Forvalter blir ikke stresset av børsfall i julestrien: – Akkurat nå er jeg forholdsvis avslappet

Investorer selger unna aksjer, og pilene peker nedover på Oslo Børs. Forvalter Marius Borthen advarer mot å gjøre forhastede kjøp og salg.

– AVSLAPPET: Forvalter Marius Borthen i Blueberry Capital.
 • Eivind Bøe
 • Ine Brunborg
Publisert:

Det er røde tall i markedene rundt om i verden mandag. På Oslo Børs ender Hovedindeksen ned 0,66 prosent, etter å ha hentet seg inn i innspurten. Indeksen var ned rundt 1,5 prosent tidligere samme dag.

Ett fat av nordsjøoljen Brent handles til 70,11 dollar i spotmarkedet, noe som er en nedgang på 6,01 prosent siden midnatt. Brent brukes som referanse for oljehandel globalt.

Slik gikk det med et utvalg av Børsens tungvektere:

 • Equinor falt 0,25 prosent
 • Aker BP falt 1,22 prosent
 • Mowi falt 3,11 prosent
 • DNB ned 0,34 prosent

Oppdrettsselskapet Bakkafrost falt rundt 11 prosent etter en melding om at økt dødelighet blant fisken i selskapets anlegg i Skottland har kostet selskapet 174,6 millioner danske kroner (239,8 millioner norske kroner) i oktober og november. Dødeligheten skyldes problemer i gjellene på fisken, som ble forsterket av en type bitte små maneter i anleggene.

På den andre siden steg aksjen i Bergen Carbon Solutions 9,08 prosent etter at selskapet meldte at det har hatt stabil produksjon på sin «Diegel 2.0»-enhet i omtrent en uke. Selskapet varslet også at det vil oppdatere guidingen sin i morgen, tirsdag.

Les også

Wall Street faller fra start etter omikronuro

– De som selger aksjer, gjør det før jul

Forvalter Marius Borthen i Blueberry Capital blir ikke stresset av børsfall i julestrien.

– Akkurat nå er jeg forholdsvis avslappet, sier Borthen.

– Jeg synes ikke folk skal henge seg så mye opp i hvordan markedet går på daglig basis. Da gjør man bare mange forhastede kjøp og salg, sier Borthen.

– Skal markedet videre ned i julen?

– Tiden frem til første handelsdag i januar pleier å være bra. Jeg tenker at de som selger aksjer, gjør det før jul. I romjulen er det stort sett bare kjøpere i markedet, og da pleier det å stige.

Borthen tror forvaltere og investorer har lyst på juleferie, og at de selger før nyttår for å rydde opp i porteføljeoversikten.

– De må offentliggjøre hvilke posisjoner de har per 31. desember, og hvis de da sitter på sure posisjoner ønsker de ofte å bli kvitt dette før årsskiftet. Man ønsker ofte å starte med blanke ark på nyåret.

Privatinvestorer ønsker også å selge før nyttår fordi de ønsker å få skattefradrag for inneværende år selv om denne effekten er noe mindre etter at man fikk aksjesparekonto (ASK).

København-børsen ned over 5 prosent

Europeiske børser faller bredt. Spesielt København-børsen peker seg ut, med en nedgang på mer enn 5 prosent mot slutten av handelsdagen.

Børsen trekkes ned av den danske legemiddelkjempen Novo Nordisk, som faller 11,78 prosent etter forsinkelser i legemiddelet Wegovy. Selskapet vil ikke klare å møte etterspørselen for legemiddelet, som skal hjelpe overvektige, skriver Reuters. Den danske vindkraftgiganten Vestas er også ned 2,75 prosent.

Asiatiske børser har falt bredt på morgenkvisten. I USA faller også de tre toneangivende indeksene mer enn én prosent i tidlig handel.

Biden med budsjett-smell

Utviklingen kommer ifølge Bloomberg blant annet etter bekymring for nye nedstenginger på grunn av økt omikronsmitte. Nederland kjører i praksis full «lock down» fra søndag som varer til og med tidligst 14. januar. Storbritannia har også hatt en økning i coronasmitte den siste tiden.

Borthen i Blueberry Capital forklarer dagens børsfall med Bidens nederlag for sin «Build Back Better»-pakke.

Den amerikanske demokratiske senatoren Joe Manchin sier han vil stemme mot president Joe Bidens krisepakke på 2.000 milliarder dollar. Det representerer et nederlag for presidenten. Goldman Sachs har i etterkant redusert sine prognoser for veksten i USA.

Senatoren publiserte en uttalelse på sin nettside, hvor han forklarer at Bidens prestisjeprosjekt er for dyrt. CNN melder at dette skal ha gjort Biden rasende.

– Det er å betrakte som litt støy for de aksjene vi har. Det er ikke noen store ting utenom dette som har skjedd.

Det mest interessante nå er at tiårsrenten på amerikanske statsobligasjoner har falt såpass mye, mener Borthen. Blueberry Capital sin største posisjon er eiendomsaksjen Entra, som tjener på lavere renter.

Juleeffekt

Lave handelsvolumer i forbindelse med julen kan forsterke svingninger i markedene.

– Ofte er det litt dårligere likviditet i markedet nå nærmere jul, og man er gjerne redd for å ta på seg mer risiko mot slutten av året for å potensielt ødelegge det som for de fleste har vært et godt år, sier seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Les også

Tungt oljeprisfall og børsnedgang i Asia

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Forvaltere rustet porteføljen for markedsuro: – Ser heller etter gode kjøp enn å få full panikk

 2. Betalt innhold

  Fire eksperter: Slik ville vi investert én million kroner nå

 3. Markant nedgang på Børsen etter mystisk kollaps

 4. Tungt oljeprisfall og børsnedgang i Asia

 5. Betalt innhold

  «Flash-krasj» og «fat-finger»: – En tastefeil med enorme konsekvenser