Den amerikanske sentralbanken signaliserer renteøkning «snart»

Den amerikanske sentralbanken signaliserer renteøkning «snart», og sier de vil avslutte støttekjøp av verdipapirer i mars.

Den amerikanske sentralbanksjefen, Jerome Powell
Publisert:

Den amerikanske sentralbanken sier det «snart» er tid for å heve rentene. Det kom frem i en pressemelding onsdag kveld.

– Med inflasjon langt over 2 prosent og et sterkt arbeidsmarked, venter komiteen at det snart er passende å heve rentene, skriver sentralbanken i uttalelsen.

Samtidig varsler sentralbanken at de vil avslutte støttekjøpene av verdipapirer i mars.

På en pressekonferanse etter rentebeslutningen utelukket Powell ikke at de kom til å heve rentene på hvert eneste rentemøte i tiden fremover, ifølge Bloomberg.

Powell sa også at de er innstilt på å heve rentene i mars, og at inflasjonen akkurat nå ser «noe verre ut» enn det den gjorde under sentralbankens møte i desember.

Midtveis i pressekonferansen som startet klokken 20.30 begynte alle de tre toneangivende indeksene å falle og alle er negative etter å ha tilbrakt hele dagen i grønt.

– Markedsreaksjonen er interessant. Markedet steg mye frem til Powell snakket, og siden det har det falt. Så det har vært en stor endring i løpet av dagen, sier Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank, like etter Feds pressemelding.

– Som forventet er det i pressekonferansen det kommer noe interessant, men vi fikk ikke vite så mye nytt. De prøver å kjøpe seg tid, sier han.

Han forteller at vi vil få mer informasjon etter Feds rentemøte 15. og 16. mars, da blant annet dot plots offentliggjøres. Dot plots forteller hvordan de ulike medlemmene i Fed-komiteen stemte under dagens møte.

Renten skal være primærverktøyet

Under pressemeldingen kom det frem at Fed vil bruke renten som deres primærverktøy for å stagge inflasjonen, forklarer Johansen. Renten skal være ventilen.

– De sier at renten skal være deres primærverktøy. De kommer til å avslutte nedtrappingen i mars, samtidig som de setter opp renten 0,25 prosent. Så vil de bruke rentemøtet i mars og kanskje noen flere, til å planlegge hvordan de skal nedjustere balansen, sier han.

Han forklarer at det vil ta tid å legge en plan for nedjusteringen av balansen, men at det så vil være forutsigbarhet knyttet til balansen når planen er lagt. Rentehevinger er derimot noe de vil beslutte fra møte til møte.

Videre trekker Johansen frem at Powell var veldig tydelig på at arbeidsmarkedet er sterkt, sammenlignet med tidligere.

– Han sa at arbeidsmarkedet er very very strong, ikke bare strong. Og inflasjonen er høy. Så det er rom for at de gjør rentehevingene raskere, sier Johansen.

– Han har jo blitt utfordret på at de er litt bakpå, men det ville han ikke si noe om under pressekonferansen, sier Johansen.

– Må gjøre noe negativt for økonomien

– Meldingen er veldig nøytral, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank1 Markets like etter rentebeslutningen.

– Det viktigste her er at Fed har gjennomført den mest markerte politikkendringen de siste ti årene, sier han.

Andreassen sikter til hvor fort Fed endret mening, fra å signalisere at de skulle holde rentene nær null i lang tid, til å begynne å heve renten raskt og kutte ned støttekjøpene. I løpet av 2021, etter hvert som inflasjonen i USA økte og økte, endret sentralbanken også tonen.

– Fra september til desember løftet de rentebanen mer enn noen gang. De innså at de hadde gjort en feil, og kanskje fant de ut at de hadde ventet for lenge, sier Andreassen.

Han tror en renteheving i mars er nesten helt sikker.

– Det skal mye uflaks til for at Fed stopper opp nå.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank1 Markets

Likevel tror han at den amerikanske sentralbanken ikke gjør nok for å håndtere problemene:

– Fed tar ikke hånd om inflasjonen før de gjør ting som påvirker økonomien negativt. De må få ned etterspørselen. Ledigheten bør i alle fall ikke falle, og lønnsveksten må ned, sier han.

– De må gjøre noe som er negativt for økonomien, og jeg tviler på at det er priset inn. Jeg er usikker på hvor langt Fed må gå, men de amerikanske husholdningene har betalt ned mye gjeld, og tåler mange renteøkninger.

Andreassen sier at han forventer «minst» fire rentehevinger i 2022.

– Det kan godt bli flere altså, avslutter han.

Uendret

På forhånd hadde markedene priset inn en renteheving i mars, og totalt fire rentehevinger i løpet av 2022.

Sentralbanken holdt renten uendret på nær null, der den har vært siden starten av 2020, da pandemien fikk sentralbanker verden over til å kutte rentene dramatisk.

De siste dagene har de amerikanske aksjemarkedene vært svært volatile, og alles øyne har vært rettet mot den amerikanske sentralbankens avgjørelse.

Stramme inn

Den amerikanske sentralbanken har varslet at de vil stramme inn pengepolitikken for å temme inflasjonen, som i desember var på 7 prosent. Fed har som mål å ha en inflasjon på rundt 2 prosent.

Arbeidsledigheten i USA, som sentralbanken bruker som et sentralt nøkkeltall, er nå under 4 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no