Sissener om Elkems børsretur: – Til riktig pris synes vi det er spennende

Industriselskapet Elkems børsnotering, den største på Oslo Børs siden 2010, lokker flere forvaltere. Men prisen er avgjørende, og Alfred Berg tar høyde for spesielt én usikkerhetsfaktor.

PRISBEVISST: Jan Petter Sissener er positiv til Elkem, men vil ikke betale for mye.

Foto: Therese Alice Sanne VG
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Det er ikke noe must for oss å eie Elkem, men til riktig pris synes vi det er spennende, sier Jan Petter Sissener til E24.

Investorens fond Canopus er sammen med forvalteren Alfred Berg blant dem som har tegnet seg for aksjer i Elkems børscomeback – en notering som ligger an til å bli den største på over syv år.

Og interessen blant investorene er stor nok til at flere enn de tilbudte aksjene kan selges, til de prisene som er foreslått, meldte Elkem før helgen.

– Vi trenger flere store selskaper. Vi er positive, oppsummerer porteføljeforvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg.

Forvalterne er imidlertid opptatt av prisen.

Vil ikke betale for mye

Elkems plan er å hente inn 5,2 milliarder kroner gjennom en emisjon av nye aksjer. I tillegg skal dagens eier, kinesiske Bluestar skal selge seg ned, men vil fortsatt sitte på mellom 54 og 60 prosent av aksjene i Elkem.

Les også: Oppkjøp har økt Elkems omsetning med 10 mrd.

Leif Eriksrød, porteføljeforvalter i Alfred Berg.

Foto: BW LPG/Pirvat

Det foreslåtte prisintervallet var først på 29-35 kroner per aksje, men ble deretter snevret inn til 29-31 kroner. Det priser hele Elkem til minst 16,86 milliarder kroner.

Den endelige prisen vil bli avgjort etter at tilbudsperioden utløper onsdag.

Det siktes dermed mot den største børsnoteringen siden Gjensidige gikk på børs i slutten av 2010.

– Vi har gjort oss opp en mening og tegnet, men på våre premisser, sier Sissener.

Det betyr ifølge investoren at fondet har tegnet seg for mest aksjer i den nedre delen av det foreslåtte prisintervallet, og mindre jo høyere opp i intervallet man kommer.

– Vi har lagt oss i nedre del av intervallet prisingsmessig, sier Eriksrød.

Til tross for at Elkem så dagens lys tilbake i 1904 trekker Alfred Berg-forvalteren spesielt frem kort historikk for dagens versjon av selskapet som en usikkerhetsfaktor.

Les også

Skal hente 5 milliarder

Ikke minst under kinesisk eierskap har det skjedd en del endringer.

Blant annet ble den franske silikonvirksomheten Bluestar Silicones International overtatt i 2015, mens kjøpene av silikonprodusenten Xinghou Silicones og silisiumprodusenten Yongdeng Silicon Materials i Kina skal fullføres i forbindelse med børsnoteringen.

– Det er litt klipp og lim siden det ble tatt av børs. Noe virksomhet er tatt ut og noe er tilført. Dermed er det ikke så lang historikk på konsernet slik det ser ut nå. Det gjør at vi ikke vet så mye om hvor solide marginene er, sier Eriksrød.

– Det er noe vi tar høyde for når vi indikerer pris, sier han.

saken fortsetter under

MOT BØRS: Her et smelteverk hos Elkem.

Foto: Elkem

– En av mine hodepiner

Gitt inntjeningen i Elkem mener investeringsdirektør Odd Hellem i Fondsfinans Kapitalforvaltning at prisen ser hyggelig ut.

– Men spørsmålet er hvordan aksjemarkedet kommer til å bedømme dette, sier han.

Ifølge Hellem vil mye avgjøres av utviklingen internasjonalt.

– Emisjonen og nedsalget er såpass stort at utlendinger må ta en del, og hvordan de behandler selskapet etterpå er usikkert. Det avhenger i stor grad av utviklingen i internasjonale aksjemarkeder og de globale vekstutsiktene.

– I det korte bildet er det antagelig ikke selskapsspesifikke forhold som vil avgjøre kursutvikling, sier Hellem.

Investeringsdirektøren er foreløpig i tenkeboksen.

– Det er et interessant selskap, men en av mine hodepiner for øyeblikket er hvordan jeg skal forholde meg til det.

Elkems største virksomheter

Ifølge Elkems finansdirektør Morten Viga har Elkem gjennomgått en «omfattende restruktureringsprosess», siden det ble solgt fra Orkla til Bluestar i 2011.

I dag består Elkem av fire driftsavdelinger, der de tre største sto for 91 prosent av konsernets brutto driftsresultat (EBITDA) i 2017:

Les også

Spotify kan børsnoteres allerede i slutten av mars

 • Den største er «Silicones», silikonvirksomheten. Med et brutto driftsresultat (EBITDA) på 1,52 milliarder kroner i 2017, utgjør dette 48 prosent av konsernets samlede resultat, ifølge Elkems børsnoteringsprospekt.
 • Deretter følger silisiumvirksomheten «Silicon Material», med en andel på 25 prosent av driftsresultatet. Virksomheten leverer produkter til bransjer som spenner fra sol til blant annet elektronikk, aluminium, olje og gass, i tillegg til silikon.
 • Silikon er grunnstoffet silisium i kjemisk form, og blir brukt til en rekke applikasjoner. Blant annet inngår det i bilbatterier, avanserte bygningsmaterialer og medisinske applikasjoner.
 • Fra avdelingen «Foundry products» leveres blant annet metallbehandlingsløsninger til støpejernsindustrien, samt ferrosilisium, som brukes til å fjerne oksygen fra stål, til stålindustrien. Denne divisjonen sto for 22 prosent av EBITDA i fjor.

– Først og fremst har de ekspandert inn i Kina, sier Alfred Berg-forvalteren.

– Den gamle businessen på Børsen var rent smelteverk, nå har de litt mer nedstrømsprodukter i silikondelen. Det er et mer mangslungent marked, men det betyr at det blir mindre syklisk også, fordi det er mange små nisjemarkeder. Det jevner seg mer ut enn de veldig sykliske smelteverkene, sier han.

Les også

Ulltveit-Moe har lagt inn bud på Norske Skog

Les også

Norske aksjefond skygger unna oljefondskasinoene

Les også

Norsk selskap presenterer kryptoprosjekt på USAs største økonomikanal

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsnotering

Flere artikler

 1. Elkem på vei mot børs: Oppkjøp har økt omsetningen med 10 mrd.

 2. Slik skal Elkem vokse etter børs-comebacket

 3. 105 år etter første børsnotering: Nå er Elkem på børs igjen

 4. Annonsørinnhold

 5. Elkem har funnet vei rundt Trumps tollmur mot Kina

 6. Handelskrigen påvirker Elkem-resultatet