Maktkamp i laksegigant: – Ikke sikkert dette er siste bud

Eiergruppen som byr 13,2 milliarder for NTS vil «beskytte aksjonærverdier», og er selv åpne for å selge seg ut. – Ikke sikkert dette er siste bud, sier forvalter.

I FISKEDISKEN: Laksekonsernet NTS er i spill, og Alfred Berg-forvalter Leif Eriksrød (t.h.) utelukker ikke flere bud. Her med kollegene Stig Arild Syrdal (t.v.) og Petter Tusvik (midten) ved en annen anledning i 2018.
Publisert: Publisert:

– Vi ønsker ikke å spekulere i hva som er motivene her, sier Leif Eriksrød, forvalter i Alfred Berg, til E24.

Fondsforvalteren eier 2,8 prosent av laksekonsernet NTS, som stiger over 13 prosent på Oslo Børs etter at en aksjonærgruppe med over 50 prosent av aksjene har lagt inn et bud på 13,2 milliarder kroner for selskapet.

I dagens melding fra gruppen flagges det samtidig en villighet til å lytte til bud for egne aksjer.

«Rasjonalet for budet er å søke å beskytte og videreutvikle aksjeverdier i NTS ved å videreføre sondering av alternativer for selskapets aksjonærer, herunder å selge aksjene», heter det i dagens børsmelding fra gruppen.

Her fremgår det videre at gruppen «ønsker å forbedre eierstyringen og selskapsledelsen» i NTS.

E24 har vært i kontakt med flere representanter for aksjonærgruppen, men ingen ønsker å utdype kritikken ytterligere.

– Vi er ikke så godt kjent med forholdene som ligger bak dette, og har derfor ikke så mye å tilføye. Vi vil vurdere budet som blir fremlagt, og så er det ikke sikkert at dette er det siste budet, sier Eriksrød.

Har allerede kontroll over styrevalg

Bak aksjonærgruppen som byr på NTS står blant andre de Rørvik-baserte oppdrettsfamiliene Bondø, Williksen, Dolmen og Emilsen.

Allerede før nyttår krevde disse eierne ekstraordinær generalforsamling, for å kaste det sittende styret i NTS.

E24 har også tidligere skrevet at en av opprørerne, Nils Martin Williksen, markerte sin motstand på en generalforsamling i NTS i 2020, da Frøya-oppdretter Helge Gåsø rykket inn som største eier gjennom en fusjon med sitt brønnbåtrederi Frøy.

MED I GRUPPEN: Oppdretter Nils Martin Williksen.

Gåsø er i dag største eier i NTS med 37 prosent av aksjene, og sitter i styret i NTS sammen med sin sønn Anders Gåsø. Dagens bud verdsetter Gåsø-familiens aksjer til nær 4,9 milliarder kroner.

At gruppen allerede kontrollerer over 50 prosent av aksjene innebærer at den har såkalt vanlig flertall, og dermed står fritt til å gjennomføre ønskede endringer i styrerommet.

Verken Helge Gåsø eller NTS-styreleder Odd Reidar Øie har foreløpig besvart E24s henvendelser mandag.

– Har vært priset lavere

I forrige uke annonserte NTS at det ønsker å slå sammen sitt heleide oppdrettsselskap Salmonor med børsnoterte Norway Royal Salmon (NTS), der NTS kontrollerer 68 prosent.

En av betingelsene som gruppen har stilt for sitt bud, er at verken denne transaksjonen eller andre fusjoner blir gjennomført.

Alfred Berg har vært aksjonær i NTS helt siden selskapet kun drev med brønnbåtvirksomhet. Inntoget i oppdrett kom først i 2017, gjennom fusjonen med Midt-Norsk Havbruk.

STØRSTE EIER: Helge Gåsø eier 37 prosent av NTS.

– NTS har historisk vært litt lavere priset enn konkurrentene, som følge av at det er begrenset omsetning i aksjen, sier Eriksrød.

Om dette er noe av bakgrunnen for aksjonærgruppens misnøye, vil han imidlertid ikke spekulere i.

Den foreslåtte transaksjonen mellom NRS og Salmonor vil gi NTS full kontroll over verdens sjette største lakseoppdretter, en posisjon som er bygd på knappe fem år.

– Det er blitt gjort en del strukturelle grep som har gjort oppdrett til den største virksomheten i konsernet. Vi har vært med på hele reisen, og er fornøyd med den verdiskapningen som har vært, sier Eriksrød.

NTS-aksjen har gitt en avkastning på over 78 prosent de siste tre årene, sammenlignet med en oppgang for sjømatindeksen OBSFX på drøye 26 prosent i samme periode.

Gammel kjenning er rådgiver

Aksjonærgruppen som byr på NTS bruker advokatfirmaet Thommessen som juridisk rådgiver og meglerhuset Carnegie som finansiell rådgiver.

Carnegie var også rådgiver for Salmonor og deres eiere i Bondø-familien da selskapet ble fusjonert med NTS-eide Midt-Norsk Havbruk i en avtale verdt tre milliarder i juni i fjor.

Bondø-familien fikk dermed en eierandel på 12 prosent i NTS, og er dermed største aksjonær blant opprørerne.

Carnegie var for øvrig også rådgiver for Salmar da sistnevnte forsøkte å kuppe NRS foran nesen på NTS i en budkrig i fjor høst.

Salmar var villige til å by 11,9 milliarder kroner for hele NRS, men måtte gi tapt etter at NTS klarte å sikre seg over 68 prosent av aksjene med et lavere bud.

Les også

Aksjonærgruppe vil by på NTS

Les også

Slik bygde Helge Gåsø en ny oppdrettsgigant

Les også

NTS i milliardfusjon med lakseoppdretteren Salmonor

Les også

Varsler milliardfusjon i laks – vil slå sammen NRS og Salmonor

Les også

Budkrigen om NRS: Eva og Ingri avgjorde milliardkampen

Publisert: