Widerøe-salg er i boks

... og SAS bekrefter at de ønsker full exit i 2016.

SOLGT: Et av Widerøes Dash 8-100 på vei inn for landing.

Ovind. Jan
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

SAS melder mandag at salget av 80 prosent av aksjene i Widerøe er sluttført.

Det var i begynnelsen av mai at en investorgruppe bestående av Torghatten ASA, Fjord 1 og Nordland Fylkeskommune la rundt to milliarder svenske kroner på bordet.

Salget innebærer at SAS sin nettogjeld reduseres tilsvarende. Som en del av transaksjonen selger SAS syv av sine Dash Q400-fly til de nye eierne. I dag er flyene leaset av Widerøe. Lånene som er knyttet til disse flyene vil bli overført til Widerøe.

Samtidig styrkes selskapets kontantbeholdning med omtrent halvparten av overskuddet fra salget. I tillegg reduseres den negative effekten av endrede pensjonsforpliktelser med rundt én milliard svenske kroner.

SAS er forberedt på å realisere et tap på omlag 300 millioner svenske kroner i forbindelse med transaksjonen. Det endelige resultatet vil vises i rapporten for det fjerde kvartalet.

I forbindelse med at avtalen om salget ble kjent, varslet SAS at de har som intensjon å kvitte seg med resten av Widerøe. Dette bekreftes mandag.

- SAS vil selge resten av aksjene i Widerøe i 2016, skriver selskapet.

Jekkes opp

SAS holder på med en omfattende omstrukturering av selskapet kalt 4 Excellence Next Generation, etter å ha vært nær konkurs i fjor høst. Siden den gang har selskapet inngått en avtale om å selge bakketjenestene, gjort endringer i flåten og refinansiert sin obligasjonsgjeld.

Snuoperasjonen har vært såpass omfattende at tyske Lufthansa igjen skal være interesserte i å kjøpe flyselskapet.

Senest mandag hevet HSBC sitt kursmål på SAS til 22 svenske kroner fra tidligere 13 svenske kroner. Banken gjentar en nøytral-anbefaling på aksjen.

SAS-aksjen har nær doblet seg siden slutten av august, og er i dag opp 1,41 prosent til 21,6 kroner per stykk.

Flere artikler

  1. Hagen kjøper i Arcus – blir største aksjonær

  2. Statoil selger oljefelt for 16 milliarder

  3. Så mye fikk Vale for Hydro-posten

  4. Annonsørinnhold

  5. Driftsresultatet har falt 72 prosent på to år

  6. Irer skal fly for SAS til småflyplasser