Nedgang i resultatet for Kongsberg Automotive

Bildelprodusenten er fortsatt sterkt påvirket av krigen i Ukraina og forstyrrelser i forsyningskjedene.

Publisert:

Kongsberg Automotive fikk et justert driftsresultat på 4,0 millioner euro, tilsvarende rundt 39,7 millioner kroner, i andre kvartal, viser den ferske kvartalsrapporten fra selskapet.

Det er en nedgang fra 12,9 millioner euro i tilsvarende kvartal i fjor.

– Forstyrrelsene i bilindustrien fortsatte i andre kvartal, og vår virksomhet ble ikke unntatt fra det. Avbrudd i produksjonen i Asia var spesielt avgjørende, med coronanedstengninger som forårsaket betydelige reduseringer for både person- og nyttekjøretøy, sier Joerg Buchheim, sjef i Kongsberg Automotive i en uttalelse.

Han trekker også frem at krigen i Ukraina og andre faktorer som forstyrrer forsyningskjedene har gjort livet til kundene vanskeligere.

– Dette har redusert etterspørselen etter produktene våre, og har krevd stor fleksibilitet i våre leveranser, fortsetter Buchheim.

Justerer forventningene til 2022

Kongsberg Automotive leverer deler til bilindustrien over store deler av verden.

Inntektene til selskapet landet på 225,6 millioner euro i andre kvartal, som var 10,2 millioner euro høyere enn i tilsvarende kvartal i fjor.

Resultatet etter skatt endte på 500.000 euro i andre kvartal, en oppgang fra minus 1,4 millioner euro i samme kvartal i 2021.

Kongsberg Automotive opprettholder sin guiding for justert driftsresultat i 2022 i området 38-44 millioner euro.

Selskapet justerer samtidig forventningene til inntekten til mellom 870 og 905 millioner euro i hele 2022. Tidligere var dette satt til mellom 900 og 935 millioner euro.

Selskapet skriver i kvartalsrapporten at de forventer at den globale bilproduksjonen vil øke igjen fremover. Videre skriver de at industrien vil helt sikkert fortsette å være påvirket av høyere råvarekostnader og ikke-materialinflasjon, samt ineffektivitet i produksjonen drevet av forsyningskjedebegrensninger og volatil kundeetterspørsel på tvers av industrien.

Selger canadisk datterselskap

Kongsberg Automotive selger deler av det canadiske datterselskapet KA Shawinigan for 136 millioner canadiske dollar, melder selskapet i en børsmelding tirsdag morgen.

Det tilsvarer 104 millioner euro, eller rett over én milliard kroner med dagens kurs.

KA Shawinigan leverer deler og teknologi til bilindustrien, og spesialiserer seg på blant annet sensorer, aktuatorer, elektronisk servostyring, og ledningsnett.

Påvirket av pandemi og krig

Bildelprodusenten har blitt hardt rammet av høye kostnader og globale flaskehalser etter pandemien og krigen i Ukraina.

I første kvartal leverte selskapet et justert driftsresultat på 7,6 millioner euro, som var en nedgang fra 21,4 millioner euro på samme tid i 2021.

Driften i første kvartal ble påvirket av utfordrende markedsforhold, spesielt forstyrrelser i produksjonen av personbiler, spesielt for kommersielle kjøretøy, ifølge selskapet selv.

Covid-nedstengninger i Kina har også redusert produksjonen i et viktig marked.

Les også

Hydro varsler usikkert halvår: – Etterspørselen har kommet ned

Les på E24+

Aksjonærene i Kongsberg Automotive bør håpe Danske Bank får opp farten

Publisert:
Gå til e24.no