- Laksebransjen taler med to tunger

Norske lakseprodusenter følger én miljøstandard i Norge og en annen i utlandet.

Kallestad, Gorm
  • NTB
Publisert:

Det hevder Norges Naturvernforbund, som for tiden er vertskap for en delegasjon oppdretts-skeptikere fra fem land der norske selskap driver produksjon av laks – Chile, Skottland, USA, Canada og Irland.

Samfunnsansvar

Norge er verdens største lakseprodusent, og norsk havbruksnæring avgjør hvordan næringen utøves i andre land med norske eierinteresser, sier miljøkonsulent Kåre Olerud.

Olerud er Norges Naturvernforbunds kontaktperson for den såkalte Pure Salmon Campaign-delegasjonen som skal være i Norge ut denne måneden for å snakke med blant annet politikere, elveeiere og oppdrettsselskaper.

Delegasjonen blir representert på årsmøtene til de to største lakseprodusentene i verden, Marine Harvest og Cermaq, henholdsvis 27. og 20. mai. Det er levert forslag til resolusjoner til begge årsmøtene, som ifølge Olerud fastslår et utvidet samfunnsansvar for de store lakseprodusentene.

Mindre problemer

– Kontrollen er bedre i Norge enn i de andre landene. Regelverket er også strengere. Derfor er det mange fra blant annet Chile og Canada som hevder at norske lakseprodusenter snakker med to tunger: De holder en høy miljøstandard i Norge, men legger seg på et minimum i de andre landene, sier Olerud.

Han mener at dersom regelverket og oppfølgingen i Norge hadde blitt standard også for de øvrige landene der Norge produserer laks, ville det stå bedre til med sykdom, lakselus og rømming enn det gjør.

Det er ikke problemfritt i Norge heller. Lakselus og rømming er de to store problemområdene for villaksen, som også er i ferd med å bli utryddet i mange vassdrag i Norge. Men Norge er tross alt best i klassen.

Stor skepsis

Enda verre er det i andre land, ifølge Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken. Han sier at villaksen er truet og at livsgrunnlaget rives unna lokalsamfunn som en følge av den norske oppdrettsvirksomheten.

Delegasjonen på 13 fra fem land som er i Norge er alle skeptiske til måten moderne lakseproduksjon drives, men ifølge Olerud er det nyanser i skepsisen.

– Noen er grunnleggende skeptisk til næringen. Andre mener at oppdrett kan være greit, dersom grunnlaget er en god miljøstandard.

Ingen ønsker en oppdrettsnæring som går på bekostning av miljøet. Villaksens mulighet for å overleve er et absolutt krav fra alle.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Cermaq

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Oppdrettsnæringa gir sportsfiskarane skulda for lite villaks

  2. Vil ha felles miljøstandarder for lakseoppdrett

  3. - Frykter kyllinginvasjon

  4. Tar oppgjør med den nye fiskeriministeren

  5. Canadisk laksesjokk for Mowi: – Vil få store konsekvenser