– Kan ramme norske smelteverk

Hvis Hydro ikke får produksjonen på Alunorte opp igjen, kan selskapet måtte stenge ned mer kapasitet. I verste fall kan norske verk rammes, sier konsernsjefen.

HALV MASKIN: Verdens største aluminaraffineri, Alunorte, driver bare på 50 prosent av kapasiteten, og hvis Hydro ikke klarer å løse flokene kan det føre til at smelteverk må stenge noe kapasitet også i Norge. Her er Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg, finansdirektør Eivind Kallevik (t.h.) og informasjonsdirektør Halvor Molland på vei inn til presentasjon av tallene for første kvartal.
Publisert: Publisert:

Hydros Brasil-krise har ført til underskudd på alumina i markedet, og i det siste har prisene skutt i været.

Noe av årsaken er at produksjonen ved verdens største aluminaraffineri, Hydro-anlegget Alunorte i den brasilianske delstaten Pará, går for halv maskin.

Krisen har allerede ført til at Hydro har måttet redusere aktiviteten ved aluminiumsverket Albras like ved Alunorte. Hvis situasjonen ikke løser seg, frykter selskapet at mer kapasitet kan bli nedstengt.

Også norske aluminiumsverk risikerer å bli rammet hvis Alunorte forblir nedstengt, ifølge Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

– I verste fall kan det også ramme norske smelteverk, hvis dette varer lenge, sier Brandtzæg til E24.

– Men vi jobber jo for at det ikke skal skje, sier han.

Det er brasilianske myndigheter som har pålagt nedstengningen, og Hydro er i forhandlinger og forsøker å løse situasjonen slik at Alunorte kan øke produksjonen.

Hydro-aksjen falt opptil fem prosent like etter børsåpning onsdag, men snudde utover dagen og handlet etter hvert opp 0,63 prosent til 50,90 kroner.

Kostet en halv milliard

Årsaken til pålegget om å gå for halv maskin på Alunorte er at Hydro har sluppet ut urenset vann fra anlegget etter et kraftig regnskyll midt i februar. Hydro har benektet beskyldninger om at det også skal ha vært skadelige utslipp fra anlegget.

Brasil-krisen og produksjonskuttene ved flere anlegg i Brasil har kostet selskapet 450 millioner kroner så langt. Alunorte har bare vært nedstengt siden starten av mars, så konsekvensene kan bli enda tydeligere i andre kvartal.

Les mer: Alumina-smell for Hydro

Les også

Alumina-smell for Hydro

Aluminaprisen til værs

Alunorte har produsert på 50 prosent av kapasiteten siden starten av mars. Bare fem av syv produksjonslinjer er i drift, og det vil ifølge selskapet ta opp til fire uker å jekke opp til full produksjon.

Begrensningene vil prege selskapets inntjening i de kommende kvartalene. Samtidig har prisen på alumina bortimot doblet seg til over 700 dollar per tonn, noe som delvis vil kunne motvirke nedgangen i produksjon.

Alumina lages ved å raffinere bauksitt, og er en viktig råvare for produksjonen av ferdig aluminium. Alumina fra Alunorte går til Albras-anlegget like ved, men eksporteres også til andre deler av verden, inkludert Hydros norske smelteverk.

Les også

Hydro faller etter Rusal-nyhet

Har sikret produksjonen

Ifølge Brandtzæg har selskapet sikret seg nok alumina for en tid, etter å ha vært ute i markedet for å kjøpe alumina til smelteverkene sine.

– Nå har vi skaffet alumina i markedet, og har sikret produksjonen en god stund fremover, sier han.

– Hvis dette varer lenge, har vi ikke nok alumina til full produksjon. Men vi håper dette skal løse dette før det, altså, sier han.

Både Brandtzæg og finansdirektør Eivind Kallevik er optimistiske til at forhandlingene i Brasil skal føre frem. Kallevik har tilbrakt mye tid i Brasil for å forsøke å løse krisen.

Ifølge Brandtzæg har brasilianske miljømyndigheter bekreftet at det ikke har vært lekkasjer fra rødslamdeponiene ved Alunorte, og det kan gjøre det lettere for brasilianske myndigheter å gi Hydro lov til å starte opp igjen produksjonen for fullt.

Publisert:

Her kan du lese mer om