NSD: Fond vil drive Northland konkurs

Et amerikansk hedgefond vil la gruveselskapet Northland gå konkurs, ifølge svensk media.

KONKURSFARE: Northland Resources ønsker å få til en avtale som kan sikre videre drift, men svenske medier melder at dette kan bli vanskelig.
  • Jørund Hessevik
Publisert:

Hedgefondet er ett av de gamle, utenlandske obligasjonseierne i Northland Resources, skriver NSD.se.

Ifølge deres kilder, som skal ha innsyn i forhandligene, vil fondet la Norhtland gå konkurs for så å kunne skape et nytt selskap.

- Det er en fare for at gruven ikke skal greie å overleve, sier Bengt Niska, tidligere kommunalråd i Pajela, til avisen.

Advokat Lars Söderqvist sier på en pressekonferanse utenfor gruven i Kaunisvaara mandag formiddag at han har hørt om planene til det amerikanske hedgefondet, men han tror ikke de klarer å få stor nok oppslutning til å kunne påvirke sluttresultatet i forhandligene.

- Det ville være mer enn lovlig dumt å stemme nei, for det taper man bare på selv, sier advokaten.

Torsdag klarte Northland å skaffe investorer som er villige til å låne selskapet i alt 335 millioner dollar. Pengene skulle kunne gjøre det mulig å fullføre Kaunisvarra-prosjektet, skrev konsernsjefen Karl-Axel Waplan i en børsmelding.

Northland-aksjen ble holdt av handelen på Oslo Børs fra samme dag, og vil fortsette å være det til obligasjonslånet er fulltegnet.

IKKE REDD FOR KONKURS: Obligasjonseier Arne Fredly sier han vil takke nei til redningsopsjonen i Northland.

- La dem gå konkurs

Før helgen sa også obligasjonseier Arne Fredly at han vil takke nei til redningsoperasjonen i Northland, og heller vil gå konkurs.

Fredly, som eier et obligasjonslån verdt én million dollar, påpeker selv at han er en liten gjeldseier, men mener det handler om hvordan slike situasjoner bør løses i fremtiden.

- Det er en myte at det er negativt med konkurs. Det fremstilles som at det betyr tap av arbeidsplasser, men det har ingenting med det å gjøre, sier han, før han fortsetter:

- Gruven vil aldri bli liggende stille etter alle pengene som er investert. En konkurs vil gjøre det lettere å by på boet for deretter å starte opp igjen, sa Fredly til Finansavisen.

Fall på 90 prosent

Northland sjokkerte markedet ved inngangen til 2013, da det viste seg at beregningene for hvor mye kapital som var nødvendig for å starte opp gruvevirksomheten viste seg ikke å stemme.

Aksjen har siden da falt med rundt 90 prosent, og selskapet har vært nødt til å skalere ned virksomheten kraftig mens bestyreren av konkursbeskyttelsen har holdt på.

I begynnelsen av februar søkte Northland om konkursbeskyttelse for sin svenske virksomhet.

Planen for selskapet, som utvinner jernmalm i Nord-Sverige, er at full produksjon kan starte innen slutten av 2014. Ifølge ledelsen skal de kunne produsere fire millioner tonn jernmalmkonsentrat årlig.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Northland er reddet

  2. - Jeg vil takke nei oggå for konkurs

  3. Stiller ultimatum til Northland-kreditorene

  4. Northland trengerfortsatt penger

  5. Northland-eiere slåss motkonkurs på overtid