Disse landene ble rammet hardt av «den perfekte stormen»

Alarmklokkene ringer i de fremvoksende økonomiene, og markedene verden over skjelver. Tirsdag fortsatte børsfallet i Kina, og dollaren svekker seg. Det er dårligere nytt for enkelte enn andre.

FREMVEKST: Kinas økonomi har vokst enormt de siste årene, her fra en metallfabrikk i Changzhou i Jiangsu-provinsen.
  • Susanne Klungtveit
  • Tone Iren Sørheim
Publisert: Publisert:

Kina har lenge vært den største drivmotoren bak fellesbetegnelsen «fremvoksende økonomier».

Med svakere økonomisk vekst enn ventet, og uvisshet om hvor dårlig tallene hos verdens største importør av råvarer faktisk er, har ført til urolige verdensmarkeder.

Børser verden over stupte i går. Oslo Børs opplevde sitt største dagsfall siden 2011 med over fem prosent ned - og Wall Street har hatt to bratte fall på rad.

Riktignok henter de fleste børsene seg noe inn tirsdag, men sterk dollar, lave råvarepriser og driftsunderskudd i nasjonale budsjetter kan ta knekken på flere av de tidligere fremadstormende vekstøkonomiene.

Svakere valuta er en av indikatorene som peker mot utfordrende tider.

Camilla Viland, valutaanalytikeri DNB Markets

– Fremtidsutsiktene har blitt mye dystrere, ikke alle land har masse penger på bok slik som Norge til å ri unna dette som kan sies å være den perfekte stormen for enkelte økonomier, sier Camilla Viland, valutaanalytiker i DNB Markets.

Les også

Største børsfall på Oslo Børs siden 2011

Bred valutanedgang

– Fremvoksende økonomiers valutaer har svekket seg videre som følge av dramatikken i markedet mandag, uttaler Viland til E24.

Valutafallet har vært spesielt markant i Brasil, hvor den brasilianske realen har svekket seg hele 56 prosent mot den amerikanske dollaren det siste året (Tirsdag har imidlertid realen korrigert seg litt opp, 0,4 prosent mot dollaren).

GRUNN TIL BEKYMRING: Det er ikke mye positivt for fremvoksende økonomier i dagens markedsbildet. Sett med brasilianske øyne er den brede markedsnedgang spesielt bekymringsverdig.

Men også andre land så sine valutaer falle dramatisk mandag, noe som forsterket betydelige fall den siste tiden:

** Russiske rubler var ned 2,75 prosent, ned 95,20 prosent siden samme tid i fjor.

** Tyrkiske lire var ned 0,58 prosent, ned 35 prosent det siste året.

** Colombianske pesos raste ned 5,10 prosent med et svekkelse på 68 prosent på årsbasis.

** Sør-Afrikanske rand gikk ned 1,95 prosent for dagen som gir 24 prosent nedgang på ett år.

** Indiske rupi var ned 1,30 prosent, noe som er den største fallet på én dag siden januar i fjor. På årsbasis er rupeen ned 10,5 prosent.

Den amerikanske dollaren har svekket seg noe tirsdag etter Wall Street kraftige fall og en lavere sannsynlighet for renteheving fra den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve i september.

Idet klokken er 11.40 tirsdag har derfor flere av de ovennevnte valuatene hentet seg noe inn igjen. Men de har ikke klart å ta inn hele gårsdagens svekkelse.

Tirsdag formiddag har for eksempel russiske rubler styrket seg meg 1,4 prosent fra gårsdagens lave nivå, mens tyrkiske lire er styrket med 0,4 prosent målt amerikanske dollar. Mot den samme valutaen har sørafrikanske rand økt sin verdi med 0,8 prosent og indiske rupi er opp vel én prosent.

Les også

Mener børsfallet kan gi røverkjøp: – Nå er jeg snart «all in»

Kina svekket egen valuta

For to uker siden var det store bevegelser da Kina svekket sin yuan og det ble snakket høyt om en opptakt til ny valutakrig.

