– Nærmest umulig for skattemyndigheter å spore kryptohandel

Eksperter etterlyser bedre informasjon fra skatteetaten om beskatning av kryptovaluta.

VANSKELIG: Frank Schuil er grunnlegger og daglig leder i Safello, en av Nordens største plattformer for kjøp og salg av bitcoin. Han mener det er uhyre vanskelig for skattemyndigheter å spore alle individuelle handler som foregår inne på de store internasjonale kryptobørsene.
Publisert:

– Jeg tror ikke folk tenker på at man må skatte på all realisering av gevinst fra kryptovaluta, spesielt folk som ikke er vant med å handle i aksjer, sier BI-professor og skatteekspert Eivind Furuseth til E24.

Han sier det var det samme da nettkasino tok av i sin tid.

KRYPTOSKATT: BI-professor og skatteekspert Eivind Furuseth synes det blir spennende å se hvordan skattemyndighetene forholder seg til beskatning av kryptovaluta i tiden som kommer.

Folk flest handler bitcoin på internasjonale plattformer, hvor man kan sette inn penger for deretter å kjøpe og selge ulike kryptovalutaer. I Norge kan man ved bruk av aksjesparekonto handle aksjer uten at man må skatte hver enkelt transaksjon, men dette er unntaket og ikke regelen.

– Det er viktig at folk forstår at det ikke er samme regler her, som ved for eksempel aksjesparekonto, sier Furuseth.

Store summer

Frank Schuil er grunnlegger og daglig leder i Safello, Nordens største plattform for kjøp av bitcoin. Han mener lite regulering og informasjon på området gjør at folk er usikre på hvordan kryptovalutaer skattes, og lar derfor verdiene stå i ro.

– Skattemyndigheter går glipp av millioner på grunn av for lite kunnskap rundt beskatning av kryptovaluta, sier Schuil.

Det kan også Furuseth stille seg bak.

– Hvis nordmenn har investert store beløp i kryptovaluta de siste årene, er sjansene gode for at betydelige beløp ikke har blitt skattet for.

Schuil mener at internasjonale plattformer som lar deg handle ulike kryptovalutaer er spesielt utfordrende for skatteinnkrevere.

– Det er nesten umulig å holde styr på hver enkelt handel i disse plattformene. Dette er problematisk. Plattformene har dårlig sporing av handler og oversikt over egne handler, sier han.

Les også

Kongsberg-topp handler kryptovaluta med barna

Amerikanske Coinbase som er en av verdens største kryptobørser, og brukt av mange nordmenn, uttalte i vinter at de la til 100.000 nye brukere på en enkelt dag.

Schuil forklarer at også Safello opplever stor pågang fra det nordiske markedet.

– Vi hadde 100 prosent økning i bitcoin-handel fra november til desember som til slutt ble vår best måned noensinne, sier Schuil og legger til at januar ser ut til å bli nok en rekordmåned.

Skattegrep

Furuseth sier at det er vanlig med forvirring på områder hvor myndighetene har vært dårlige på informasjon.

– Man kan trekke linjer til da folk kjøpte boligkontrakter på nybygg som de solgte før eller rett etter bygget sto ferdig, og ikke trodde dette var skattepliktig. Da måtte skattemyndighetene ut å advare og informere, sier professoren.

Han synes det blir spennende å se hvilke grep skattemyndighetene tar.

– De må uansett sørge for at folk skjønner at all gevinst er skattepliktig, og så får vi se om myndighetene får en måte å verifisere informasjonen folk rapporterer fra handelsplattformer for kryptovaluta.

Schuil i Safello håper at handel mellom kryptovalutaer får bli skattefritt, slik som aksjehandel er gjennom aksjesparekontoen frem til endelig realisering.

KRYPTOFORMUE: Lene Marie Ringså, seksjonssjef for personskatt i Skattedirektoratets rettsavdeling sier de har mulighet til å finne ut hvor stor formue folk har i kryptoverdier.

– Personlig håper jeg at handel fra kryptovaluta til kryptovaluta får bli skattefritt. Jeg tror å skatte hver enkelt handel på innsiden av plattformen vil skade kryptobørsene ettersom folk i større grad vil holde på verdiene de kjøper, sier han.

Seksjonssjef for personskatt i Skattedirektoratets rettsavdeling Lene Ringså skriver til E24 at de har et økende fokus på kryptovaluta, og sier de har mulighet til å estimere formuer opparbeidet i digital valuta.

– Det finnes ulike verktøy for å skaffe informasjon og følge transaksjoner som foretas i kryptovaluta, noe som gjør det mulig å estimere kryptovalutaformuer, skriver Ringså som sier de har avtaler med skattemyndigheter i mange andre land om utlevering av informasjon.

Skatteetaten har derimot ingen kommentar til om det er mulig å registrere hver enkelt handel i plattformer for kryptohandel, slik Schuil beskriver umulig overfor.

Du kan lese hva Skatteetaten skriver om beskatning av kryptovaluta her.

Les også

Ripple-verdien halvert på under en uke

Les også

Kryptovalutaen startet som en spøk – nå er den verdt 16 milliarder

Les også

Skal selge kryptovaluta sikret i gull og sølv – med norsk teknologi

Publisert: