Budet på Cermaq:
- For Giske handler det om en story før valget

Norne-analytiker tror Marine Harvest jobber beinhardt med å få forehåndsaksept fra Trond Giske.

- IKKE VERDENS BESTE VENNER: Her er John Fredriksen og datteren Cecilie Astrup Fredriksen på vei ut av møte med næringsminister Trond Giske i 2009.

Frode Hansen
  • Stine Grihamar
Publisert:

For at drømmen om å bli en verdensledende sjømatgigant skal bli en virkelighet planlegger John Fredriksen-kontrollerte Marine Harvest et bud på konkurrenten Cermaq i løpet av de nærmeste dagene.

De har allerede signalisert at de er villig til å øke det indikerte budet på 104 kroner aksjen. Men hittil er forhandlingene resultatløse.

- Disse diskusjonene har så langt ikke ledet til noen løsning, men partene er enige om å fortsette samtalene, skrev Marine Harvest i en børsmelding mandag.

LES OGSÅ: Marine Harvest: - Vi er ikke i mål ennå

- Staten er nøkkelen

Staten, med næringsminister Trond Giske i førersetet, er største eier i Cermaq med rundt 44 prosent av aksjene. Til E24 uttalte Giske i forrige uke at han ikke vil si noe mer om frieriet fra John Fredriksen før Cermaq-styret har tenkt seg om.

- Vi vil se hva de vurderer om videre strategi før vi tar noen egne vurderinger, sa Giske.

Analytiker Anders Minde Gjendemsjø i Norne Securties tror forhandlingene vil lede ut i ett av disse scenariene:

  • Staten sier nei til å selge aksjene. Marine Harvest holder fast på det indikative budet, og litt over en tredjedel av Cermaq-aksjonærene takker ja.
  • Staten sier ja til å selge aksjene for et høyere bud. Marine Harvest får mer enn to tredjedeler av aksjene.

- Staten er den store nøkkelen her. Marine Harvest har ingen planer om å heve budet med mindre de får en forhåndsaksept fra de største eierne, altså staten og Folketrygdfondet, sier han.

LES OGSÅ: Marine Harvest fikk grønt lys for Cermaq-kjøp

Uenige om pris

Tidligere har Nærings- og handelsdepartementet sagt klart i fra om at budet på 104 kroner aksjen er alt for lavt. Statens rådgivere, Fondsfinans, mener Cermaq er verdt 118 kroner per aksje.

- Jeg tror Marine Harvest bruker mye av tiden på å forsøke å bli enige med staten. Giske sier at han vil ha 118 kroner per aksje, mens Marine Harvest prøver seg på 104 kroner per aksje. Så får vi se hvor mye de må opp.

LES OGSÅ: - En ganske klar seier til Fredriksen

- Minister på valg tar hensyn

Men utfordringene hos Giske er ikke bare prisen, understreker Gjendemsjø.

- Det er valgår, og spørsmålet er hva som skjer om en Ap-dominert regjering selger fiskeoppdrett til John Fredriksen. De er jo ikke akkurat verdens beste venner.

Han påpeker at Fredriksen & Co også klarte å blokkere Cermaqs planlagte oppkjøp av den peruanske fiskemelprodusenten Copeinca på generalforsamlingen i forrige uke - ett oppkjøp som regjeringen hadde gitt sin støtte til.

- For Giske handler det også om en story før valget. Dersom det blir fremstilt som om at Fredriksen har presset dem, tar en minister på valg hensyn til det, fortsetter han.

- Vanskelig med alternative bud

Imens forhandlingene pågår, jobber Cermaqs rådgivere med å lokke frem noen som er villig til å betale mer for selskapet enn Marine Harvest. ABG Sundal Collier er engasjert som kirsten giftekniv.

- Rådgiverne jobber nå med å reise interesse rundt Cermaq, og drar rundt med prospektene sine til de som tror kan være aktuelle budgivere, sier Gjendemsjø før han fortsetter:

- Men mitt hovedsyn er at med mindre Cermaq blir splittet opp og solgt hver for seg, så tror jeg det kan bli vanskelig å få alternative bud på banen.

Tirsdag ettermiddag ser aksjemarkedet fortsatt ut til å tro det er mest sannsynlig at Marine Harvest ender opp med øke budet. Kursen ligger på 111 kroner per aksjen - 6 kroner høyere enn det Marine Harvest hittil har sagt at de er villig til å betale.

Les mer om oppkjøpsdramaet her:

Flere artikler

  1. Marine Harvest byr på Cermaq

  2. Analytiker: Her er Giskesdrømmescenario

  3. Får konkurranse i kampen om Cermaq

  4. Annonsørinnhold

  5. - Det er flere veier til Rom.Slaget er ikke tapt

  6. Cermaq hyrer tysk storbank