Kinesiske myndigheter har kanskje mistet litt kontroll på børsmarkedet som raste 8,5 prosent på fastlandet mandag, men valutaen har de klart å holde stabil og ikke latt den svekke seg ytterligere.

Yuanen har stabilisert seg på rett over 6,4 yuan per dollar.

Et av de få landene som gikk mot strømmen mandag er Kasakhstan, som fikk valutaen tenge opp nesten 3 prosent, men også denne valutaen har en svekkelse på 25 prosent så langt i år.

Les også

Dette landet kan rammes aller hardest av Kinas valutagrep

To hovedgrupper

En kraftig nedgang i råvaremarkedet er det som rammer de fremvoksende økonomiene hardest.

Oljeprisen raste ned over 6 prosent mandag til det laveste nivået siden finanskrisen mandag. Den korrigerer nå opp - men oljeprisutviklingen har rammet hardt den siste tiden.
Saken fortsetter under bildet

RAMMES HARDT: Brasil treffes midtskips av Kina-krisen. her ser vi fra stranden i Rio de Janeiro. Deltagere i en triathlon-konkurranse i bakgrunnen.

Siden juni i fjor har nordsjøoljen rast ned over 60 prosent og andre råvarer som jernmalm, aluminium, sukker, kaffe og ris har fulgt samme trend.

Med bakgrunn i Kina, hvor svak er egentlig veksten, tidligere tiltro til at myndighetene vil styre, men tiltakene virker ikke og man frykter hvor ille det kan bli.

Les også

Oljen og Wall Street ender i blodrødt

– Det er to hovedgrupper som har svekkes seg: først har vi de valutaene som er avhengig av råvarepriser som russiske rubel og brasilianske real, og som derfor påvirkes av svakere vekst i Kina, sier Viland til E24.

Lavere vekstutsikter gir svakere etterspørsel som igjen vil gi lavere inntekter til land som eksporterer til Kina. Dragen i øst står for over halvparten av råvareimporten i verden.

– Gruppe nummer to er valutaer med store underskudd på landets driftsbalansen. Disse økonomiene er avhengig av finansiering utenlands, og når disse valutaene svekker seg blir det mindre attraktivt å plassere penger her. Dette gjelder eksempelvis land som Sør-Afrika, Tyrkia og Columbia, sier Viland.

Les også:

Blandet stemning i Asia: Børsfallet fortsetter i Kina

Viland trekker også frem Brasil som i likhet med Norge er veldig oljeavhengig, men går (i motsetning til Norge) også med et stort underskudd.

– Til slutt har man de som med vilje har svekket sin valuta. Det er fremdeles litt uklart hva hensikten til Kinas valutagrep var, om det var en devaluering og opptrapping til en valutakrig. Men valutaene i Sør-Asia som konkurrerer og handler mye med Kina får svekket sin konkurranseevne, og land som Vietnam har svart med å devaluere og øker også båndet det tillates handel i, avslutter Viland.

DRAMATISK NEDGANG: Illustrasjonen viser den kazakhstanske valutaen tenge og den amerikanske dollaren. Tengen svekket seg hele 26,2 prosent til 255,26 per dollar forrige torsdag som følge av at myndighetene slapp valutaen løs på det frie markedet. Valutaen har dermed blitt med på den globale bølgen av devalueringer vi har sett den siste tiden.
Les også

– Investorene er livredde

Les også

Oljeprisen raser og tar med seg Wall Street i fallet

Les også

– Det ringer alvorlige alarmklokker for den oljeavhengige norske økonomien

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. – Vi har vært i en valutakrig lenge

  2. Brasil kan få smell etter Kinas valutajustering

  3. Ekspert tror Kinas valuta vil svekkes mer

  4. Nytt kinesisk valutagrep for tredje dag på rad

  5. I disse landene kan du få billig ferie i 2016