Tungt fall på Wall Street

De viktigste indeksene på Wall Street falt tungt gjennom tirsdagen. Verst gikk det for Nasdaq hvor Tesla falt rundt 12 prosent, dagen etter Elon Musks kjøp av Twitter.

Publisert:

Men tirsdag falt New York-indeksene kraftig og så slik ut ved stengetid:

  • Samleindeksen S&P 500 er ned 2,81 prosent
  • Industriindeksen Dow Jones er ned 2,38 prosent
  • Teknologiindeksen Nasdaq er ned 3,95 prosent

Dette var den verste dagen for Nasdaq siden september 2020.

Etter stenging leverte Alphabet og Microsoft tall, og slo så vidt hovedestimatene fra analytikerne, men skuffet på viktige parametere og begge selskapene faller i etterhandelen.

Kraftig Tesla-fall

Tesla faller kraftig tirsdag, og stengte ned over 12 prosent.

Mandag kveld ble det ellers kjent at Twitter godtar Elon Musks tilbud om å kjøpe selskapet for rundt 44 milliarder dollar.

Det er to grunner til at aksjen faller så mye sier forvalter Melanie Brooks i Fondsfinans:

– Det er spørsmål knyttet til hvordan Musk skal finansiere kjøpet av Twitter. Musk er en rik mann, men han har ikke alle midlene sittende på en bankkonto, sier hun og fortsetter:

– Det er et spørsmål om han må selge Tesla-aksjer for å finansiere kjøpet av Twitter. Da blir det veldig mange aksjer i markedet, så sånn sett er det en naturlig reaksjon, sier hun.

Melanie Brooks er ESG-ansvarlig i Fondsfinans, og leder en av få fond som har Tesla i porteføljen. – Det er alltid litt støy rundt Tesla og Musk, sier hun.

Brooks er ESG-ansvarlig i Fondsfinans og forvalter fondet Fondsfinans Fornybar Energi, som er en av de få norske fondene som eier Tesla-aksjer. Ved utgangen av mars utgjorde Tesla-aksjene 2,2 prosent av fondets portefølje.

Blir ikke skremt

Den andre bekymringen for Tesla aksjen er knyttet til Elon Musks fokus, sier Brooks.

– Folk er opptatt av at han fortsatt skal ha tid til å drive Tesla. Bekymringen er knyttet til om dette blir en distraksjon fra hans andre prosjekter. Der er vi mindre bekymret, for Tesla er et veldig modent selskap, sier hun.

– Musk er jo et slags «crazy genious», og han har vært ekstremt viktig for å bygge opp Tesla. Men selskapet har en moden organisasjon og ledelse, så man overlever nok selv om Musk har andre oppgaver også.

Hun sier at de fortsatt ser på Tesla som et spennende selskap innenfor elektrifisering av bilsektoren:

– Du blir ikke skremt av Twitter-kjøpet?

– Neida. Det er alltid litt støy rundt Tesla og Musk. Det er ikke kjedelig å være Tesla-aksjonær akkurat, men det balanserer vi med mer stabile aksjer. Man skal ikke ha kun Tesla i porteføljen.

Verdens børser har svingt siden Ukraina-krisen startet.

Robinhood kutter ansatte

Investeringsplatformen Robinhood kutter 9 prosent av de ansatte, ifølge CNBC.

Administrerende direktør i selskapet, Vlad Tenev, annonserte dette på selskapets hjemmesider. Han sier de gjør dette for å forbedre effektiviteten.

Selskapet faller 4 prosent i etterhandelen.

Inflasjonsbekymringer

Storebrands Olav Chen sier coronatiltakene i Kinas hovedstad Beijing fikk en del oppmerksomhet i markedet mandag. Restriksjonene er strammet inn, og nesten hele befolkningen skal testes. Det er likevel ikke innført noen nedstenging i byen, slik det gikk rykter om i går, påpeker Chen.

Rykter om stimulering av økonomien fra kinesisk side bidro samtidig til en mer positiv stemning i markedene i går kveld, ifølge analytikeren. Flere store kinesiske byer, inkludert Shanghai, har opplevd nedstenginger i det siste. Det har skapt problemer for forsyningskjedene i flere ulike bransjer, og bidratt til markedsuro.

Inflasjonsbekymringer og forventningene om høyere renter preger samtidig markedene, understreker Chen.

– Bakteppet er renter og inflasjon. Bekymring for inflasjon og normalisering av pengepolitikken vil ikke forsvinne. I en slik situasjon er markedet mye mer sårbart, sier han.

Olav Chen fra Storebrand, leder for allokering og globale renter
Les også

Wall Street-profil Wood tror på færre rentehevinger enn markedet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om