Norsk oljeservicetopp ser sterkere oljepris og høyere aktivitet

Ting tyder på at markedet er i ferd med å snu, ifølge Schlumbergers norske toppsjef.

VERDENSLEDER: Schlumberger er verdens største oljeserviceselskap, og leverer alt fra seismikktjenester til boring og undervannsinstallasjon.

Foto: Schlumberger
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Reduksjonen i de globale oljelagrene i tredje kvartal viser tydelig at oljemarkedet nå er i balanse, hvilket skaper det nødvendige grunnlaget for ytterligere økning i oljeprisen og uunngåelig vekst i de globale lete- og produksjonsinvesteringene, sier konsernsjef Pål Kibsgaard i Schlumberger.

Verdens største oljeserviceselskap la i dag frem tall for tredje kvartal, og den norske toppsjefen kunne meldte om både finansiell fremgang og lysere utsikter.


minE24 gir deg alle økonominyhetene på ett sted. Les mer oglast ned her!

Selskapets inntekter og driftsresultat økte med henholdsvis 13 og 30 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal året i forveien.

I forbindelse med resultatslippet avholdt Schlumberger også en analytikerkonferanse, og her kunne Kibsgaard fortelle at en rekke faktorer peker i samme retning – oppover.

– Selv om «timingen» og hastigheten i den pågående bedringen i industrien fortsatt ikke er helt klar, ser vi nå en rekke sammenfallende markedsfaktorer som gjør at vi er mer positive til utsiktene for vår globale virksomhet, sier han.

Et sammendrag av presentasjonen finnes her.

Utflating i Nord-Amerika

Spesielt fortsatt sterk vekst i den globale oljeetterspørselen trekkes frem som positivt.

Videre påpeker Kibsgaard at verdens oljelagre er mindre fulle. Opec-landene og deres avtalepartnere har levert bedre enn ventet på oljekuttene, og veksten i den amerikanske landproduksjonen ser ut til å flate ut.

– På land i Nord-Amerika, der lete- og produksjonsselskapene har økt investeringene betydelig de siste årene, er produksjonsveksten så langt lavere enn forventet. Dette er drevet av inflasjon i leverandørkjeden, driftsmessig ineffektivitet og behovet for å gå utenfor de beste områdene, sier han.

Les også

Opec vurderer nytt møte med «fienden»

– Dette har ført til moderat investeringsappetitt, der den tidligere jakten på produksjonsvekst nå blir balansert ut med like stort fokus på å generere solid finansiell avkastning og drift innenfor kontantstrøm.

På grunn av skiferoljeproduksjonens kortsykliske natur – det tar kortere tid å bygge ut skiferfelt på land enn for eksempel offshorefelt på dypt vann, men de har også kortere levetid – gir dette en mer umiddelbar effekt.

– Dette har klart hatt betydelig påvirkning på den globale balansen mellom tilbud og etterspørsel, sier Kibsgaard, og nevner også at en forlengelse av Opec-kuttene ser ut til å være aktuelt – men kan vise seg å ikke bli nødvendig.

Saken fortsetter under bildet ...

LA FREM TALL: Konsernsjef Pål Kibsgaard i Schlumberger.

Foto: Hamad I Mohammed Reuters

Positive trender

Foreløpig har Schlumberger sett begrenset vekst i aktiviteten og investeringsnivåene siden disse bunnet ut omtrent ved inngangen til året, men også her er det oppløftende tegn.

Les også

Kommentar: Fyr løs i oljeservice

Kibsgaard forteller at antallet investeringsbeslutninger i år er doblet fra 2016. Den overordnede anbudsaktiviteten har økt med 50 prosent sammenlignet med i fjor, målt etter avtaleverdier, og det er ventet at disse positive trendene vil styrkes ytterligere i kvartalene som kommer.

– Basert på en kombinasjon av alle disse faktorene, er vi for øyeblikket stadig mer positive til de samlede utsiktene for vår globale virksomhet, sier konsernsjefen.

Fra analytikerhold ble det spurt om hva slags pris selskapene oppnår på arbeid de vinner.

– Alle kontraktsanbud i hele verden er konkurransebetont. Og det er fortsatt prispress og prisutfordringer i alle nye kontrakter vi byr på. Men jeg vil si at den nedadgående trenden i prisingen har avtatt betydelig, noe jeg tror er i tråd med det faktum at vi har sett at aktiviteten har bunnet ut og sannsynligvis er i ferd med å bevege seg i motsatt retning. Så prismotvinden på dette tidspunktet er ikke et stort tema for oss i det internasjonale markedet, sier Kibsgaard.

Åpen for kjøp

Gjennom oljenedturen og den begynnende oppgangen har det vært betydelig konsolidering innen oljeservice. Dette kom ikke minst til syne gjennom dannelsen av det som har blitt verdens nest største oljeserviceselskap, «Baker Hughes, et GE-selskap».

Les også

Tror storfusjon kan ha utløst interesse for Subsea 7

Disse har også lagt frem kvartalstall i dag, og du kan lese mer om dette her.

Schlumberger har imidlertid også vært på ballen. Tredjekvartalsresultatene er preget av inkorporeringen av Cameron, og i oktober signerte selskapet en samarbeidsavtale med Borr Drilling.

Det utelukkes ikke at det kan komme mer av dette.

– Vi er også opportunistiske med tanke på å gjøre ytterligere strategiske grep for å posisjonere Schlumberger fremst i industrien når oppgangen i den globale aktiviteten gradvis, men sikkert kommer, sier Kibsgaard.

Les også

Kommentar: Fyr løs i oljeservice

Les også

Oljeuro senket Akers verdier med 3,8 milliarder

Les også

Norske ansatte om gigantfusjon i oljeservice: – Ledelsen holder kortene tett til brystet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Schlumberger
 2. Olje og gass
 3. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Sclumberger-sjefen: – Året slutta med ein nesten perfekt storm

 2. Kibsgaard går av som Schlumberger-sjef

 3. Usikkerhet rundt både tilbud og etterspørsel før Opec-møte

 4. Store sprik i oljepris-anslagene for 2020

 5. Oljeaksjer rett opp på Børsen: «Kan være ganske nær bunnen»