Aksjeanbefalinger

ABG SUNDAL COLLIER: Her er Fredriksen nye utbyttemaskin

Analysesjef forsvarer Fredriksens utbytte-modell med å betale ut hele kontantstrømmen, selv om den betyr at selskapene må hente penger til investeringer.

MÅ LEVERE: Analysesjef Dag Sletmo i meglerhuset ABG Sundal Collier mener høyt utbytte er sundt fordi det legger press på ledelsen til å levere gode operasjonelle resultater.

 • Jakob Schultz
Publisert:

Analysesjef Dag Sletmo i meglerhuset ABG Sundal Collier mener det John Fredriksen-kontrollerte oppdrettselskapet Marine Harvest

OSE

MHG

kan bli en ny utbyttemaskin.

- For ett år siden var praten i aksjemarkedet om kriseemisjonen skulle komme over eller under en krone, nå er det at selskapet skal begynne å betale utbytte, sier Sletmo til E24.

Han mener selskapet vil betale ut nær hele kontantstrømmen til aksjonærene.

- Vi tror utbyttepolitikken vil være på linje med den John Fredriksen praktiserer i Frontline

OSE

FRO

og SeaDrill

OSE

SDRL

– det vil si å utbetale så godt som hele den frie kontantstrømmen. For 2010 legger vi til grunn utbytte på 36 øre per aksje, som gir en yield (avkastning) på 8 prosent. Det er det ikke mange som kan konkurrere med, sier Sletmo.

65 prosent utdelingsgrad

- Balansen til Marine Harvest vil se robust ut selv med et så stort utbytte som tilsvarer 65 prosent utdelingsgrad. Vi legger da til grunn CAPEX (investeringer) på rundt 100 millioner kroner over avskrivningene og moderat oppbygging av arbeidskapital, sier Sletmo.

Analysesjefen har ikke glemt oppdrettsituasjonen i Chile.

- Å gjenreise aktiviteten i Chile kan fort binde 1 milliard kroner. Det er et stort tall, men ikke mer enn to kvartalers kontantstrøm slik verden ser ut nå. Og uansett er dette flere år frem i tid. Om nødvendig kan man hente pengene i kapitalmarkedet.

Les også:

- Press på ledelsen til å levere

Sletmo forsvarer Fredriksens utbyttepolitikk og kapitalforvaltning og mener det gjør Fredriksens selskaper enda mer resultatorienterte.

- Det kan høres ut som å gå over bekken etter vann – å betale ut hele kontantstrømmen for så å eventuelt måtte henvende seg til markedet for å finansiere store investeringer. Det har imidlertid en logikk, sier Sletmo og legger til:

- Et selskap som betaler ut kontantstrømmen legger et sterkt press på ledelsen til å levere resultater operasjonelt, og et sterkt press på styret til å utøve god corporate governance slik at man bevarer tillitten i markedet og dermed har aksess om nødvendig.

- Overskudd blir ikke feilinvestert

Han poengterer at høyt utbytte belønner aksjonærer som leser sykeler riktig uavhengig av kursutvikling.

- En siste fordel med høy utdelingsgrad i sykliske selskaper er at dersom man kjøper aksjer fordi man tror sykelen skal opp, og man får rett, vil man få betalt uansett hvordan aksjekursen går. Og man slipper å se på at hele overskuddet generert i oppturen blir feilinvestert på topp av konjunkturen.

- Men balansen må selvsagt være robust nok til å tåle de nedturene som alltid kommer, sier Sletmo til E24.

Les også:

Flere nyheter på E24

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aksjeanbefalinger
 2. ABG Sundal Collier
 3. Mowi (tidl. Marine Harvest)

Flere artikler

 1. - Kjøp Marine Harvest

 2. - Dette lover bra for Marine Harvest

 3. Fredriksens laksekjempe slakter mer og tjener mindre

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Nå er chilensk oppdrett på full fart tilbake

 6. Resultatsesongen tiltar i styrke