Børsrally i Japan

Tokyo-børsen i Japan, verdens tredje største økonomi, spretter opp mer enn syv prosent i handelen mandag. Det skjer til tross for fall i bruttonasjonalproduktet i fjerde kvartal.

BEDRE UKESTART: Aksjehandelen ved Tokyo-børsen i Japan er opp mer enn syv prosent mandag. Det skjer etter at Nikkei-indeksen var ned 11 prosent i forrige uke, det største ukesfallet siden 2008.

Koji Sasahara Ap
  • Christian Høie Lie
Publisert:,

Bruttonasjonalproduktet (BNP) i Japan falt 1,4 prosent i de tre siste månedene i fjor, etter en oppgang på 1,3 prosent i tredje kvartal. Det var på forhånd ventet en nedgang på 0,8 prosent i BNP i fjerde kvartal, ifølge estimater innhentet av Bloomberg blant 33 økonomer.

Nedgang i privat konsum var den største bidragsyteren til tilbakegangen. Den japanske valutaen yen har styrket seg mer enn seks prosent mot dollar denne måneden. Det skjer til tross for myndighetenes forsøk på å hindre de volatile utslagene i valutaen.

– Nedsiderisikoen til Japans økonomi er sannsynlig å øke etter oppgangen i yen, som vil dempe kapitalforbruket og eksporten, i tillegg ser privat konsum svakt ut. Det er ingen klar driver for å hjelpe Japans økonomi, sier sjeføkonom i Meiji Yasuda Life Insurance Co., Yuichi Kodama, til Bloomberg.

Tidligere i år kuttet den japanske sentralbanken styringsrenten til minus, for første gang i historien, i et forsøk på å svekke den japanske yen. Bakteppet er blant annet lav prisvekst.

Oppgangen i japanske aksjemarkedet er etterlengtet. I forrige uke falt Nikkei-indeksen med 11 prosent, den største nedgangen på en uke siden finanskrisen i 2008. Mandag steg indeksen 7,16 prosent.

FØLG UTVIKLINGEN I VÅRT AKSJELIVE-STUDIO

REKYL: Nikkei-indeksen spretter opp over syv prosent i handelen mandag. Det skjer etter forrige ukes bratte fall. Grafen viser utviklingen de siste dagene. Grafen er hentet ut kvart på syv mandag morgen.

Infront

Oppgang i nesten hele Asia

Ved siden av den solide oppgangen ved Tokyo-børsen på mer enn syv prosent, ser noen av de andre viktige indeksene i Asia slik ut kvart på syv mandag morgen:

** Hang Seng-indeksen i Hongkong er opp 2,97 prosent

** Straits Times-indeksen i Singapore er opp 2,49 prosent

** Indeksen S & P Asia 50 er opp 2,32 prosent

** Shanghai Composite-indeksen er ned 0,81 prosent

Det var på forhånd fryktet at fastlandsbørsene i Kina ville åpne solid ned etter å ha vært stengt en uke i forbindelse med den kinesiske nyttårsfeiringen. Forrige uke var svært volatil i finansmarkedene og flere aksjemarkeder entret et såkalt bear-marked, en nedgang på mer enn 20 prosent siden børstopp. Frykten var imidlertid avdempet, og både børsen i Shenzen og Shanghai er ned omkring én prosent.

Svake handelstall i Kina

Tall fra kinesiske myndigheter viser en nedgang i eksporten som er mye større enn forventet, skriver marketwatch.com.

Eksporten i verdens nest største økonomi falt med 11,2 prosent fra januar 2015 til januar i år, noe som er klart svakere enn hva økonomene på forhånd hadde ventet. Eksportfallet i desember var på 1,4 prosent.

Ikke bare eksporten skuffer. Importtallene viser en nedgang på 18,8 prosent i januar i år, sammenlignet med ett år tidligere. Desember i fjor viste for øvrig en nedgang på 7,6 prosent mot samme periode i 2014.

Med en importnedgang i Kina som er enda brattere enn eksportnedgangen, ble handelsoverskuddet i Kina større enn forventet i januar, med 63,20 milliarder dollar.

Styrket den kinesiske valutaen

Den kinesiske valutaen, yuan, steg mer enn 0,9 prosent mandag, den største oppgangen siden Kina kvittet seg med en fastkurs mot dollaren i juli 2005, ifølge Bloomberg.

Styrkelsen av yuanen skjer etter at sentralbanken mandag fastlåste kursen én prosent høyere enn hva den var mot dollar 5. februar, siste handelsdag før feiringen av kinesisk nyttår startet.

Den kinesiske sentralbanken setter en daglig referanserente hvor valutaen yuan kan handle to prosent over eller under denne raten. I august i fjor gjorde kineserne tiltak for å gjøre yuanen mer markedsdrevet. De siste månedene har sentralbanken forsøkt å få investorene vekk fra en daglig referanserente mot den amerikanske dollaren og mot en mer handelsvektet kurv av flere valutaer.

Les også

Storbanken HSBC blir i London

Les også

– Uenighet om styrets arbeidsform

Les også

Norske Skog-styremedlem går på dagen

Flere artikler

  1. Dollarstyrkelse løfter japansk børsindeks

  2. Asiatiske børser trosser tollkrig

  3. Største eksportfall i Japan på over to år

  4. Annonsørinnhold

  5. Japan rører ikke renten

  6. Børsoppgang i Asia etter eksportfall i Kina