Vil lære småsparere å investere: – Bli rik som Oljefondet

Hvis du vil tjene penger på aksjer, bør du lære av det norske Oljefondet, sier den tyske forfatteren og journalisten Clemens Bomsdorf.

GIR RÅD: Forfatter og journalist Clemens Bomsdorf med boken «Slik blir du rik som Norge», som nå har kommet ut på tysk. Her bruker han Oljefondet som eksempel på hvordan småsparere bør tenke hvis de skal investere i aksjemarkedet.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

– For en utenlandsk journalist er det særlig to ting som er viktig med Norge. Det er Nobelprisen, og det er Oljefondet, sier Clemens Bomsdorf.

Han har skrevet mye om Oljefondet som journalist for Financial Times Deutschland, Die Welt, Wirtschaftswoche og andre magasiner.

Etter hvert utviklet han ideen om å skrive en bok for småsparere som ønsker å spare i aksjer, og bruke Oljefondet som eksempel.

Nå har han skrevet boken «So Werden Sie Reich Wie Norwegen» («Slik blir du rik som Norge»), hvor han kommer med en rekke råd til aksjesparere, slik at de kan bygge sine egne små Oljefond.

– Jeg tenkte etter hvert til at det var en god idé å bruke Oljefondet som eksempel, for det er et ganske fremgangsrikt fond, sier Bomsdorf til E24.

– Det er enkelt å følge, det har etiske retningslinjer, det er fremgangsrikt, det har ikke så høy risiko, og det viser åpenhet, sier han.

Handlet aksjer uten strategi

Selv begynte han å bruke småsummer på aksjer før han var myndig, og han husker godt at han kjøpte litt på måfå, uten noen strategi.

– Jeg husker ikke noe om hvilken avkastning jeg hadde. Alt jeg husker er en parfyme jeg fikk på en generalforsamling, sier han.

Nå har han lest seg opp på ulike investeringsteorier, for å kunne lære andre småinvestorer hvordan de skal investere, med Oljefondet som forbilde. Han mener aksjeteori kan oppfattes som ganske kjedelig, og at det er bedre å bruke et eksempel på en investor med god strategi.

– Hvis du bruker Oljefondet som eksempel så blir det mye mer spennende. Det er et kjent fond, også i Tyskland, sier Bomsdorf.

FERSK BOK: «Slik blir du rik som Norge», av Clemens Bomsdorf.

Ønsker mer opplysning

Han forteller om folk som kjøper seg leiligheter, sparer i fond eller kjøper bitcoin uten å vurdere om risikoen er lav eller høy. Det er viktig å opplyse folk, slik at de kan investere pengene sine på den måten som gir best avkastning, sier han.

– Min idé er å bidra til en demokratisering av finansmarkedet, og at man kan få muligheten til å få gode resultater selv om man ikke har noen finansinteresse eller utdannelse, sier han.

Bomsdorf tror mange kan lære av Oljefondets måte å investere på, blant annet ved å plassere pengene utover mange markeder, tenke langsiktig, spare en viss sum hver måned og ta pauser i sparingen hvis man har trang økonomi.

Anbefaler å kjøpe ETF-er

Den letteste måten å investere på hvis man skal etterligne Oljefondet er gjennom å kjøpe ETF-er (Exchange-Traded Funds), som er børsnoterte fond som speiler aksjemarkedet eller ulike sektorer, sier han.

– For personer som bare kan sette av 2.000 kroner måneden, er nok det beste å spre risikoen og kjøpe ETF-er, sier han.

Bomsdorf mener at investorer ikke må la seg bekymre av at markedet faller, men må tørre å sitte på aksjene til de stiger igjen. Etter finanskrisen i 2008 og 2009 gjorde Oljefondet gode aksjekjøp ved å handle aksjer da kursene lå på bunn.

Denne måneden kommer boken ut på tysk, men Bomsdorf håper å kunne gi den ut på norsk og engelsk også, og eventuelt østeuropeiske og asiatiske språk.

(Journ. anm.: Clemens Bomsdorf og E24s journalist har tidligere jobbet sammen i avisen Wall Street Journal.)

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Tyskland
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Begynte med aksjer som 12-åring: - Kan sitte igjen med flere millioner

 2. Oljefondets saudiske aksjemilliarder: Kan bli doblet

 3. Dette må du vite om aksjer

 4. Annonsørinnhold

 5. Store forventninger til etikk-rapport: – Dette er egentlig historisk

 6. Amnesty håper på ny etikkpraksis i Oljefondet: Vil sile ut selskaper på forhånd