelaktig eierskap, som fører til at noen investorer får bedre vilkår enn andre, skriver selskapet i rapporten. Samtidig er må myndighetenes evne til å regulere handelsstopp endres og reformer rundt kapitalmobilitet og kvoteallokeringer gjennomføres.

Strateg Lucy Qui i UBS Wealth Management sier til CNBC at hun tror utsettelsen kan være positivt for Kina.

– Dette kan være en god ting fordi det gir Kina incentiver til å presse reformer gjennom fremfor å utsette og håper på det beste, sier hun.

Det siste året har kinesiske myndigheter, særlig i regi av sentralbanken rettet oppmerksomheten mot implementeringen av tiltak som øker landets åpenhet, og styrker kapitalmobiliteten inn og ut av landet. Dette er et forsøk på å tiltrekke seg flere utenlandske investorer, og sikre videre vekst i verdens nest største økonomi.

– Vekslingsgrensen på 20 prosent per måned er fortsatt et stort problem for investorene, som må adresseres. I tillegg står fortsatt lokale vekslingers restriksjoner på lanseringen av nye finansprodukter uadressert, skriver MSCI i pressemeldingen.

I 2017 vil spørsmålet om kinesiske fastlandsaksjer tas opp igjen, men ut året vil landet bli stående utenfor indeksen.

Les også

Asia-økonom tror på boligbrems i Kina - kan skape ny usikkerhet

Fortsatt stengt

– MSCIs avgjørelselse signaliserer at Kina fortsatt er et relativt lukket marked som benytter seg av teknikker som frysing av markedet, uloveliggjøring av shorting, og bruk av myndighetenes midler til å kjøpe aksjer. Dette er teknikker investorene ikke liker, sier ansvarlig markedsstrateg Paul Christopher i Wells Fargo Investment Institute til Bloomberg.

– Flere reformer er allerede i gang, og MSCI ønsker å se hvordan disse utvikler seg før de tar en avgjørelse.

Kinesiske børser virket lite påvirket av denne avgjørelsen onsdag morgen. Ved stengetid var fastlandsbørsen i Shanghai opp 1,53 prosent etter å ha falt de siste to dagene.

Kinesiske myndigheter har de siste månedene presset hardt på for å få bli med i MSCI-indeksen. Blant annet har landet innvilget en investeringskvote på 38 milliarder dollar til USA, og kraftig strammet inne regjeringens muligheter for å fryse markedene, skriver Bloomberg.

– Kina er den nest største økonomien i verden. De fortjener virkelig å være en del av globale indekser, særlig indekser for fremvoksende økonomier. Kapitalmarkedene er i ferd med å åpnes for investorene, og det er god kvalitet på kinesiske aksjer, sier porteføljeforvalter Kristian Heugh i Morgan Stanleys Institutional Fund Global Opportunity Portfolio til Bloomberg.

Tregere vekst

Kinesiske myndigheter har signalisert at de vil fortsette å lette på lovene som har holdt store deler av landet fast, og at regjeringen vil få færre muligheter til å gripe inn i markedene.

Det siste året har Kinas økonomi gått tregere enn på flere år, og BNP-veksten på nærmere 14 prosent i 2014 har falt til en forventet BNP-vekst på 6,9 i inneværende år. Myndighetene håper at de ved å åpne landets aksjemarked for utenlandske investorer kan få tilbake noe av farten som har manglet i økonomien de siste to årene.

Kinas president Xi Jinping har gjort store grep for å øke fastlandes internasjonale profil, og gjøre landets valuta til en verdensvaluta.

Tidligere i år ble den kinesiske valutaen yuan innlemmet i Verdensbankens reservevalutakurv. Dette var et stort steg frem for den kinesiske økonomien, og signaliserte at verdensmarkedet nå følte seg tryggere på landets økonomiske stabilitet.

Les også

Disney har brukt 44,88 milliarder på å kapre kinesiske kunder

Les også

Ser økt risiko for at Kina igjen trykker på gassen

Les også

– Frykten for et januar-stup er tilbake

Her kan du lese mer om

 1. Kina
 2. Morgan Stanley
 3. Fondssparing
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. I dag kan verdens nest største aksjemarked slippes inn i varmen

 2. – En viktig milepæl

 3. – Dette er monumentalt

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Den iranske børsen var best i verden. Så ble den skutt ned av Trumps missiler

 6. Fremvoksende markeder kan slå tilbake i 2019